(advertenties)
(advertentie)

Medicinaal wietexpert Hidde Siers adviseert patiënten, politici en andere betrokkenen over de wonderbaarlijke potentie van cannabis. Ook vliegt hij regelmatig de wereld over om zijn kennis up to date te houden. De laatste studiereis ging naar Canada op Mediwietsite doet hij verslag.

We zijn aanbeland bij het laatste artikel over mijn reis naar Canada. In de eerdere artikelen schreef ik al over mijn ervaringen in het legale cannabisland Canada, over de Lift&co expo en mijn gesprek met de Maple Budder Boys. Vandaag neem ik jullie mee naar een legale kwekerij net buiten Vancouver.

De kwekerij

Ondanks dat cannabis in Canada legaal is, is het niet altijd makkelijk om een kwekerij te bezoeken. Veel bedrijven zijn angstig dat je hun technieken ‘afkijkt’. En niemand loopt te koop met de locaties waar zij hun medicinale of recreatieve cannabis kweken.

Gelukkig ontmoette ik op de beurs twee ondernemers die al ruim 10 jaar hun eigen, legale, medicinale cannabis-kwekerij runnen. Zij doen dit onder het ‘oude’ vergunningsstelsel rondom medicinale cannabis. Deze vergunning houdt in dat zij onder de vergunning van meerdere patiënten cannabis mogen kweken. In het geval van deze kwekerij wordt er gekweekt onder 12 vergunningen. Voor elk van deze vergunning mogen zij circa 80 lampen gebruiken om de patiënten in hun behoefte te voorzien. De cannabis die overgeproduceerd wordt mag, via legale kanalen, verkocht worden aan cannabis verkooppunten.

Overigens hadden ze liever dat ik de naam van de kwekerij en hun naam niet noemde. Een restant van de jaren waarin hun activiteiten nog illegaal waren, denk ik.

Zo zie ik een kwekerij het liefst: legaal en professioneel.

Ziektebeelden

De patiënten waarvoor zij de cannabis kweken, hebben veelal overeenkomstige ziektebeelden. Alle patiënten wiens vergunning wordt gebruikt hebben ziektebeelden, zoals bijvoorbeeld reumatoïde artritis en de ziekte van Crohn, die zich kenmerken door het ontstaan van ontstekingen. Doordat alle patiënten te maken hebben met ontstekingsklachten, zijn de cannabissoorten hier ook op afgestemd.

“Al vanaf het begin dat wij cannabis kweken voor patiënten horen we veel positieve reacties op het gebruik van cannabis bij verschillende aandoeningen”, vertelt een van de oprichters. “Omdat we vooral te maken hebben met patiënten die ontstekingsproblemen hebben, zijn we gaan kijken wat we naast de verschillende cannabinoïden kunnen inzetten bij ontstekingen.”

Kort nadat ze besloten hun patiënten nóg beter te willen helpen besloten zij zich ook te richten op de terpenen in de cannabisplant. Naar terpenen is namelijk relatief veel onderzoek gedaan omdat deze ook in andere plant-soorten voorkomen. In een later artikel zal ik hier nog uitgebreider op in gaan.

De kwekerij

Binnenkomen in een legale faciliteit voelt voor mij keer op keer als een warm bad. Lange rijen met prachtig bloeiende planten, klimaatsystemen die constant de perfecte omstandigheden creëren en testruimtes om alles nog verder te verbeteren. Als je op wetenschappelijke basis bezig bent met (medicinale) cannabis dan zijn dit dé plekken om te leren.

Als ik foto’s van (opgerolde) grootschalige Nederlandse kwekerijen zie doet me dit vaak pijn aan de ogen. De vloeren liggen meestal vol met rotzooi en de wanden hangen van plakband aan elkaar. Hoe anders is de situatie bij legale teelt.

Toen ik binnenkwam in deze kwekerij zag ik meteen dat ook hier alles brandschoon is. Als je de loods waarin de kweekruimtes zich bevinden binnenloopt, zie je alleen een rij die mij doet denken aan een lange rij industriële koelcellen. Per twee kweekruimtes hangt er een prachtig bedieningspaneel waarop temperaturen, co2 niveau’s en luchtvochtigheid tot op het kleinste detail worden aangepast.

Om alle bloei-ruimtes steeds optimaal te benutten, zijn er twee kweekruimtes ingericht als groeikamers. In deze kamer worden elke week nieuwe stekken geknipt, ingezet en vervolgens elke week opgeschoven naar een volgende tafel. De planten groeien voor tot ongeveer 70 cm en vervolgens verplaatst iemand ze naar één van de bloei-ruimtes.

Hoe het doorschuiven van de planten in praktijk plaatsvindt kun je goed zien op de foto’s van de groeikamer.

Hier worden de stekken opgekweekt.

Bloeiruimtes

Groeiende planten zijn geweldig om te zien maar vallen vaak in het niet bij het enthousiasme dat ik voel bij bloeiende planten. Juist in deze fase gaan alle stofjes waar ik dagelijks mee bezig ben zich ontwikkelen. Om een veld vol van deze toppen te zien en te bedenken hoeveel mensen hier in de toekomst mee geholpen worden blijft een bijzonder iets.

De bloei-ruimtes zijn allemaal vrijwel gelijk ingericht. In elke ruimte hangen 80 lampen, wordt de luchtvochtigheid tot op de procent nauwkeurig afgesteld en hangen er genoeg ventilatoren om er zeker van te zijn dat de waardes in de gehele ruimte gelijk zijn. Dit is terug te zien in de kwaliteit van de planten. In deze kwekerij weten ze opbrengsten te halen waar veel andere kwekerijen niet eens over durven dromen.

De oprichter vertelt enthousiast hoe zij te werk zijn gegaan: “Toen we begonnen met deze faciliteit hebben we wel 6 verschillende klimaat-systemen getest. Alles systemen hadden goede en minder goede kanten. Hierdoor zagen we steeds een ander probleem opkomen in onze gewassen. Na enige tijd besloten we zelf een klimaat-beheerssysteem te ontwikkelen dat alle positieve punten van de bestaande systemen had, zonder dat we last hadden van tekortkomingen. Sinds we het door ons zelf ontwikkelde systeem gebruiken, is de kwaliteit van ons eindproduct veel beter geworden. We zagen dat soorten van circa 12 procent THC ineens richting de 15 á 16 procent gingen. Op deze wijze konden onze patiënten met minder cannabis een betere verlichting van klachten ervaren.”

Sinds de kwekerij ook steeds meer kijkt naar de terpenen hebben ze ook het een en ander aangepast. “Terpenen verdampen al bij relatief lage temperaturen. Als je zo veel mogelijk van deze stoffen in de plant wilt behouden, is het verstandig om de temperaturen in de ruimte lager te houden dan we gewend waren.”

Beter adviseren

Het is deze data en kennis die de komende jaren een boost geeft aan het medicinale gebruik van cannabis. Er zullen steeds meer specifieke producten voor specifieke wensen op de markt komen. Ik zal hiervoor de ontwikkelingen in Canada op de voet blijven volgen om zodoende ook de Europese medicinale cannabis-gebruikers beter te kunnen adviseren.

Met de kennis vanuit Canada is het mijns inziens mogelijk om zelf ook een nóg beter product te kweken. Hoe je dit, op basis van terpenen, zalf kan inzetten zal ik in mijn volgende artikel bespreken.