(advertenties)
(advertentie)

De ene mediwiet is de andere niet. In navolging van de 5 grootste voordelen van indica wietsoorten bespreken we ook de meest voorkomende medicinale toepassingen van sativa wietsoorten. Kortom: tegen welke klachten kun je het beste sativa’s gebruiken?

Sativa is een cannabis-landras dat van origine in tropische klimaten groeit. Dit omvat gebieden zoals Zuidoost-Azië (Thailand, Cambodja, Vietnam), Jamaica, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika (vooral Colombia en Brazilië). Kenmerkend voor sativa wietsoorten zijn de langgerekte, slanke planten met lichtgroene bladeren en smalle bladvingers.

De effecten van sativa’s zijn vooral mentaal waarneembaar. De gebruiker kan een energieke, stimulerende high ervaren die creativiteit bevordert en het geestelijke gevoel van welzijn vergroot. En zorgt ervoor dat sativa’s en sativa dominante wietsoorten het meest gebruikt worden om de volgende 5 redenen.

Verbetert stemming

Een van de bekendere effecten van cannabis is dat het vrolijk maakt. Denk maar eens aan de welbekende lachkick. Dit effect kan medicinaal worden toegepast bij mensen met psychische klachten of aandoeningen zoals het posttraumatisch stresssyndroom. Zelfs mensen met een mentale afwijking zoals autisme ervaren dat cannabis met veel THC helpt.

Het is helaas niet zo dat iedereen die een sativa of sativa-dominante cannabissoort gebruikt in een betere stemming komt. Vooral na een te hoge dosis, worden sommige (onervaren) mensen juist angstig na een sativa; zo’n beetje het tegenovergestelde van een verbeterde stemming. Begin daarom altijd met een lage dosis, en wacht tot je de effecten voelt voordat je meer neemt.

Cannabis satvia kan je stemming enorm verbeteren. [Shutterstock/mimagephotography]

Geeft energie

Een ander veelvoorkomende medische toepassing van sativa wietsoorten is dat ze het energieniveau verhogen en productiviteit verbeteren. Sativa’s staan bekend als ‘de sociale soort’ die de neiging heeft om actief te maken, apathie te verminderen en het verlangen om in een sociale omgeving met anderen samen te werken bevordert.

Je zou kunnen zeggen dat medicinaal (en recreatief) gebruik van sativa’s het tegenovergestelde beoogt van indica soorten. Na een indica willen veel mensen juist ontspannen op de bank.

Bevordert eetlust

Je kan zowel sativa als indica wietsoorten gebruiken om de eetlust te verhogen. Maar sativa’s zijn daar nog net wat beter in. In feite hebben verschillende wetenschappelijke publicaties gekeken naar deze eigenschap.  Een van deze publicaties suggereerde het volgende: “Het vermogen van [C. sativa] om de eetlust te bevorderen is gedocumenteerd door de eeuwen heen… [veel gebruikers melden] sterke verlangens naar, en een intensivering van, de sensorische en hedonische eigenschappen van voedsel.” Met andere woorden; sativa’s wekken de eetlust op. En dat is een goede eigenschap als je vanwege ziekte verzwakt bent en minder honger hebt.

Helpt bij depressie

Gezien het bewezen vermogen om het energieniveau te bevorderen, de apathie te verminderen en de stemming te verbeteren, is dit een logische eigenschap. Het verlichten van symptomen van depressie is zelfs een van de meest voorkomende medicinale voordelen van sativa wietsoorten.

Vaak is het voor patiënten met een depressie moeilijk om betekenis te vinden in het dagelijks leven en in alledaagse situaties. Apathische gevoelens overheersen en niets is de moeite waard. De wetenschap maar ook zeker de ervaring van miljoenen cannabisgebruikers wereldwijd, laten steeds vaker zien dat een krachtige sativa wonderen kan doen.

Bevordert creativiteit en focus

Niet dat een gebrek aan creativiteit moet worden gedefinieerd als een medische aandoening, maar een gebrek aan focus zou dat wel kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de symptomen van ADHD waarbij focus zeer beperkt is.

Of een sativa de creativiteit en focus versterkt, hangt natuurlijk ook af van de persoon. Maar de eigenschap an sich hoort zeker meer bij een sativa dan bij een indica.

Lange dunne bladeren duiden op sativa-genen.

Medicinale voordelen van sativa’s

Zoals je ziet zijn de heilzame eigenschappen van sativa’s grotendeels gecentreerd rond verhoogde energie en opgewekte stemming. Terwijl indica’s beroemd zijn vanwege hun ontspannende, pijnstillende eigenschappen gaat het bij sativa’s meer om de psyche en om sociale activiteiten. Met dat in gedachten zijn de meest voor de hand liggende medicinale voordelen van sativa-soorten:

[Openingsbeeld: Shutterstock/ Cha29]