(advertenties)
(advertentie)
Telegeneeskunde is een relatief nieuwe manier om gezondheidszorg te kunnen ontvangen. Het wordt mogelijk gemaakt door de hedendaagse telecommunicatie en informatietechnologie. Van origine ontwikkeld voor mensen die buitenaf wonen of met een handicap die aan huis gebonden zijn. Nu wordt het ook steeds meer ingezet bij mensen met een (te) druk leven. Feit is dat je op afstand op consult kan bij een arts, en ook om een recept te krijgen voor medicinale cannabis!

Druk, druk, druk…

Mensen hebben steeds minder tijd om bijvoorbeeld de huisarts te bezoeken. De baas wil liever niet dat je dat onder werktijd doet en de huisarts werkt meestal niet buiten die tijden. Telegeneeskunde – ook wel e-Health genoemd –  is een levensvatbaar alternatief om in deze drukke tijden toch aan de gezondheid te denken. Op afstand breng je een virtueel bezoek aan de arts, die jou verder op weg kan helpen en eventueel goedgekeurde medicatie voor kan schrijven. Bijvoorbeeld mediwiet, in landen als Canada en de VS is dit al de normaalste zaak van de wereld.

Tom Neilly, de projectmanager van NamasteMD, is trots op deze grote ontwikkelingen:  “Telegeneeskunde heeft in wezen een revolutie teweeggebracht binnen de cannabisindustrie. NamasteMD werkt er nu aan om Canadezen op een eenvoudigere wijze een recept voor medicinale cannabis te laten bemachtigen.”

Stigma aan (medicinale) cannabis

Ze merken bij het bedrijf dat veel mensen de mogelijkheid van telegeneeskunde verkiezen boven het bezoeken van hun huisarts. Om verschillende redenen: sommige mensen die in een kleine gemeenschap wonen voelen een vorm van gêne wanneer zij bij hun eigen huisarts verschijnen voor een recept voor mediwiet (ondanks dat het sinds 2001 legaal is in Canada). Er is nog steeds zo’n stigma verbonden aan cannabis dat het er vaak voor zorgt dat mensen het niet durven te gebruiken als medicijn.

Ook zijn er situaties waarin sommige artsen om welke reden dan ook medicinale cannabis eenvoudigweg niet zullen voorschrijven, dus patiënten krijgen die keuze niet. Zelfs niet als ze gegronde redenen hebben om medicinale cannabis te gebruiken, bijvoorbeeld omdat de reguliere medicatie niet goed werkt.

Video-conferencing

NamasteMD is een innovatief platform dat mensen letterlijk met elkaar verbindt. Op afstand is er de mogelijkheid om te praten met bijvoorbeeld de kinderen, ouders of partners én een arts. Dit kan via de telefoon of een videoverbinding. Op deze manier kan er gezamenlijk gesproken worden over het gebruik van medicinale cannabis en de werking daarvan. Dit allemaal zonder dat je vrij hoeft te nemen van werk, vervoer moet regelen in verband met een handicap of grote afstanden moet overbruggen om gezamenlijk zo’n gesprek te kunnen voeren.

Op dit moment is NamasteMD alleen nog maar te gebruiken in Canada, waar zij samenwerken met gereguleerde cannabisklinieken om te zorgen voor optimale en veilige medische begeleiding. Ze proberen niet alleen mensen te helpen, maar veranderen ook de manier van zorgverlening en verhogen de normen voor telegeneeskunde.

Het videosysteem weet een veilige, legale en legitieme omgeving te creëren voor mensen die medicinale cannabis nodig hebben. Hierdoor ontstaat er steeds meer vraag

Er is een app ontwikkeld die iedereen gratis kan downloaden en ook is er een online systeem beschikbaar in elke webbrowser. Om iemands identiteit en leeftijd te bevestigen en daarmee fraude te voorkomen, wordt video-conferencing gebruikt. Ook die service bieden zij gratis aan, waar andere ondernemingen daar wel geld voor vragen. Op deze wijze krijgen mensen gemakkelijker toegang tot medicinale cannabis, iets wat van groot belang is.

De doelgroepen

Momenteel bestaan de gebruikers van het systeem vooral uit veteranen tussen de 25 en 40 jaar. Deze proberen met het gebruik van medicinale cannabis hun stress, angst of andere problemen die traditionele medicatie niet op kan lossen, te verhelpen. Dat cannabis bij deze klachten effectief is, is al in eerdere studies aangetoond.

Ook proberen steeds vaker mensen hun ouders of grootouders te overtuigen van de werking van mediwiet om bijvoorbeeld pijn te bestrijden. Verder zijn er ook ouders met vragen over het gebruik van medicinale cannabis bij kinderen, iets waarbij ze vaak een erg grote drempel over moeten om de stap te zetten. Ook hierbij heerst de schaamte tegenover de eigen huisarts. NamasteMD geeft een gevoel van anonimiteit die in sommige situaties zeer gewenst is.

Tom Neilly: “Ik denk dat veel mensen nog steeds het gevoel hebben dat er een enorm stigma bestaat over cannabis, dat het alleen gebruikt wordt om er high van te worden. Maar er is een groot verschil tussen recreatieve cannabis, met een hoog THC-gehalte (de psychoactieve component in cannabis die een ‘high’ veroorzaakt) en medicinale cannabis, die meestal meer CBD en minder THC bevat en mensen zodoende dus niet snel last zullen hebben van psychoactieve reacties.”

Hoe NamasteMD werkt

Helaas is de NamasteMD-service nu dus alleen nog maar in Canada te gebruiken. Daar hebben patiënten de mogelijkheid om de app te downloaden en hun medische informatie in te voeren. Na de registratie kunnen mensen aangeven wanneer ze tijd hebben voor een afspraak. Dan zullen zij gebeld worden door een arts of verpleegkundige uit de omgeving met een vergunning. Deze stelt nog een aantal vragen om te kijken of iemand in aanmerking komt voor een eventuele behandeling met medicinale cannabis en zal daarna middels videoconferentie vaststellen of de opgegeven identiteit inderdaad klopt.

Het videosysteem weet een veilige, legale en legitieme omgeving te creëren voor mensen die medicinale cannabis nodig hebben. Hierdoor ontstaat er steeds meer vraag. Momenteel is er binnen het platform plaats voor maximaal 70 afspraken per dag, dit kan opgeschroefd worden naar 500 afspraken per dag. Iets wat nodig zal zijn gezien de toenemende interesse van de consument.

Ook in Nederland?

Het zou mooi zijn wanneer dit systeem een grotere bekendheid krijgt en wij op een dag ook gebruik kunnen maken van een soortgelijke app. De weg naar mediwiet is in Nederland voor veel mensen letterlijk en figuurlijk te lang. Met deze werkwijze wordt die weg vele malen korter en zal de vraag naar hulp als het gaat om het gebruik van medicinale cannabis, veel laagdrempeliger worden.