(advertenties)
(advertentie)
Het blijft moeilijk, precies genoeg – en niet te veel of weinig – water geven aan je wietplanten. Dat weet Mr. Kush als geen ander, nu hij ze eens niet verzuipt maar te droog laat staan. Gelukkig herstelt hij snel en ruikt hij al de eerste tekenen van de pas ingezette bloei, een licht citrusaroma vult z’n Mediwietsite kweekkast langzaamaan.

Bloeitijd

In mijn vorige verslag gaf ik het al even aan, het is tijd om de meiden in de bloei te laten gaan. Nadat ik ze getopt heb en de kans gaf nieuwe topjes aan te maken, zette ik de tijdschakelaar deze week om van lange dagen en korte nachten (18/6) naar 12 uur licht en 12 uur donker. Vanaf nu kunnen de meiden wennen aan langere nachten en zullen ze binnenkort de eerste tekenen van bloei laten zien.

Zoals te zien op bovenstaande foto zijn vooral de voorste twee planten mooi gegroeid. De lagergelegen takken krijgen hier voldoende licht om ook te strekken richting de hoogte van de hoofdtoppen. Dus ik verwacht vooral daarvan flinke toppen. Of dat uitkomt zullen we moeten zien, maar dat gaat nog een week of tien duren denk ik. De Kosher Kush x Tangie van Amsterdam Genetics heeft namelijk een bloeiperiode van 8 tot 10 weken, volgens de leverancier van mijn zaden.

Te weinig water

De hangende blaadjes willen me echter iets vertellen. Eerder heb ik problemen gehad omdat ik de neiging heb teveel water aan m’n planten te geven, maar dit keer lijkt het tegenovergestelde het geval. Na hier en daar advies te hebben ingewonnen is de kans aannemelijk dat ik te weinig water heb gegeven. Al helemaal als je bedenkt hoeveel stralingswarmte de Magnus LED-lamp afgeeft. Daardoor verdampt het water in de potten (en uit de bladeren) natuurlijk ook een stuk sneller. Dit had ik even niet in m’n berekeningen meegenomen omdat ik eerder met een andere, zwakkere en minder warme, lamp werkte.

Deze hangende blaadjes verraden een watertekort…

Vanaf de tweede keer bemesten, dit keer met de OH-Allround van de OH-voedingslijn van Bioquant, besluit ik daarom een stuk meer water te geven. Het blijft toch altijd een gok hoeveel water je moet geven. Vooral als je niet eens de tijd neemt om je apparatuur te leren kennen en vaak je kweeksituatie wijzigt – zoals ik de afgelopen tijd – is het moeilijk het aan te kunnen voelen.

Snoeien

Wat ook direct opvalt zijn de onderste takken aan de kushplanten. Deze ontwikkelen nauwelijks en gaan waarschijnlijk meer energie verbruiken dan gewicht opleveren, dus is het tijd die te verwijderen. Door ze voorzichtig met een scherpe schaar weg te knippen vragen ze geen energie en voedingsstoffen meer van de plant. Deze kan zich dan beter ontwikkelen in de hoger gelegen toppen die meer licht ontvangen.

Dat de bloei eraan zit te komen wordt nu langzaamaan duidelijk. Bij het openen van de Mediwietsite kweekkast en het wegknippen van de lagergelegen takken is al een licht citrusaroma merkbaar. Hopelijk kan ik volgende week dan ook de eerste bloeiharen laten zien. In de tussentijd ga ik bedenken of ik dit keer wel of niet wat takken opzij buig voor een betere lichtspreiding.