(advertenties)
(advertentie)

Het Engelse woord rosin betekent letterlijk ‘hars’ maar sinds een paar jaar staat het vooral voor een innovatief cannabisextract. Rosin maak je namelijk snel en eenvoudig met behulp van warmte en druk maar zonder oplosmiddel zoals alcohol. Het resultaat is een zuiver concentraat dat populair is voor recreatief gebruik, maar ook medicinale voordelen biedt. Wat die zijn, ontdek je hier.

In dit artikel kijken we wat rosin is en hoe het wordt gemaakt. Ook geven we zes voordelen van rosin voor medicinaal gebruik. Ten slotte doen we uit de doeken hoe je van rosin, medicinale wietolie kunt maken.

Rosin?

Nu het verbod op cannabis wereldwijd afbrokkelt, ontdekken we steeds meer nieuwe en innovatieve manieren om het te gebruiken. Rosin is één van die manieren. In 2015 werd de methode om een cannabisextract direct uit wiet te persen, snel populair onder met name recreatieve gebruikers. Het was een revolutionaire nieuwe manier om een zuiver wietextract te maken. Dankzij het internet verspreidde de methode zich razendsnel, en nu wordt het wereldwijd toegepast.

Het succes zit ‘m in de eenvoud. Rosin wordt gemaakt middels een simpele techniek die gebruikmaakt van druk en warmte. Je hebt dus geen oplosmiddelen nodig zoals alcohol of butaangas. Bovendien is het eenvoudig te maken. Met bakpapier een goede stijltang kom je al een heel eind.

Tijdens het productieproces komt een zuiver, stroperig concentraat vrij vol werkzame bestanddelen, zoals THC en CBD. Een veelgebruikte methode om dit concentraat te consumeren is ‘dabben‘. Hierbij wordt het concentraat verhit en de damp geïnhaleerd. Een methode die lijkt op verdampen. De hars kun je echter ook verwerken in voedingsmiddelen, tincturen, huidbalsems of crèmes, én in medicinale wietolie.

LEES OOK: Mediwietsite te gast bij masterclass wietolie maken

De kwaliteit van rosin hangt af van de gebruikte methode en de kwaliteit van de wiet. Bij een hogere temperatuur is het extract hard van structuur. Het kan echter ook zachter zijn; wanneer je het op een lagere temperatuur perst, blijven er namelijk meer olies en wassen in het concentraat achter. Deze vorm van rosin bevat doorgaans ook meer terpenen (aromatische stoffen). Rosin kan zelfs een stroperige vloeistof zijn, wat ontstaat als de THC kristalliseert.

Rosin maken

Om een wietextract te maken, moet je de werkzame bestanddelen scheiden van het plantmateriaal. De werkzame stoffen, cannabinoïden en terpenen, bevinden zich in de trichomen. Dit zijn de wittige spikkels op wiet; een plakkerige, harsachtige substantie die op wiettoppen en suikerblaadjes zit.

Bij de meeste extractiemethodes wordt een oplosmiddel zoals alcohol gebruikt om de werkzame stoffen uit het plantmateriaal te halen. Vervolgens verdampen de oplosmiddelen zodat een zuiver concentraat overblijft. Daarbij bestaat het risico dat er kleine resten oplosmiddel achterblijven. Een risico dat je niet hebt bij rosin.

Rosin op een stuk bakpapier [Shutterstock/Alejandro Flores Casla]

Door wiettoppen samen te drukken en tegelijkertijd te verwarmen, pers je de hars eruit. Warmte transformeert de trichomen tijdelijk van een vaste, naar een vloeibare vorm. Ondertussen zorgt de druk ervoor dat het vloeibare concentraat wegdrijft. Hoe meer druk je uitoefent, hoe beter de opbrengst. Hoe lager je de temperatuur daarbij weet te houden, hoe meer smaakstoffen (terpenen) je concentraat bevat.

LEES OOK: Ontdek de wonderlijke effecten van terpenen in cannabis

Een veelgebruikte methode omvat een stijltang en bakpapier. Je hebt dan wel een goede, stevige tang nodig die wat druk kan verdragen. Sommigen zetten er zelf extra lijmklemmen op voor meer druk. Er zijn inmiddels ook hydraulische en pneumatische rosinpersen op de markt die heel veel druk geven voor een optimaal resultaat.

