(advertenties)
(advertentie)

Iedere dag weer zijn er veel mensen verwikkeld in een strijd tegen kanker. Cannabis biedt daarbij een grote ondersteuning, terwijl het nog steeds geen erkend geneesmiddel is. Daarom voelen sommige patiënten zich geroepen om hun stem te laten horen, om op die manier voor elkaar te krijgen dat ieder mens die lijdt aan een ziekte krijgt waar hij of zij recht op heeft: medicinale cannabis.

Herb maakt het mogelijk voor deze patiënten om hun stem te laten horen , een eind te maken aan het stigma rond cannabis en hopelijk de cannabiswetgeving te hervormen. Op die wijze hopen ze te bereiken dat in de toekomst iedere patiënt gebruik kan maken van de plant die het leven zoveel mooier kan maken.

Directe vs. indirecte wetenschap

Hoewel de anekdotes over de positieve invloed van cannabis op de bijwerkingen van chemotherapie en bestraling al tientallen jaren bestaan, moet er binnen de wetenschap nog heel wat onderzocht worden. De Israëlische onderzoekers Lihi Bar-Lev Schleider en Raphael Mechoulam onderzochten tussen 2015 en 2017 bijna 3000 kankerpatiënten die cannabis gebruikten. Meer dan 95 procent van deze patiënten verklaarde dat cannabis symptomen zoals pijn, misselijkheid, slapeloosheid en gebrek aan eetlust verbeterde. Deze gegevens, hoewel ze veelbelovend zijn, worden nog niet als hard bewijs gezien en veel oncologen hebben moeite met het accepteren van cannabis als medicijn.

In de kou

Ook in de Verenigde Staten – tegenwoordig zoals we weten een voorloper op cannabisgebied – hebben veel kankerpatiënten toch het gevoel dat zij door de medici en de regering in de steek gelaten worden. Aangezien cannabis binnen de Amerikaanse Opiumwet op lijst 1 staat, zijn artsen terughoudend als het gaat om advies geven over het gebruik én het voorschrijven van cannabis. Dit komt tevens voort uit het gebrek aan kennis over de medicinale werking. Buiten tegen het stigma aanlopen – ontstaan door de federale stempel van cannabis als illegale stof – hebben Amerikaanse kankerpatiënten op dit moment ook maar beperkt toegang tot informatie over welke vormen van mediwiet hen zou kunnen helpen. Ook het daadwerkelijk in bezit komen van medicinale cannabis, is soms onbegonnen werk.

Er moet snel meer wetenschappelijk onderzoek naar de werking van cannabis bij kanker komen en medici zouden hun oogkleppen ook alvast af kunnen doen door naar de patiënten te luisteren… [foto: Billion Photos/Shutterstock]

Augusta Fleming

Augusta Fleming werd gediagnosticeerd met lymklierkanker, nadat er een knobbel in haar nek ontdekt werd na de geboorte van haar tweede kind. Zij voelde zich door haar arts onder druk gezet wat betreft het starten met chemotherapie, terwijl ze zelf erg twijfelde of ze daar wel aan wilde beginnen. Al snel ontstonden er door het chemotherapie-medicijn Bleomycine bloedstolsels in haar longen. Hierdoor ontwikkelde er zich ontstekingen in de longen en uiteindelijk woog ze nog maar zo’n 40 kilo. Vierentwintig verschillende soorten medicijnen moet Augusta per dag gebruiken om alle bijwerkingen van de chemo te verlichten.

“Na bijna dood te gaan in het ziekenhuis vanwege de toxiciteit van chemotherapie, wist ik dat ik dat het anders moest”, zegt Fleming

Toen ze hoorde over Rick Simpson, de Canadese ingenieur die een zeer geconcentreerde cannabisolie ontwikkelde tegen kanker (RSO heet die olievorm), begon ze met het gebruik daarvan. Hoewel er verschillende onderzoeken zijn geweest die erop wijzen dat cannabinoïden de cellulaire groei van kankercellen af kunnen remmen, de tumorgroei vertragen en maagkankercellen doden, is de uitspraak van Simpson dat zijn cannabisolie kanker kan behandelen behoorlijk gewaagd. Het was voor Fleming  moeilijk om een oncoloog te vinden die haar wilde begeleiden en onderzoeken tijdens haar ziekteproces, omdat zij koos voor een alternatieve behandeling.

