(advertenties)
(advertentie)
Het lijkt de toekomst te zijn van eenvoudig bio-kweken: organo humatische plantenvoeding. Vrij van dierlijke resten zorgt OH-voeding dat de plant optimaal gebruik maakt van voedingsstoffen die door de unieke samenstelling goed in de aarde blijven zitten. OH-voeding is schoon, voordelig en optimaal voor de kweek van biologische mediwiet.

OH-voeding

Organo Humatische plantenvoeding (OH) is een ideale methode van het bemesten van consumptieproducten – zoals fruit – en gewassen voor medicinale doeleinden. Het wint nu snel populariteit bij onder meer wijngaarden in de Provence, waaronder die van Angelina Jolie en Brad Pitt.

Bij voedingen zoals kunstmest (anorganische voedingen) met vrije elementen is het namelijk altijd een onderlinge wedstrijd in opname van losse elementen. De competitie wordt veroorzaakt door onder andere een slechte mobiliteit in de grond, overmaat of tekort aan een bepaald element, variabele elektrische lading, reactiviteit en meer technische factoren. Ondanks de aanwezigheid van alle nodige elementen in het substraat, de aarde bijvoorbeeld, kan de plant daarom alsnog een gebrek hebben aan een bepaald element – als gevolg van een fout in de opname.

Bij anorganische voeding kan het zijn dat de plant alles krijgt dat het nodig heeft, maar niet goed kan opnemen waardoor het alsnog een tekort heeft.

Organische voeding = betere kwaliteit

De verschillen tussen een consumptieproduct geteeld met kunstmest of met organische nutriënten zijn daarom erg groot. Analyses toonden aan dat producten geteeld met enkel anorganische nutriënten zoals kunstmest, verschillen van organisch geteelde producten in het al dan niet aanwezig zijn van gewenste of ongewenste gevormde verbindingen.

In anorganisch geteelde producten ontbreken bijvoorbeeld vaak gewenste verbindingen die verantwoordelijk zijn voor smaak, geur (terpenen) of voedingsstoffen zoals vitaminen, enzymen, aminozuren en cannabinoïden. Denk maar aan het verschil in smaak van een tomaat uit een mega-kas of die uit je opa’s moestuin.

Afgezien van deze afwijkingen in met kunstmest geteelde producten blijken deze hogere concentraties ongewenste plant-eigen giftige stoffen aan te maken. Deze hoge concentraties worden gevormd door afwijkende of onvolledige biochemische reacties – die vele oorzaken kunnen hebben.

Betere opname

Organo Humatische voedingen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, volledig organische voedingen en bevatten geen vrije anorganische- of minerale componenten. De elementen, zowel macro en sub-macro elementen – stikstof(N), fosfor(P), kalium(K), magnesium(Mg) en calcium(Ca) – als micro-elementen – Ijzer(Fe), mangaan(Mn), zink(Zn), koper(Cu), molybdeen(Mo), Boor(B) en zwavel(S) – zijn als werkzame stoffen gebonden aan een humusdeeltje, die de opname van de elementen door de plant verbetert.

De unieke samenstelling van OH-voeding zorgt ervoor dat elementen zodanig worden aangeboden, dat de plant ze perfect kan opnemen wanneer nodig. [Foto: shutterstock/ShutterstockProfessional]

Met de opname van het samengestelde humuscomplex – een samenstelling van de nodige stoffen aan dat humusdeeltje – wordt de plant gedoseerd voorzien van nutriënten waar het behoefte aan heeft. De humusdeeltjes dienen in feite als ankers in aarde, die ervoor zorgen dat de elementen en functionele organische verbindingen optimaal voor de plant in de grond beschikbaar zijn.

Minder doseren

Omdat deze voedingsstoffen zo goed beschikbaar blijven voor de plant, wordt de organo humatische voeding veel minder vaak gedoseerd. In het geval van wietplanten geef je maar eens in de twee weken water met OH-voeding, daartussenin enkel water. Planten voeden is hiermee dus minder arbeidsintensief en ook nog kostenbesparend.

De OH-voeding van Bioquant is onderverdeeld in vier componenten, elk voor een van de levensfasen van de plant. Zo gebruik je OH-Spring voor de periode vanaf het inzaaien tot de groei goed op gang is, OH-Allround als de groei op gang is tot de bloei-aanzet, OH-Blossom vanaf de bloei-aanzet tot aan het afrijpen van je plant en logischerwijs als laatst de OH-Final voor het afrijpen; zo’n week of twee tot drie voor de oogst.

OH-voeding van Bioquant komt in vier flesjes, elk voor één specifieke levensfase van je plant.

Voordelen

Organisch humatische bemesting zorgt voor een voldoende, langdurige en gebalanceerde beschikbaarheid van meststof-elementen en/of verbindingen in het substraat; en competitieloze opname van deze meststofelementen en verbindingen. Het zorgt ervoor dat alle nodige stoffen in de grond er zo lang mogelijk in blijven en naar wens door de plant kunnen worden opgenomen.

Bij gewone organische bemesting – bijna altijd met dierlijke resten – is de mobiliteit van de elementen in de plant laag. De plant kan de stoffen veel minder goed vervoeren van de wortels naar de bladeren of bloemtoppen, waar ze nodig zijn. Bij organisch humatische bemesting is de mobiliteit juist erg hoog, wat ook weer kwantitatieve voordelen oplevert. Omdat de plant beter met haar voedingsstoffen omgaat blijft er meer energie over om in de ontwikkeling van bloemtoppen te steken.

Veilig en efficiënt

Het is een feit dat veel eigenschappen en functies in humus nog ongekend zijn. Humus bevat tal van organische precursoren, verbindingen die van belang zijn bij het vormen van secundaire organische stoffen (vitaminen en smaak bijvoorbeeld) in producten, die ontbreken in anorganische teelten.

Deze precursors stimuleren een goede aanmaak van aromatische- en voedingsstoffen in de plant. Bij cannabis zou dat betekenen dat er meer terpenen en cannabinoïden kunnen worden aangemaakt met OH-voeding, vergeleken met anorganische bemesting (kunstmest).

Met organo humatische voedingen wordt in feite het substraat (meestal aarde of aardemengsels) gevoed en niet de plant zelf. De plant wordt op die manier totalitair en op de juiste wijze gedoseerd, voedingsstoffen aangeboden. Het verklaart ook dat deze complexbemesting gezien wordt als de meest natuurlijke, veilige en efficiënte wijze van bemesting. Daarbij wordt er geen gebruik gemaakt van dierlijke resten, maar alleen van plantaardig gefermenteerd materiaal; waardoor OH-voeding volledig veganistisch is.

OH-voeding bestel je gemakkelijk bij BioquantAgrostore.nl vanaf 8,75 euro per flesje
[Openingsfoto: shutterstock/tomkawila]