Zes voordelen van rosin voor medicinaal gebruik

Nu je weet wat rosin is, bekijken we de zes belangrijkste voordelen voor medicinaal gebruik. Hierbij zal je merken dat rosin niet per se een concentraat is voor recreatieve gebruikers. Ook voor medische doeleinden is het een goed middel.

Voordeel 1: geen oplosmiddelen

Het belangrijkste voordeel kwam al een paar keer voorbij: bij het maken van rosin zijn geen oplosmiddelen nodig. Dit betekent dat er geen residuen in het wietextract zitten, wat de zuiverheid ten goede komt.

Voordeel 2: veilig te maken

Bij het produceren van cannabisextracten met bijvoorbeeld buthaan, alcohol of petroleum ether moet je voorzorgsmaatregelen nemen. Deze oplosmiddelen zorgen voor schadelijke dampen, én zijn licht ontvlambaar en dus vatbaar voor ontploffingen. Als je niet weet wat je doet en belangrijke veiligheidsprotocollen negeert, kan het fout aflopen. Zelfs als je die protocollen wel opvolgt, is er een risico. Bij het maken van rosin vermijd je die volledig.

Voordeel 3: eenvoudig om te maken

Met eenvoudige middelen kan je in een paar minuten rosin maken. Een stijltang en een vel bakpapier zijn al voldoende maar met een speciale rosinpers gaat het nog beter.

Met een stijltang en een stuk bakpapier kan je al rosin maken. [Shutterstock/frantic00]

Voordeel 4: rosin is heel potent

Rosin is sterk geconcentreerd. Hierdoor is het minder geschikt voor mensen zonder enige ervaring met cannabis. Mensen met wat ervaring en tolerantie, kunnen profiteren van een snelwerkend en zeer krachtig wietmedicijn.
Sommige testrapporten geven aan dat het extract 50 tot 70 procent THC bevat. In wiettoppen zit doorgaans zo’n 15 procent THC. Rijk aan cannabinoïden en terpenen, is rosin een populaire keuze onder patiënten. Er is minder nodig voor dezelfde gewenste effecten.

Voordeel 5: snel effect

Heb je snel een krachtige dosis medicinale cannabis nodig? Bijvoorbeeld bij acute en heftige pijn of spasmen door MS? Op dat soort momenten is rosin een goede keuze. Je beschikt namelijk over een bijna pure shot cannabinoïden. Ter vergelijking: je zou drie tot vier keer zoveel gedroogde toppen moeten verdampen om dezelfde hoeveelheid binnen te krijgen.

LEES OOK: 15 gezondheidsvoordelen van THC die iedereen moet kennen

Voordeel 6: veelzijdig

Rosin is een van de meest veelzijdige cannabisextracten beschikbaar. Je kan er vele medicinale cannabisproducten van maken zoals wax, zalf en wietolie. En nogmaals: helemaal vrij van oplosmiddelen. Je kan het ook direct gebruiken door de te dabben, verdampen of te brokkelen in een joint.

Risico’s van rosin

Zijn er dan helemaal geen kritische noten te plaatsen? Jawel, die zijn er ook. De belangrijkste risico’s omvatten de potentie, de risico’s verbonden aan dabben en de mogelijkheid van brandwonden tijdens het maken van zelfgemaakte rosin.

Bij het maken ervan, loop je het risico om jezelf te branden aan de stijltang of harspers. Je kan je ook verbranden tijdens het dabben, als je de hete dabnagel per ongeluk aanraakt bijvoorbeeld. Hou deze risico’s dus in gedachten en neem enige voorzorgsmaatregelen in acht.

Rosin dabben geeft een zeek sterk effect. Ga hier verstandig mee om en loop niet te hard van stapel. Dat geldt overigens voor alle cannabisproducten, maar in het bijzonder voor concentraten zoals rosin.

Wietolie met THC maken van rosin

Veel conventionele methodes om wietolie te maken, gebruiken oplosmiddelen zoals alcohol om de werkzame stoffen uit wiet te extraheren. Als je rosin maakt, kan je daar vervolgens ook wietolie mee maken. Dit wordt dan een olie zonder resten oplosmiddel. Helemaal zuiver dus. En je kan het eenvoudig zelf maken.

In onderstaand artikel leggen we uit hoe je dit aanpakt.

Rosin – Wietolie met THC maken zónder alcohol