(advertenties)
(advertentie)
Nieuwe ronde, nieuwe kansen – en hóe! Mr. Kush z’n wietplanten groeien erg goed in de Mediwietsite kweekkast en zijn alweer toe aan hun eerste training. Dit om ervoor te zorgen dat ze niet straks te groot worden voor in de kast. Vooralsnog heeft onze medicinaal hobbykweker echter weinig te klagen, want hij zag zijn planten nog nooit zo blij.

Kool

Het groeit onder de juiste omstandigheden als kool, cannabis. Of het nu ligt aan de planten die ik er nu in heb staan, de Kosher Kush x Tangie van Amsterdam Genetics, de lamp of de juiste voeding; het gaat fantastisch. Ik kan absoluut niet klagen over de groeispurt die mijn meiden hebben doorgemaakt de afgelopen week.

Aan de bladeren te zien klagen de planten ook niet. Het is maar m’n derde cyclus ooit in de Mediwietsite kweekkast, maar nog nooit zag ik zulke blije planten. De bladeren hebben een mooie diepgroene kleur, groeien enorm snel en staan fier omhoog gericht. Een teken dat ik m’n persoonlijke doel behaal: niet teveel water geven – want daar heb ik nogal een handje van.

Omhoog wijzende bladeren geven aan dat Mr. Kush niet teveel en niet te weinig water geeft.

Wietplanten toppen

De planten groeien al snel uit tot flinke bossen, dus is het tijd ze te trainen. In m’n kweekkast heb ik wel wát ruimte, maar ik kan de planten niet te lang op hun beloop laten. Straks worden ze te hoog en raken ze de lamp aan, dat is absoluut niet de bedoeling.

De flinke planten zijn toe aan een knipbeurt om in de kast te blijven passen.

In eerste instantie besluit ik daarom, net als voorgaande keren, m’n planten te toppen. Ik knip de groeiende topjes bovenin plant er zo uit dat er straks hopelijk twee hoofdtoppen uit zullen groeien. Dit zorgt ervoor dat je een betere lichtspreiding op de hoofdtoppen hebt en dus meer kunt oogsten, maar de plant wordt er ook wat korter van. Het enige dat je hoeft te doen is opletten dat je niet álle groei uit de plant knipt. Maar omdat ik die fout al eens maakte, zal dit niet snel weer gebeuren.

De plant die ik later liet ontkiemen en daarom nog minder ontwikkeld is dan haar zusters, laat ik met rust. Die top ik niet om ervoor te zorgen dat er straks een egaal bladerdek ontstaat. Mijn doel is ervoor te zorgen dat ik straks een mooi groen gevuld vlak maak van de volledige oppervlakte van de kweekkast, zodat zoveel mogelijk wiettoppen evenveel licht (en kans op ontwikkeling) krijgen.

De ‘benjamin’ van de groep wietplanten wordt niet getopt.

Terugsnoeien

Een paar dagen na het toppen blijkt dat er meer gedaan moet worden om een egaal bladerdek te houden. Waar het precies door komt is onduidelijk, maar de hoogteverschillen tussen de voorste en achterste planten saboteren een beetje m’n plan.

Het zou zomaar kunnen dat ik de aarde niet goed heb verdeeld en er daarom twee planten ietwat zijn ingezakt, of het ligt aan de lichtspreiding. Maar hoe dan ook moest er wat aan gebeuren om een zo even mogelijk kweekoppervlakte te krijgen. Daarom leek het mij verstandig de voorste twee planten terug te snoeien.

De planten zijn bijna weer op gelijke hoogte

Het concept is hetzelfde als toppen, maar je knipt hierbij een complete internode weg. Je maakt de plant letterlijk een kopje kleiner. Het voordeel is dat in de oksels van de lager gelegen toppen al beter ontwikkelde toppen waren en deze nu als hoofdtoppen hun leven zullen vervolgen.

Kweekplan

De volgende stap zal binnenkort het omschakelen van 18 uur licht en 6 uur donker, naar 12/12 zijn. Dan geef ik de planten het seintje dat ze mogen gaan bloeien. Ik verwacht dan binnen een week de eerste tekenen van bloei te zien, waarna er rustig aan topvorming zal verschijnen.

Voor het zo ver is zal ik de planten wel voorzien van een nieuwe slok bemesting. Ik zal dan geen gebruik meer maken van de OH-spring zoals ik eerder deed, maar van een andere fles uit de reeks OH-voeding van BioQuant. Maar daarover meer in mijn volgende verslag.