(advertenties)
(advertentie)
Bijna een decennium terug begon Hidde Siers als enthousiaste wietliefhebber te werken bij growshop Plantarium in Nijmegen. Toen hij ontdekte hoeveel vraag er was naar wetenschappelijke informatie over de medicinale werking van wiet, verdiepte hij zich daar steeds verder in. Zo groeide hij van liefhebber uit tot een ware expert op mediwiet-gebied.

Hidde Siers is medicinaal cannabis-expert bij growshop Plantarium in Nijmegen. Hij adviseert hier klanten met wetenschappelijk onderbouwde informatie over het kweken, verwerken en gebruiken van wiet als medicijn. Op Mediwietsite.nl schrijft hij elke twee weken over het reilen en zeilen van Plantarium en haar klanten, die met alle aandacht worden bijgestaan met raad en daad door de experts van de Nijmeegse kweekwinkel. 

Gebrek aan kennis

Ongeveer tien jaar geleden ging ik als cannabis-liefhebber aan de slag bij growshop Plantarium. In die tijd was medicinale cannabis een weinig tot niet besproken onderwerp in Nederland. Toen ik ongeveer drie maanden bezig was om kleinschalige kwekers te helpen hun eigen cannabis te kweken, kwam er voor het eerst een vrouw in de winkel.

Zij was op zoek naar informatie over het gebruik van medicinale cannabis bij Multiple Sclerose (MS). Via haar huisarts had de vrouw medicinale cannabis voorgeschreven gekregen. Maar helaas konden zowel haar huisarts als haar apotheker weinig tot geen uitleg geven over het gebruik van het middel.

Toch was er één ding waar iedereen het over eens leek te zijn: de werking van medicinale cannabis was wel wetenschappelijk bewezen.

De vrouw wilde graag wat meer duidelijkheid over het effect, de dosering en de baten van medicinale cannabis. Daarom was ze op goed geluk naar onze winkel in Nijmegen gekomen. Ik had op dat moment al wel eens zijdelings van medicinale cannabis gehoord, maar kon lang niet al haar vragen beantwoorden. Ik was er wel van op de hoogte dat er in Californië legale cannabis beschikbaar was en stelde voor dat ik eens op Amerikaanse fora kon kijken of er wat over te vinden was.

Wirwar aan informatie

Eenmaal thuis kroop ik enthousiast achter mijn computer. Toen gebeurde er iets dat waarschijnlijk het overgrote deel van van de Mediwietsite-lezers zal herkennen van de vele Facebookgroepen die er nu bestaan over medicinale wiet; ik kwam terecht in een enorme wirwar van informatie.

Bij het lezen van forumonderwerpen over het gebruik van cannabis bij MS zag ik al vrij vlot de bomen door het bos niet meer. Ik merkte bijvoorbeeld dat belangrijke termen als indica en sativa – of de cannabinoïden THC en CBD – door elkaar gebruikt werden.

Door een overmaat aan goed bedoelde – maar slecht onderbouwde – informatie, is het moeilijk via fora antwoorden te vinden op specifieke vragen. [Foto: shutterstock/alphaspirit]

Door mijn achtergrond in de winkel was ik echter al bekend met deze termen en hun verschillende effecten. De vele antwoorden, reacties en adviezen op de fora leken goed bedoeld – maar werden wat mij betreft vaak met te weinig (wetenschappelijk onderbouwde) kennis gegeven.

Cannabis wérkt!

In de hoop toch de juiste informatie te vinden besloot ik een eigen topic te openen. Er kwamen vele reacties maar ook hier spraken de antwoorden elkaar regelmatig tegen. Toch was er één ding waar iedereen het over eens leek te zijn: de werking van medicinale cannabis was wel wetenschappelijk bewezen.

Toen de vrouw kort daarna opnieuw in de winkel kwam hadden we allebei een heleboel gelezen en alleen nog maar meer vragen! Inmiddels was ze toch wel erg nieuwsgierig geworden naar cannabis als medicijn. We besloten de stoute schoenen aan te trekken en samen rookten we een deel van een joint. Al na de eerste trekjes verscheen er een lach op haar gezicht. Ze gaf aan dat ze zich al jaren niet zo ontspannen had gevoeld als op dat moment. Voor haar was het bewijs geleverd!

Hidde groeide van wietliefhebber uit tot een ware expert op het gebied van medicinale cannabis.

Voortdurende zoektocht

Voor mij was deze ervaring het begin van een nog steeds voortdurende zoektocht naar de wetenschappelijke onderbouwing van de werking van medicinale cannabis.

In de jaren die volgden spitte ik honderden onderzoeken door, keek ik tientallen documentaires, sprak ik met vele patiënten en zocht ik contact met wetenschappers binnen het werkveld.

Zo vond ik bijvoorbeeld een dubbelblind onderzoek onder 64 patiënten. Wetenschappers concludeerden hieruit dat full-spectrum cannabis (met zowel THC als andere cannabinoïden en terpenen) effectief werkt bij slaapproblemen en pijnervaringen veroorzaakt door multiple sclerose.

Bovendien ondersteunen diverse andere onderzoeken het bewijs voor de pijnstillende eigenschappen met betrekking tot neuropatische pijn veroorzaakt door multiple sclerose.

Voor patiënten

Mijn zoektocht naar de wetenschap kenmerkt ook wat we binnen Plantarium belangrijk vinden. Niet alleen praktijkervaringen over de werking, consumptie en de kweek; maar het bestuderen van evidence-based literatuur. Hierdoor krijgen we een steeds breder beeld over wat medicinale cannabis kan betekenen. Waardoor we onze klanten nog beter kunnen helpen en een zo goed mogelijk startpunt bieden voor mensen die nieuw zijn in de wereld van medicinale cannabis.

Zo zijn we bijvoorbeeld bezig om een database met cannabinoïden-profileringen aan te leggen, om uiteindelijk per ziektebeeld een mogelijk geschikte cannabissoort te kunnen adviseren. Ook bieden we bij de aankoop van een pakje Spliff Seeds-zaden een gratis analyse aan. Je krijgt dan kosteloos een laboratoriumtest naar cannabinoïden, terpenen en mogelijke vervuilingen/schimmels in je zelfgekweekte mediwiet. Het is immers belangrijk te weten wat je consumeert, zodat je niet zieker wordt van iets dat je beter zou moeten maken.

Voor persoonlijk advies van Hidde of aanvullende informatie kun je altijd contact opnemen of een afspraak maken voor een consult in Nijmegen via de website van Plantarium.

[Openingsfoto: shutterstock/Mitch M]