(advertenties)
(advertentie)
Opzienbarend wetenschappelijk onderzoek in Israël: de voornaamste symptomen van de ziekte van Parkinson worden onderdrukt wanneer patiënten cannabis inhaleren. Bovendien is er ook een positief effect op pijnbestrijding en een verbeterde slaapfunctie!

Het gaat in dit onderzoek om het inhaleren van zogeheten whole-plant cannabis, dus de geoogste (hoofd)toppen. De ziekte van Parkinson is een progressieve disfunctie van het centrale zenuwstelsel (in een aantal gevallen door erfelijke oorzaak), die resulteert in beven/trillen, langzamer bewegen en stramheid van de spieren. In Nederland lijden ongeveer 50.000 mensen aan de ziekte en dat worden er met de vergrijzing alleen maar meer in de toekomst. De kans dat iemand van 70 jaar of ouder erdoor getroffen wordt bedraagt 1 op 50. Er bestaat geen medicijn tegen, dus is symptoombestrijding vooralsnog de enige manier om het lijden van de patiënten te verlichten.

weedscipt

Opnieuw wordt de medicinale kracht van cannabis aangetoond, nu bij de ziekte van Parkinson

En cannabis kan daar dus een belangrijke rol in gaan spelen! Dat blijkt uit het Israëlische onderzoek dat in het maart/april nummer van het wetenschappelijk tijdschrift ‘Clinical Neuropharmacology’ is gepubliceerd. Onderzoekers van de afdeling Neurologie van de Universiteit van Tel Aviv observeerden en evalueerden de symptomen bij 22 Parkinson-patiënten: eerst ‘nuchter’ en vervolgens 30 minuten nadat zij cannabis hadden geïnhaleerd.

Nieuwe behandelmethode dankzij cannabis

De wetenschappers rapporteren dat het inhaleren van wiet geassocieerd kan worden met “significante verbeteringen in het trillen, de stijfheid en de zogeheten bradykinesia (de traagheid van bewegen). Er was ook een significante verbetering in de slaap- en pijntests. Er werden geen significante nadelige bijwerkingen van de drugs waargenomen.”

Hun conclusie biedt Parkinson-patiënten en ook hun families hoop: “Deze observatiestudie is de eerste die een verbetering rapporteert van zowel de motorische als niet-motorische symptomen bij Parkinson-patiënten die zijn behandeld met cannabis. Dit onderzoek opent nieuwe wegen voor behandelmethoden van de ziekte van Parkinson, met name bij patiënten die onwillig/onhandelbaar zijn bij de huidige medicaties.”

Meer informatie

Een samenvatting van het onderzoek ‘Cannabis (Medical Marijuana) Treatment for Motor and Non–Motor Symptoms of Parkinson Disease: An Open-Label Observational Study’, vind je HIER.

[Openingsfoto: shutterstock/Swapan Photography]