(advertenties)
(advertentie)

De kweekronde van Mr. Kush zit erop. Jammer, want het was leuk om weer eens mee te kunnen kijken bij het groene reilen en zeilen in huize Kush. Bovendien is hij vanaf nu even uit de running wegens een verhuizing. Helaas geen Mr. Kush de komende tijd, maar gelukkig verlaat hij niet stilletjes het toneel. Integendeel! Aanschouw hieronder de regelrechte recordoogst met medicinale cannabis.

Wauw, dit had ik niet verwacht. Voor ik met jullie deel wat het ‘recordgewicht’ is van mijn vers geoogste Strawberry Glue meiden van Amsterdam Genetics, even een korte samenvatting van de afgelopen paar dagen. Want na een dag of 8 à 9 in de droogdoos/-kast te hebben gehangen, zijn alle vier de planten nagenoeg tegelijkertijd droog genoeg om te ‘curen’.

Wat is curen?

Simpelweg je wietplanten drogen is misschien voldoende om de toppen rookbaar te krijgen. Maar als je daadwerkelijk een goed smakend product wilt hebben, en het liefst ook zo lang mogelijk smakelijk wilt houden, is er nog één stap te doorlopen. Die stap is het curen van de wiet door deze op een bepaalde manier in glazen potten te bewaren.

Curen doe ik pas wanneer de planten in mijn droogruimte droog genoeg zijn, uiteraard. Stop je té natte wiet in afgesloten glazen potten, kan je er vergif op innemen dat je toppen na verloop van tijd zullen rotten. Het cure-proces is er namelijk voor bedoeld het overgebleven vocht in de toppen gelijkmatig te verdelen, overbodig vocht te laten verdampen en het chlorofyl in de toppen langzaam te laten afbreken.

Dit werkt smaakbehoudend en smaak bevorderend, gezien het bladgroen in je toppen voor een scherpe smaak in de keel kan zorgen. Door dit langzaam af te laten breken, heb je een veel mildere rookervaring dan wanneer je dit niet doet.

VORIGE VERSLAG: Mr. Kush oogst eindelijk zijn medicinale wietplanten 

Tijd om alle topjes te wegen. De uitslag lees je verderop.

Zo werkt het curen van wiet

Om te bepalen of de planten droog genoeg zijn om het cure-proces te starten, probeer ik een topje van elke tak af te nemen. Als deze van de tak af ‘knakt’, is de plant droog genoeg. Buigt het topje meer dan dat het breekt, dan zit er nog teveel vocht in het plantmateriaal en loop je het risico op toprot wanneer je het nu al cured.

In dat geval kun je de boel nog beter even laten drogen. Gezien de vers geoogste wietplanten bij mij na een dag of 8-9 droog genoeg zijn echter, kan voor mij het proces beginnen.

Om de wiet goed te curen, knip ik alle topjes van de takken af en stop deze in weckpotten. In principe werkt elke (glazen) pot met deksel, maar ik vind weckpotten gewoon makkelijk. Bovendien heb ik het idee dat ze beter luchtdicht zijn dan potten met een draaideksel. Elke pot vul ik tot deze zo’n driekwart vol zit met heerlijk plakkerige Strawberry Glue-wiet, zo blijft er ook nog wat lucht over om het vocht over te verdelen. Je hebt immers geen ‘luchtvochtigheid’ zonder ‘lucht’. Hierna gaat de deksel dicht en begint het echte werk.

De hierop volgende dagen lucht ik de wiet in de potten, door de deksel op een kier open te zetten. De eerste dag doe ik dat tien minuten, de tweede dag negen minuten en ik bouw dit af tot de potten na tien dagen dicht kunnen blijven. Volgens veel online-kwekers is dit de beste manier om je wiet gelijkmatig te curen. Na die tien dagen is de wiet nog niet op z’n smakelijkst, dat is pas na een maand of twee (volgens mij). Dat is nog wat moeilijk te bepalen vind ik zelf, gezien ik elke dag wel wat rook ervan en er niet met een kalender naast zit, haha.

Recordoogst

Wat niet moeilijk te bepalen is, is het gewicht van m’n geoogste Strawberry Glue-planten. Het is namelijk zo simpel als wat: ik gooi de toppen in een maatbeker op een keukenweegschaal, schrijf het gewicht op en begin op te tellen. Ondanks de kleinere topjes – die door het eerdere strekken van mijn planten meer voorkomen dan ik had gehoopt – ben ik zeer tevreden over het behaalde resultaat. Al met al heb ik namelijk, houd je hart vast, 112 gram wiet gekweekt! Dit is zelfs zonder de paar topjes die ik stiekem al aan een smaaktest heb onderworpen.

Een ongelooflijk eindresultaat van ruim 1,1 gram zelfgekweekte mediwiet per Watt aan licht. Ik heb m’n streven weer gehaald, of zelfs ruim overschreden, en kijk uit naar een volgende ronde. Wanneer ik deze start en wat ik ga kweken houd ik nog even in het midden, maar dat zal zeker op Mediwietsite te lezen zijn. Zin in!