(advertenties)
(advertentie)

Ieder jaar krijgen 116 duizend mensen kanker in Nederland. Zoals bij de meeste ziektes is erfelijkheid een belangrijke risicofactor. Maar ook veroudering en een ongezonde levensstijl verhogen de kans. Roken verhoogt het risico op kanker enorm, maar gek genoeg lijkt het erop dat wietrokers 45 procent minder kans hebben op blaaskanker. Hoe dat zit lees je hier.

Hoewel het roken van elk bestanddeel de longen kan schaden en het risico op kanker verhoogt, is ook aangetoond dat het inhaleren van cannabisrook correleert met een lager risico op blaaskanker. En niet alleen in vergelijking met tabaksrokers, maar zelfs met niet-rokers.

Tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van de American Urological Association ontdekte dr. Anil Thomas samen met zijn onderzoeksteam dat wietrokers 45 procent minder kans hebben op de diagnose blaaskanker, dan patiënten die niet roken. Thomas benadrukte dat de studie niet bewijst dat het roken van wiet blaaskanker voorkomt. Maar het geeft wel aanleiding tot meer onderzoek.

Cannabis en kanker

De komende jaren zal de wetenschap ongetwijfeld meer leren over de link tussen wiet en kanker. [foto: ElRoi/Shutterstock]

Een paar jaar later ontdekten de Amerikaanse National Library of Medicine en National Institutes of Health dat het endocannabinoïden-systeem een ​​integrale rol speelt bij blaaskanker, omdat sommige cannabinoïden tumorgroei lijken te verminderen.

In haar boek Coming Clean with Cannabis geeft auteur Kirsten Williams recepten en deelt ze onderzoeken die individuen aanzetten om cannabis toe te voegen aan de dagelijkse routine. Het is aangetoond dat cannabis bijdraagt aan een gezonder lichaam. Daarbij kunnen medicijnen met THC en CBD mogelijk ook een volgende stap zijn bij het behandelen van allerlei aandoeningen, waaronder blaaskanker.

LEES OOK: Indiase onderzoekers zien hoe wiet kankercellen doodt

Eén ding is zeker. Nu steeds meer studies suggereren dat wiet het risico op kanker vermindert en zelfs bepaalde vormen van kanker bestrijdt, komt deze plant eindelijk uit het verdomhoekje waar het jarenlang ten onrechte verbleef.

[Openingsfoto: Shutterstock/Marin James]