(advertenties)
(advertentie)

Hidde Siers is medicinaal cannabis expert en adviseert patiënten, politici en andere betrokkenen over de wonderbaarlijke potentie van mediwiet. Om zijn kennis up to date te houden, spreekt hij regelmatig met andere experts over de hele wereld. In deze nieuwe reeks verslagen lees je over zijn avonturen in Canada, waar cannabis inmiddels legaal is en wetenschappelijk onderzoek naar de plant hoogtij viert. Echter blijkt niet alles even goed geregeld…

in juni 2018 was ik, 4 maanden voor de legalisering van cannabis, voor het laatst in Canada. Toen schreef ik dit artikel over mijn bezoek aan Hello Cannabis. Op 15 januari 2019 kwam ik opnieuw aan. Dit keer in het ‘legale’ Canada. In de komende artikelen breng ik jullie op de hoogte van mijn ervaringen in het eerste G7 land dat cannabis legaal maakte.

Aangewezen rookplekken

Bij aankomst met het vliegtuig stond mij al direct een eerste verassing te wachten. Op verschillende televisieschermen en borden werd uitleg gegeven over het reizen met medicinale cannabis. Tijdens binnenlandse vluchten mag je gewoon met cannabis vliegen. Als je naar een ander land vliegt staan er verschillende prullenbakken waarin je je ‘vergeten’ cannabis kan achterlaten.

Nadat ik de adviezen over het reizen met cannabis tot me had genomen, kwam ik buiten het vliegveld een aangewezen rookplek tegen. Tot mijn grote verrassing stond hierbij duidelijk aangegeven dat je op deze plekken zowel sigaretten als cannabis mag roken en verdampen.

Ik was duidelijk niet de enige die blij was met deze rookplek voor cannabis-liefhebbers want er werd door verschillende mensen cannabis gebruikt. Een positieve noot hierbij; iedereen verdampte de cannabis in plaats van het te roken.

Na een korte binnenlandse vlucht van Calgary naar Vancouver kwam ik rond 21.00 uur aan in mijn hotel. Aangezien het verboden is om internationaal te vliegen met cannabis wilde ik nog even een dispensary bezoeken voordat ik naar mijn bed zou gaan. De conciërge van het hotel was zichtbaar enthousiast toen ik hem vroeg of er een dispensary (cannabisapotheek) in de buurt was. Voor ik het wist had hij een taxi gebeld zodat ik naar zijn favoriete dispensary kon worden gebracht.

Aangekomen bij de dispensary, 604 Medicinals, was ik verbaasd dat deze nog steeds open was. In British Colombia (de provincie waar Vancouver onder valt) is het namelijk alleen legaal om cannabis te verkopen in één van de staatswinkels. De medewerkster legde mij uit dat er al een deel van de dispensaries gesloten was in de eerste weken van de legalisering. Doordat de staatswinkels niet genoeg voorraad hadden is deze ‘crackdown’ echter weer gestopt en proberen de overgebleven dispensaries hun (verdiende) plek in de legale markt te veroveren. Vrijwel alle nog open zijnde cannabisapotheken voeren hierover acties en rechtszaken.

Hopelijk ziet de Canadase regering in dat de dispensary hard nodig is om de legalisering goed uit te laten pakken. Het is namelijk mede aan deze bedrijven te danken dat Canada overgegaan is tot legalisering van de cannabismarkt.

Aanbod cannabisproducten

Zoals ik inmiddels gewend ben in Canada hadden ze bij 604 Medicinals een zeer ruim assortiment. Er waren tientallen soorten cannabis, concentraten en edibles te vinden. Gezien het feit dat roken naar mijn mening de slechtste manier is om cannabis te gebruiken besloot ik een vape-pen te kopen.

Ik kon kiezen uit 6 verschillende cartridges. Ik besloot er één te kiezen voor overdag (Sativa CBD:THC 1:1) en één om door mijn jetlag heen te slapen (Durban Poison, Indica CBD:THC 20:1).

Naast deze e-joint besloot ik ook nog wat edibles te kopen. Toen ik terug was in het hotel werd ik snel geconfronteerd met het eerste probleem van de Canadese legalisering van cannabis. Ik ging namelijk aan tafel zitten bij een groepje Canadese branche-genoten.

Twee anderen begonnen, enigszins in paniek, te vragen of ik me besefte dat deze producten illegaal zijn.

Toen ik hen vol enthousiasme mijn aankopen liet zien, sprongen er twee direct van tafel en twee anderen begonnen, enigszins in paniek, te vragen of ik me besefte dat deze producten illegaal zijn. Enigszins ontdaan door de reactie van mijn tafelgenoten werd mij duidelijk dat edibles, en eigenlijk alle concentraten, nog steeds illegaal zijn in Canada. Er staan behoorlijke boetes (500-100 CAD$) op het in bezit hebben van deze producten en bij aantreffen hiervan heb je naast een boete ook direct een strafblad.

 

Het grootste probleem voor mijn tafelgenoten was dat, wanneer zij werden staande gehouden met deze edibles in hun bezit, zij niet langer in de legale cannabis markt mogen werken. Dit zou hen immers een strafblad opleveren.

Op deze manier kwam ik achter de eerste problemen met de jonge legalisering in Canada. Voor veel producten is er nog geen legale status. Iets dat mij verbaast omdat juist deze producten voorkomen dat mensen cannabis roken. Het toestaan van edibles zal zodoende de volksgezondheid ten goede komen.

Om verdere chaos te voorkomen heb ik mijn uiterste best gedaan de edibles die avond op te krijgen. Na een lange reisdag resulteerde dit in een heerlijke nachtrust zonder de problemen die een jetlag kan opleveren. De volgende dag kon ik fris en fruitig op bezoek bij enkele growshops in Canada.

Hierover lees je volgende week meer op Mediwietsite.

[Openingsfoto: Shutterstock/Dougie Jones. Foto vliegtuig: Shutterstock/lisacecilia]