(advertenties)
(advertentie)

Sinds het uitbreken van de corona crisis consumeren zowel Amerikaanse millennials als babyboomers meer cannabis. Millennials gebruiken vaker wiet voor de lol terwijl ‘boomers’ wiet juist meestal voor medicinale redenen nemen. Deze, en nog veel meer wietverschillen en overeenkomsten tussen millennials en boomers kwamen aan het licht door een onlangs gehouden enquete.

Sinds de golf van legalisering in de Verenigde Staten bijna 25 jaar geleden op gang kwam heeft de babyboom generatie, geboren tussen 1944 en 1964, een inhaalslag gemaakt wat het consumeren van cannabis betreft. Anno 2020 roken ze meer wiet dan middelbare scholieren in de VS. Maar boomers blijken om heel andere redenen voor cannabis te kiezen dan de millennial generatie, ook wel Generatie Y genoemd, geboren tussen 1981 en 1996.

Enquete

De verschillen tussen beide generaties worden zichtbaar in een recente enquete, uitgevoerd door Verilife, een keten van dispensaries -cannabiswinkels- met vestigingen in Illinois, Maryland, Massachusetts, New York, Ohio en Pennsylvania. Het bedrijf onderzocht duizend millennials (leeftijd tussen 24 en 39) en duizend boomers (leeftijd tussen 56 en 74), om te begrijpen hoe, waarom, wanneer en hoe vaak zij cannabis gebruikten.

Boomers blijken cannabis twee keer zo vaak uitsluitend voor medische doeleinden te gebruiken, vergeleken met millennials. Ongeveer de helft van de millennials gaf aan cannabis voor recreatieve doeleinden te gebruiken. De belangrijkste reden voor recreatief gebruik was voor beide generaties hetzelfde: ontspanning. Waarbij je je kunt afvragen of ontspanning niet ook een medicinaal doeleinde is.

Pijn en migraine vs. artritis, kanker en chronische pijn

Ruim een kwart van de millennials in het onderzoek gebruikt medicinale cannabis om chronische pijn te verlichten. Op nummer twee staat migraine. De top drie bij boomers: artritis, kanker en chronische pijn. Kijk maar eens in onderstaande lijst.

Top redenen medicinaal gebruik: Millennials • Top redenen med. gebruik: Boomers
#1: Chronische pijn 27% • Artritis 15%
#2: Migraine 13% • Chronische pijn 13%
#3: Misselijkheid managen 11% • Kanker 11%
#4: Artritis 8% • Migraine 8%
#5: Gewichtsverlies managen 8% • Gewichtsverlies managen 8%
#6: Autisme 8% • Misselijkheid managen 8%
#7: Prikkelbare darm syndroom 4% • Autisme 7%

Meer wiet sinds corona

Beide generaties vinden dat er nog steeds een cultureel stigma bestaat rond cannabis, ondanks het feit dat twee derde van de Amerikanen voorstander is van legalisering. Nog een overeenkomst: het bedrag dat beide generaties per maand uitgeven aan cannabisproducten. Dat ligt rond de 76 dollar, ruim 63 euro. Sinds het begin van de corona crisis is dat bedrag bij 44% van de boomers en 36% van de millennials gestegen, met zo’n 27 dollar per maand.

De opmerkelijkste verschillen zien we bij het tijdstip en de manier van gebruik. De boomers in het onderzoek gebruiken twee keer zo vaak als de millennials ’s ochtends cannabis. Bijna een kwart van de boomers, 23%, gebruikt cannabis het liefst in de vorm van pillen. Een ruime meerderheid van beide generaties geeft de voorkeur aan cannabis boven opiaten om pijn te bestrijden. Boomers vinden het makkelijker om met hun huisarts over cannabis te praten dan millennials: 60% van de boomers voelt zich daar makkelijk bij, tegen 46% bij de millennials.

[Openingsfoto: Ljupco Smokovski/Africa Studio, Shutterstock. Bronnen: Marijuana & the Differences Between Millennials vs. Baby Boomers, Verilife.com Blog.
Here’s How Millennials And Boomers Differ On Marijuana Use, The Fresh Toast, 31 juli 2020]