(advertenties)
(advertentie)

Hidde Siers reisde af naar Canada om een kijkje te nemen in dit vooruitstrevende wietland. Canada legaliseerde namelijk recent, als eerste G7 land, het recreatieve gebruik van cannabis. Bovendien is medicinale cannabis er enige tijd gereguleerd. In dit reisverslag deelt Hidde Siers zijn bevindingen en vertelt hij waarom niet alles wat blinkt in Canada goud is.

Voorbereidingen op mijn reis

Afgelopen juni was ik namens het Informatiecentrum Medicinale  Cannabis op bezoek in Canada. Ik was hier op uitnodiging van Hello Cannabis, een organisatie die zich richt op kennisdeling voor zowel patiënten als zorgverleners.

Voordat ik naar Canada vertrok had ik al contact opgenomen met een aantal Canadese cannabisapotheken, die daar dispensaries worden genoemd. Meteen na mijn aankomst in Toronto was ik uitgenodigd bij MMJ, een van de grootste en bekendste dispensaries van Canada.

Bij binnenkomst viel meteen op dat de uitstraling van de dispensary totaal anders is dan in de gemiddelde Nederlandse coffeeshop. Onder glazen vitrines stonden potten met tientallen verschillende cannabis soorten.

Naast de grote variatie in strains werd ik vooral enthousiast van de kennis die de ‘budtenders’ achter de balie hebben. Over elke aanwezige soort wisten ze te vertellen op welk medium deze gekweekt was en welke voeding er gebruikt werd tijdens de kweek.

Daar hield de kennis niet op, ze konden van elke soort een cannabinoiden en terpenenprofiel overleggen. Aan de hand hiervan selecteren zij samen met een patiënt welke soort een goed startpunt kan zijn om mee te beginnen. Vanuit deze ervaring wordt vervolgens nog verder gefinetuned om de patiënt zo veel mogelijk voordelen te geven terwijl daarbij zo min mogelijk ‘bijwerkingen’ optreden. In dit artikel op Informatiecentrum Medicinale  Cannabis lees je meer over deze wietapotheek.

Een kijkje in cannabisapotheek MMJ in Canada.

Gezien het feit dat een groot deel van de klanten van Plantarium al geruime tijd analyses laten uitvoeren op de door hunzelf gekweekte cannabis, leek het ons interessant om deze gegevens naast het advies van de budtenders te leggen.

In totaal waren er vier overeenkomende soorten tussen de zaden die mijn werkgever Plantarium in haar assortiment heeft en de strains die aangeboden werden bij MMJ. Het was voor ons allen interessant om te zien dat dezelfde strains dezelfde ervaringen geven bij de patiënten die de strain gebruiken bij een specifiek ziektebeeld.

Na een leuke avond was het tijd om mijn jetlag wat ruimte te geven en mij voor te bereiden op de volgende dag.

Hello Cannabis

Op de tweede dag van mijn bezoek was ik uitgenodigd bij Hello Cannabis. Hello Cannabis is gevestigd in Hamilton, een stad direct naast Toronto.

Hello Cannabis bestaat inmiddels enige tijd en is opgericht door Stephen Verbeek. Een man die na een ongeluk tijdens het bergbeklimmen zelf de baten van medicinale cannabis leerde kennen. Dit gebeurde nadat hij zijn levenslust volledig zag verdwijnen tijdens het gebruik van opiaat-gebaseerde medicijnen.

Stephen vond, na lang vallen en opstaan, eindelijk een cannabis-strain die er voor zorgde dat zijn pijn dragelijk was zonder dat het invloed had op zijn actieve manier van leven.

Door de frustratie die dit proces had opgeleverd besloot hij aan een oplossing te gaan werken om te voorkomen dat elke patiënt deze zoektocht alleen zou moeten doorlopen. Deze oplossing werd Hello Cannabis.

Binnenkomen als patiënt

Om mijn eerste kennismaking met Hello Cannabis zo waardevol mogelijk te laten zijn hadden we besloten dat ik het volledige traject van een patiënt zou doorlopen. Tevens was het de bedoeling dat ik na dit traject feedback zou geven op mijn ervaring.

Bij mijn binnenkomst bij Hello Cannabis werd ik dan ook ontvangen door de gastvrouw. Zij hielp mij met het invullen van een intake-formulier. Nadat we samen dit formulier hadden ingevuld mocht ik plaatsnemen in de wachtkamer om te wachten op mijn consult met de aanwezige huisarts.

Tijdens het consult met de huisarts werd er gesproken over mijn (gefingeerde) ziektebeeld. Tevens gaf zij mij uitleg over wat er tot op heden was onderzocht met betrekking tot mijn ziektebeeld en medicinale cannabis. Zelf vond ik het leuk om te merken dat dit goed vergelijkbaar was met de consulten zoals we die namens het Informatiecentrum Medicinale Cannabis ook houden.

Hidde Siers, tijdens een lezing op Cannabis Bevrijdingsdag 2018.