De complexiteit omtrent cannabis als medicijn

Het is een feit dat er meer onderzoek verricht moet worden naar de werking van cannabis bij kanker, maar in deze tijd zijn de positieve verhalen van patiënten – ofwel anekdotisch bewijs zoals dat heet – bijna net zo belangrijk. De classificatie van cannabis in de VS en in heel veel andere landen creëert een complexe situatie: middelen die vermeld staan op de zwaarste lijst van de opiumwet zouden géén medicinale waarde hebben. Hierdoor ontstaat er een grote barrière als het gaat om onderzoeken en dan met name dubbel klinische onderzoeken. Deze zouden de beweringen kunnen bevestigen die kankerpatiënten al jaren uitspreken.

Daar waar cannabis illegaal is en er een taboe rust op het gebruik, zijn kankerpatiënten gedwongen hun mediwiet te verkrijgen binnen het illegale circuit. Triest, aangezien cannabis een erg heilzaam middel is om de reguliere behandeling verdraaglijk te maken.

Jonno Boyer-Dry

In 2014 werd Jonno Boyer-Dry gediagnosticeerd met het Stadium 4 Hodgkin-lymfoom. Hij startte met zes maanden chemotherapie en net als vele andere kankerpatiënten die deze intensieve behandeling ondergaan, kreeg hij last van misselijkheid, spierkrampen (die resulteerden in extreme pijn), een chronische angststoornis en slapeloosheid.

Zijn symptomen werden op het ene gebied verlicht en op het andere gebied verergerd door de opioïden die hij voorgeschreven kreeg, wat een veel voorkomend probleem is. Terwijl de opioïden crisis in het hele land groeit, verkiezen veel kankerpatiënten zoals Boyer-Dry liever cannabisproducten zoals edibles dan dat ze de bijwerkingen van alle opioïden (waaronder verslaving) moeten verdragen. Alleen al in 2017 stierven 65.000 Amerikanen aan een overdoses opioïden!

De arts van Boyer-Dry stond achter het gebruik van cannabis als aanvullende behandeling. Wel dwong het gebrek aan kennis van zijn arts over medicinale cannabis en de verschillende vormen die daarvan verkrijgbaar zijn, hem om zijn eigen onderzoek te doen door middel van experimenteren. Dit resulteerde in een aantal onprettige ervaringen, voordat hij een soort en manier van gebruiken vond die voor hem werkten. Gelukkig is hij een inwoner van Californië, waar medische cannabis legaal is. Hierdoor had hij tijdens zijn expermenten toegang tot kwalitatief goede mediwiet.

Tijdens CancerCon, een jaarlijkse bijeenkomst voor jong volwassenen met de diagnose kanker, verklaarde Boyer-Dry:

“Er is één reden dat ik vandaag de dag niet verslaafd ben aan opiaten – en dat is cannabis”

Legalisatie is van levensbelang

Op dit moment is medicinale cannabis illegaal in meer dan 40 procent van de Verenigde Staten. Zonder voorschriften die afdwingen dat cannabis getest wordt, zoals die in staten bestaan waar mediwiet legaal is, zijn patiënten die op zoek zijn naar alternatieven onderworpen aan de gevaren die vervuilde cannabis met zich meebrengt. En dat geldt dus ook voor een flink deel van de patiënten hier in Europa. Voor kankerpatiënten die traditionele behandelingen ondergaan en daardoor een verzwakt immuunsysteem hebben, kunnen vervuilende stoffen zoals schimmels en pesticiden fataal zijn.

Momenteel krijgen jaarlijks zo’n 12,7 miljoen mensen de diagnose kanker. Er wordt gezegd dat een samenleving kan worden beoordeeld op hoe het de meest kwetsbare die daarin leven behandelt. Medische professionals blijven stug ontkennen dat ze in staat zijn om de werkzaamheid van cannabis goed te onderzoeken. Cannabis, de plant waarvan zoveel patiënten beweren dat hij zoveel verlichting geeft tijdens ziekte, waaronder kanker. Dat ontkennen is niet alleen immoreel, maar ook wreed.

Herb

We staan nog maar aan het begin als het gaat om het onderzoeken van het medicinaal potentieel van de cannabisplant. Herb dringt er bij personen die zijn gediagnosticeerd met kanker en profiteerden van medicinale cannabisgebruik, of degenen die een kankerpatiënt kennen die cannabinoïden heeft gebruikt om het leven te verbeteren, om hun verhaal te delen. Op die wijze hopen ze dat er meer voorstanders bijkomen als het gaat om cannabisonderzoek binnen de Verenigde Staten. Ieders stem is belangrijk en Herb wil ruimte bieden om die te laten horen.

Een mooi initiatief denken wij zo…

[openingsfoto: ABUN5M/Shutterstock, foto cannabis en bewustzijnslintje: Creative Family/Shutterstock]