(advertenties)
(advertentie)
Op de valreep van 2016 is er nog een land op het Amerikaanse continent dat de legalisering van medicinale cannabis wil doorvoeren. Eerder schreven wij al over Mexico, het laatste Latijns-Amerikaanse land dat zichzelf ermee in de kijker speelde. Nu is Costa Rica de volgende zonnige bestemming waar medicinaal cannabisgebruikers binnenkort waarschijnlijk opgelucht kunnen ademhalen. Daar is namelijk een wetsvoorstel geïntroduceerd dat onder andere mediwiet zou legaliseren.

Wetsvoorstel

In Costa Rica is onlangs een wetsvoorstel ingediend voor de legalisering van hennepproductie en medicinale cannabis. Volgens lokale media heeft het plan in elk geval genoeg support van de politiek om aangenomen te worden.

Het brede wetsvoorstel houdt rekening met de verschillende toepassingen van de wietplant. [Foto: shutterstock/Constantine Pankin]

De “wet voor onderzoek, regulering en controle van cannabis en hennep voor medicijnen, voedsel en industrieel gebruik” zal worden gecontroleerd door een nieuw op te zetten afdeling van het ministerie van volksgezondheid.

Het “Instituut voor Regulering en Controle van Cannabis en Hennep” zal vergunningen afgeven voor de kweek en handel in cannabis. Het is straks ook verantwoordelijk voor het opstellen van een lijst van aandoeningen waarmee je in aanmerking komt voor mediwiet, zowel als voor het uitgeven van ID-kaarten aan medicinaal cannabispatiënten.

Politiek

Er werd in de politiek al langer over het wetsvoorstel gesproken. Zo proberen voorstanders van het plan al twee jaar lang steun te krijgen van het Costa Ricaanse public health system. Een publiek stelsel dat preventieve en genezingszorg biedt aan alle Costa Ricanen.

Er zijn ook al pogingen geweest om het plan te vertragen of zelfs ervoor te zorgen dat er niet over gestemd kon worden. Maar voorstanders van het plan vertrouwen erop dat er genoeg steun is om het voorstel te laten aannemen. Costa Ricaanse congresleden zijn eerder naar Colorado, Washington en Nevada afgereisd om te zien hoe ze daar met medicinale cannabis omgaan. De reisjes zouden moeten helpen bij het vormgeven van een passende en acceptabele regelgeving voor zowel de beleidsmakers als de patiënten.

Toekomst

Momenteel is het bezit van cannabis in Costa Rica al gedecriminialiseerd, gelukkig. Het mag alleen niet verbouwd of verhandeld worden. Maar als de wet er precies zo uit gaat zien als het voorstel doet vermoeden zijn er straks maar liefst 52 dispensary-vergunningen en 170 industriële hennep-vergunningen te vergeven.

In de nieuwe situatie is straks ruimte voor grote en kleine kwekers van medicinale cannabis. [Foto: shutterstock/SEASTOCK]

Ook zullen er drie typen kweekvergunningen aan te vragen zijn: 8 grote, 13 medium en 21 kleine kweekvergunningen. Daarmee wordt rekening gehouden met een eerlijke markt door de kans te geven aan kleinere kwekers. Als de wet wordt aangenomen heeft het instituut drie maanden om de regulering te ontwerpen en rechtsgeldig te maken. Muy bueno Costa Rica!

Update

Helaas is de stemming over het wetsvoorstel uitgesteld door een aantal verbodsfanatici. Óscar Andrés López Arias, Avelino Esquivel en Fabricio Alvarado zijn samen in staat geweest om een intelligente discussie zodanig uit te stellen dat er niet gestemd kon worden voor de sessie voorbij was.

[Openingsfoto: shutterstock/Lukasz Stefanski]