Nadat het consult was afgelopen werd ik met een neprecept doorverwezen naar een van de zorgverleners. Dit zijn bij Hello Cannabis de mensen die veel verstand hebben van de verschillende toedieningsvormen en strains.

Hier hield voor mij het patiënten-traject op. Ik mag als Nederlander namelijk niet in dit legale systeem opgenomen worden. Wel mocht ik het laatste deel van het traject meekijken bij een patiënt met de ziekte van  Crohn.

Tijdens het gesprek met de zorgverlener kwamen er voor deze patiënt drie mogelijke cannabissoorten naar voren. Vervolgens werd de patiënt aangemeld bij, in dit geval, twee verschillende  producenten met een licentie. Via de website van deze producer kan de patiënt vervolgens de medicinale cannabis bestellen. Deze wordt vervolgens binnen 3 dagen thuisbezorgd.

In het geval dat de patiënt hier voor kiest kan deze vervolgens keer op keer blijven bestellen bij de producent. Als de patiënt er de voorkeur aan geeft om de cannabis zelf te kweken kan Hello Cannabis je ook helpen om een kweekvergunning voor eigen gebruik te verkrijgen.

Vergelijkbaar maar toch een wereld van verschil

Het eerste deel van het traject dat patiënten in Canada doorlopen lijkt veel op het traject zoals we die bij het Informatiecentrum Medicinale Cannabis hanteren.

Samen met de patiënt bekijken we welke onderzoeken er tot op heden zijn uitgevoerd bij een specifiek ziektebeeld.

Vanaf dat punt loopt het traject echter totaal verschillend. In Canada wordt, op basis van ervaringen en analyses, een heel specifieke soort aangeboden bij een ziektebeeld. Ondanks dat wij al jaren statistieken bijhouden van de patiënten die bij ons komen, is het in Nederland vooralsnog verboden op basis hiervan een strain-specifiek advies te geven.

In Nederland duurt het daarom vaak langer tot er een soort is gevonden die precies  het effect heeft dat de patiënt verlangt. Toch kan er, door te kijken naar de wetenschap, al wel een selectie gemaakt worden of het zinvol is om eerst een CBD-olie te proberen of een patiënt toch beter direct een THC houdende cannabissoort kan proberen.

Ook het verkrijgen van medicinale cannabis is in Nederland vaak veel moeilijker. In praktijk komt het erop neer dat het overgrote deel van de Nederlandse patiënten overgeleverd is aan de illegale markt of de coffeeshop. Aan beide opties zitten behoorlijk wat haken en ogen. Zo is er bekend dat veel van de cannabis die in coffeeshops wordt verkocht vervuild is.

Medicinale cannabis die gekocht is via een illegaal circuit bevat met regelmaat niet de stoffen die een patiënt denkt te hebben gekocht. Verkrijg je de cannabis via één van deze kanalen dan is het zeker aan te raden je cannabis te laten analyseren.

Zo wordt een edible-product in Canada gepresenteerd.

De twee ‘veiligere’ wegen die in Nederland mogelijk zijn blijken enerzijds bijna onmogelijk (via de huisarts) en anderzijds feitelijk verboden (eigen kweek).

We hebben in Nederland dus nog een lange weg te gaan voor we patiënten op een veilige en goed voorgelichte manier kunnen voorzien van medicinale cannabis. Het is voor onze overheid belangrijk om hierbij te kijken naar de manier waarop men dit in Canada heeft  regelt.

Ook in Canada nog haken en ogen

Dit artikel mag duidelijk maken dat de situatie voor de medicinaal cannabispatiënt in Canada een stuk beter geregeld is dan voor patiënten in Nederland. Het is echter ook niet zaligmakend.

De legalisering in Canada is namelijk extreem strak geregeld. Er zijn een aantal dingen toegestaan maar alles wat daar buiten valt levert bizar hoge straffen op.

In het geval dat je minderjarige kind  bijvoorbeeld stiekem wat van je cannabis meeneemt en betrapt wordt, levert dit een gegarandeerde gevangenisstraf op voor de ouder.

Het is ook een risico als je als patiënt net wat meer kweekt dan de verwachting was. Ga je over je maximale hoeveelheid (vastgesteld door een arts) heen dan staat hier, bij ontdekking, ook een gevangenisstraf op.

In praktijk leveren deze wetten nog geen problemen op maar volgens iedereen die ik in Canada sprak is het wachten tot de eerste zaak.

Keer op keer lijkt het voor beleidsmakers een enorme opgave om de grote hoeveelheid wetenschap te erkennen. Zowel op het medicinale vlak als op bij het bekijken van de algemene risico’s van het gebruik van cannabis.

Na decennia lang de onderbuik te laten spreken zal het nog enige tijd duren voor politici de draai durven maken naar een op wetenschap gebaseerd beleid.

Namens Plantarium en het Informatiecentrum Medicinale Cannabis zal ik me de komende jaren blijven inzetten om ook deze mensen de realiteit rondom cannabis in te laten zien.

[Openingsfoto: Shutterstock/Dougie Jones]