(advertenties)
(advertentie)

Hidde Siers is mediwiet- en kweekexpert bij Plantarium in Nijmegen. Ook adviseert hij patiënten, politici en andere betrokkenen over de wonderbaarlijke potentie van medicinale cannabis. Om zijn netwerk te vergroten en nieuwe kennis te vergaren reist hij ook regelmatig de wereld over. In deze nieuwe reeks verslagen lees je over zijn avonturen in Canada. Daar is cannabis inmiddels legaal en viert wetenschappelijk onderzoek naar de plant hoogtij.

De Maple Budder Boys

Zoals aangekondigd in mijn vorige artikel ga ik het nu hebben over wietolie, cannabinoiden en terpenen. En dan die afkomstig van de Maple Budder Boys. Jon en Neil zijn twee jeugdvrienden die voor een behoorlijke groep patiënten medicinale cannabis kweken en verwerken tot rosin of wietolie.

Neil, Jon, Hidde (vrnl) bij een beursstand in Toronto.

De kwekerij van Jon en Neil bevindt zich in een loods op de Maple Syrup boerderij van Neil’s ouders. In een aantal prachtige kamers staan de lekkerst geurende planten te groeien of te bloeien. Het is niet voor het eerst dat ik een legale kwekerij zag, maar ik ben vooral onder de indruk van het feit dat deze kwekerij zich er niet op richt om veel gewicht te kweken, dan wel om hun cannabis producten zo hars-rijk mogelijk te maken.

In totaal mag er in de boerderij met acht medicinale vergunningen gekweekt worden. In praktijk komt dat erop neer dat er maximaal 3200 planten mogen staan. Waar dit in Nederland een enorme kwekerij zou zijn, wordt dit in Canada toch nog steeds gezien als het ‘kleinschalig’ kweken van cannabis.

Jon en Neill mogen deze planten kweken voor patiënten die daar zelf de ruimte niet voor hebben of, bijvoorbeeld, zelf niet in staat zijn om cannabis planten te kweken. Van de oogst worden de acht licentiehouders kosteloos voorzien in hun eigen cannabis behoefte.

“We kweken onder deze licenties altijd meer cannabis dan onze patiënten nodig hebben voor de verlichting van hun symptomen. Het overige deel wordt via verschillende kanalen verstrekt aan een grote groep patiënten”, vertelt Jon.

Het belangrijkste deel van de verdere verstrekking verloopt via cannabis dispensaries. Mede omdat beide mannen zelf groot liefhebber zijn van cannabis-extracten, zetten zij hun volledige oogst om in extracten. En extracten maken dat kunnen ze!

Een aantal cannabisextracten van de Maple Budder Boys.

Eigen medicinale cannabissoort

De cannabissoorten die de heren kiezen voor hun kwekerij hebben eigenlijk maar twee eisen: er moet veel hars op de bloem zitten en de geur moet ‘eigen’ zijn. Hun favoriete soort heet Where’s my Bike?. Bij de meeste cannabis-soorten zijn mensen tevreden als ze ongeveer 10 procent van het droge gewicht van de bloem in olie weten te winnen. Bij de Where’s my bike?-soort komt dit resultaat gemiddeld op 30 procent van het droge gewicht van de bloem.

Een groot verschil met Rosin die je in Europa vaak vindt, is de bijna overweldigende geur die van de extracten af komt. Neil: “We focussen ons voor een groot deel op het behoud van terpeen-profielen. Door bepaalde terpenen wel of niet in het extract te behouden, kunnen we het effect aanpassen. Mensen die overdag wel cannabis willen gebruiken maar er niet loom van willen worden, raden we daarom aan om een cannabis-extract te gebruiken dat veel limoneen bevat. Door de citrus-achtige geur vinden onze patiënten wel de verlichting die zij zoeken zonder dat ze inactief worden. Vanaf het moment dat we hier naar zijn gaan kijken zijn de resultaten nog beter dan we voorheen zagen.”

De kweekruimte, vol met ‘Where’s my bike’-cannabisplanten

Momenteel is de Where’s my bike veruit het meest populaire product dat Jon en Neill produceren. Eén van de kamers die is ingericht om te bloeien wordt echter constant gebruikt om nieuwe genetica te testen.

“Helaas hebben we nog geen soort gevonden die in de buurt komt van Where’s my bike. We testen nu wel de combinatie van LED en HPS lampen bij het bloeien van onze planten. We verwachten hiermee de hoeveelheid hars per soort te kunnen verhogen. Waar LED zorgt voor een hogere trichoom-dichtheid zorgt HPS juist voor grotere trichomen. Het lijkt er op dat het combineren van beide lichtbronnen zorgt voor veel en grote trichomen”, vertelt Jon enthousiast.

“We verwachten daarmee de olie-productie van onze huidige soorten te kunnen verhogen. Ook nieuwe soorten zullen hiermee interessanter worden om te kweken en om te zetten in extracten. Door nieuwe soorten te kweken zullen we met meer verschillende terpeen-profielen kunnen werken. We zijn zeer benieuwd in hoeverre dit de ervaring van onze patiënten nog verder kan verbeteren.”

Een top van ‘Where’s my bike’.

Samenwerking met Nederland

Aangezien we met het Informatiecentrum Medicinale Cannabis al enkele jaren cannabinoïde- en terpeen-profielen registreren en dit combineren met de resultaten die patiënten hiermee behalen, konden we goed richting geven aan soorten die ze in Canada kunnen gaan testen.

In juni 2019 zal ik weer op bezoek gaan bij de Maple Budder Boys om samen te gaan kijken naar de resultaten die behaald worden met deze nieuwe soorten. Door hun eigen data te combineren met de onze, hopen we gezamenlijk een steeds beter inzicht te krijgen in de rol die terpenen spelen bij het gebruik van medicinale cannabis.

Momenteel kijken we ook naar een manier waarop we, via Plantarium Nijmegen, de where’s my bike-soort kunnen aanbieden aan de Nederlandse thuiskweker. Dit zal nog enige tijd kosten omdat de soort momenteel enkel uit stekken gekweekt wordt en er geen zaden beschikbaar zijn.

De komende maanden gaan we er hard aan werken om gefeminseerde zaden van deze soort beschikbaar te maken voor medicinale cannabisgebruikers in Nederland. Zodra het gelukt is zullen we dit uiteraard met jullie delen via Mediwietsite en de Facebookpagina van Plantarium.