Binnen met wiet kweken beginnen #7: voeding & pH-waarde
In dit voorlaatste deel uit onze kweekcursus behandelen we plantenvoeding. Welke voeding is er voor wietplanten, en hoe zit het met de pH-waarde?
Thuiskwekende cannabisliefhebbers zullen blij zijn met iedere geslaagde oogst. Mensen die wiet als medicijn gebruiken hebben echter een minimale hoeveelheid nodig, die in de meeste gevallen goed zelf te kweken is. Maar welke kweekkast of kweektent heb je nodig om voor jezelf genoeg mediwiet te kweken?
Wie medicinale wiet gebruikt, die is daar in zijn of haar dagelijkse functioneren ook vaak afhankelijk van. Cannabis verlicht namelijk tijdelijk de symptomen van ziektes en aandoeningen, zoals pijn, slapeloosheid of (epileptische) aanvallen. Het is dus niet zo dat je na het nemen van wiet of wietolie van al je problemen af bent, en je de cannabis daarna nooit meer nodig hebt.
Juist om die reden loont het om een kweektent of kweekkast aan te schaffen, en daarin zelf je eigen mediwiet te kweken. Zelf kweken is immers een stuk goedkoper dan wiet kopen, en ook de verzekering vergoedt het niet. Om je een idee te geven; wiet kost je gemiddeld en grofweg een tientje per gram, maar zelf kweek je na een eerste investering in de kweekruimte, een gram voor nog geen euro. En zelfs die eerste investering heb je er al na één kweekronde uit. Maar…
Als medicinale cannabisgebruiker heb je dus een bepaalde hoeveelheid wiet nodig. Er zijn kweekkasten en kweektenten in verschillende soorten en maten, dus hoe weet je welke je nodig hebt om die hoeveelheid zelf te kweken? Dat kun je zelf als volgt berekenen.
Begin met je behoefte aan wiet per dag, en reken dat even om naar de behoefte per jaar. Als je bijvoorbeeld een gram wiet per dag nodig hebt, is dat 365 gram per jaar. Dat is dan je cannabisbehoefte per jaar.
Aan de hand van je cannabisbehoefte kun je vervolgens een LED kweeklamp kiezen. De kweeklamp bepaalt namelijk voor het grootste deel hoeveel wiet je per kweekronde zult oogsten. We bespreken expres alleen moderne full spectrum LED kweeklampen, omdat die verreweg het efficiëntst zijn. Daarnaast zijn zulke LED’s het veiligst, en dus wat ons betreft de eerste keus voor de hedendaagse thuiskweker.
Er zijn diverse merken full spectrum LED kweeklampen beschikbaar. De zogenaamde quantum boards en LED-balken kom je het meeste tegen, ze zijn betaalbaar en presteren goed. De meesten hebben een efficiëntie van 2,3 tot bijna 3 µmol/J en zijn goed voor een opbrengst van 0,5 tot 1,5 gram droge cannabis per Watt. Een full spectrum LED kweeklamp van 200 Watt (stroomverbruik lamp) zal dus 100 tot 300 gram wiet opleveren.
Een kweekronde duurt gemiddeld drie maanden van zaadje tot oogst. Kweek je het hele jaar door dan kun je met een full spectrum LED kweeklamp van 200 Watt dus ongeveer 800 gram wiet per jaar kweken (vier kweekrondes). Wie een gram per dag nodig heeft (365 gram per jaar) heeft dus meer dan genoeg aan een lamp van 200 Watt, en zou ook een lamp van 100 Watt kunnen overwegen. Hij of zij kan er echter ook voor kiezen om maar twee keer per jaar te kweken met een 200 Watt LED. Mocht een oogst dan tegenvallen, dan kan hij of zij gemakkelijk een extra kweekronde draaien.
Als je een keus hebt gemaakt voor de kweeklamp, dan kun je daar een kweekruimte bij zoeken. De kweeklamp bepaalt namelijk ook het formaat van je kweekruimte. Een te kleine kweekruimte voor de lamp wordt namelijk te warm, en heeft niet genoeg ruimte voor de planten. Een te grote kweekruimte is ook niet goed, want dan gaat er veel licht verloren.
Voor de ruimte zelf kun je kiezen uit kweektenten en kweekkasten. Het grootste verschil daartussen is voornamelijk esthetisch, en dus een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Het formaat van je kweekruimte kun je bepalen met de zogeheten Watts per vierkante meter regel. Die stelt dat je bij gebruik van een moderne full spectrum LED kweeklamp zo’n 265 tot 300 Watt aan licht per vierkante meter nodig hebt. Omgekeerd kun je dit dus terugrekenen naar een kweekoppervlak met behulp van het wattage van je lamp. 200 gedeeld door 300 is 0,66. 0,66 x 1 (vierkante meter) is een kweekoppervlak van ongeveer 0,66 vierkante meter. Een LED lamp van 200 Watt zou dus goed in een kweektent van 80 x 80 centimeter passen (0,64 vierkante meter).
En zo kun je dus aan de hand van je dagelijkse behoefte aan mediwiet berekenen welke kweeklamp en kweekruimte je daarvoor nodig hebt. Kies alle randapparatuur zoals de afzuiger en het koolstoffilter die bij de lamp en tent/kast past. De verkoper van kweektenten en -kasten kan je daarbij helpen. Veel kweektenten en kweekkasten worden trouwens met zulke apparatuur als compleet pakket verkocht.