(advertenties)
(advertentie)

Een onderzoek onder 190 Israëlische kankerpatiënten met een doktersvoorschrift voor medicinale cannabis wijst uit dat zij cannabis vooral gebruiken tegen pijn, om beter te kunnen slapen en tegen angst en stress.

Kankerpatiënten beantwoorden uitgebreide vragenlijsten over mediwiet

De onderzoekers zijn verbonden aan de Ben Gurion universiteit in Beër Sjeva en het Cancer Center van het grootste ziekenhuis van Israël, het Sheba Medical Center. Alle deelnemers aan het onderzoek vulden uitgebreide vragenlijsten in over de manier waarop zij cannabis gebruikten (dosering, soort cannabis, wijze van toediening), hun motivatie voor het gebruik van medicinale cannabis, de waargenomen werkzaamheid, eventuele bijwerkingen, motivatie om weer te stoppen met cannabis en ook over het eventuele gebruik van tabak.

96% van patiënten gebruikte voor hun ziekte niet regelmatig cannabis

De meest voorkomende symptomen waarvoor deelnemers medicinale cannabis gebruikten waren pijn (89 procent), slaapstoornissen (76 procent) en angst (42 procent). De gemiddelde maandelijkse dosis cannabis was 42,4 gram, een kleine anderhalve gram per dag. Opmerkelijk: bijna 96 procent van de deelnemers gaf aan dat zij voorafgaand aan hun kanker diagnose niet regelmatig cannabis gebruikten.

De meest gebruikte manier van toedienen was roken en de meeste deelnemers gaven aan de hele dag door cannabis te gebruiken. Twintig patiënten, 10,5 procent, meldden lichte bijwerkingen.

‘Wiet is veilig en werkzaam’

De auteurs concluderen: ‘Deze studie geeft aan dat overlevenden van kanker inderdaad cannabis kunnen gebruiken voor symptoomverlichting, en niet alleen voor recreatieve doeleinden. Hoewel onze bevindingen wijzen op de waargenomen veiligheid en werkzaamheid van medicinale cannabis voor overlevenden van kanker, is er meer onderzoek nodig om de passende rol te bestuderen die cannabis kan spelen bij de behandeling van symptomen die verband houden met het overleven van kanker.’

De resultaten van de studie, ‘Preliminary assessment of medical cannabis consumption by cancer survivors’, zijn gepubliceerd in het vakblad Complementary Therapies in Medicine, Volume 56, januari 2021.

[bron: Preliminary assessment of medical cannabis consumption by cancer survivors, Yuval Zolotov, Lisa Eshet en Ofir Morag]
[foto: Dougie Jones/Shutterstock]