(advertenties)
(advertentie)

Dry January (droge januari) is een beweging die mensen aanmoedigt om in januari geen alcohol te drinken. Dat is enorm goed voor je gezondheid, maar voor velen ook best een uitdaging. Kan wiet helpen? Als we deze cijfers uit Canada moeten geloven wel.

Meer wiet, minder drinken. Dat lijkt de trend bijCanadezen tijdens het eerste volledige jaar met legale cannabis. In oktober 2018 legaliseerde Canada als eerste G7-land wiet. In het opvolgende jaar daalde de bierconsumptie met maar liefst 3 procent, zo blijkt uit cijfers van Beer Canada.

“Dit is veel heftiger dan de trend tussen 2014 en 2018, toen de volumes van de bierindustrie gemiddeld 0,3 procent daalden. Het lijkt verband te houden met de legalisatie van wiet in Canada eind 2018”, aldus Cowen-analist Vivien Azer.

Wietconsumenten drinken minder

Er is enige discussie over de invloed van wietlegalisatie op alcoholgebruik. Toch blijkt uit verschillende enquêtes onder cannabisconsumenten dat zij de neiging hebben minder te drinken na het consumeren van wiet. Ook lijken Canadese bierfabrikanten dit als oorzaak te erkennen. Een aantal bierbrouwers heeft daarom de banden aangehaald met cannabisbedrijven.

Ook denkt Azer dat Canada’s introductie van nieuwe legale wietproducten zoals eet- en drinkbare producten (edibles zijn nu nog taboe in Canada) de afnemende biervolumes zal bestendigen.

Hoe het ook zij, de Canadese cannabismarkt is nog steeds klein. De jaarlijkse omzet op basis van de meest recente gegevens is 1,5 miljard dollar versus 9,2 miljard voor bier en 23 miljard voor alcohol in zijn geheel. Een echte bedreiging is het dus nog niet.

Toch is 3 procent in een jaar tijd best veel. En de signalen dat alcohol en wiet niet lekker samengaan zijn niet nieuw. Dus wil je Dry January wat vereenvoudigen en veraangenamen? Of wil je sowieso minderen met alcohol? Dan is wiet geen slecht idee.

LEES OOK: 6 x CND tegen een kater • dit is waarom het werkt