(advertenties)
(advertentie)

Al voor de Tweede Wereldoorlog begon die andere verwoestende oorlog: de informatieoorlog tegen drugs en cannabis. Oftewel de War on Drugs. Die leidde helaas tot een hoop vooroordelen, fabels, sprookjes of hoe je het ook noemen wil, over wiet. We ontkrachten de 8 grootste leugens over een onschuldige medicinale plant.

Angst zou volgens psychologen de krachtigste motivator zijn die we kennen; angst bepaalt wat we wel of juist niet doen. Een van de meest in het oog springende voorbeelden van angst in verband met de stigmatisering van cannabis, is de propagandafilm ‘Reefer Madness‘ uit 1936 (zie hier de volledige film). Deze film heeft effectief ingespeeld op angst, die de aanzet vormde voor veel van de leugens en geruchten over cannabis.

Hoewel de plant inmiddels beter wordt geaccepteerd vanwege zijn medicinale waarde, is het van cruciaal belang om dit soort leugens de wereld uit te helpen. Zulke leugens doen mensen namelijk geloven dat cannabis een gevaarlijke drug is, terwijl het juist een heilzame en medicinale plant is.

LEUGEN 1: Cannabis is verslavend

Hoewel psychologisch afhankelijk worden van cannabis mogelijk is, is een lichamelijke verslaving voor wiet niet mogelijk. Vergeleken met meer sociaal acceptabele stoffen – zoals tabak of alcohol – leidt cannabis ook tot aanzienlijk minder psychische afhankelijkheidsproblemen.

Een onderzoek uit 2011 toont bijvoorbeeld aan dat 8,9% van de mensen cannabis hebben gebruikt, een mentale afhankelijkheid hiervoor ontwikkelde. Vergelijk dit maar eens met 22,7% verslaafden onder alcoholgebruikers en maar liefst 67,5% onder de tabaksgebruikers.

LEUGEN 2: Cannabis is een gateway-drug

Politici en prohibitionisten die lobbyen tegen cannabislegalisatie gebruiken soms nog steeds de term ‘gateway-drug’. Hiermee willen zij beweren dat het gebruik van cannabis leidt tot het gebruik van harddrugs. De feiten ondersteunen deze claim echter niet. Het klopt dat je zou kunnen zeggen dat verslaafden vaak eerst enkel cannabis gebruikten, maar dat maakt het nog geen feit dat de meeste cannabisgebruikers cocaïne, heroïne of andere ongeoorloofde stoffen gaan gebruiken.

De meerderheid van de mensen die cannabis gebruiken gaan juist niet door met het gebruik van andere soorten drugs. Dit verklaarde het in de VS gevestigde nationale instituut voor volksgezondheid. Er wordt niet vaak genoeg over gesproken, maar cannabis speelt juist een rol als ‘exit-medicijn’ bij het helpen bestrijden van de opioïdencrisis, door een andere methode van pijnverlichting te bieden.

LEUGEN 3: Cannabis heeft geen medicinale werking

Het medische gebruik van cannabis lijkt misschien een nieuw iets, maar dat is het zeker niet. Cannabis met zijn therapeutische waarde is erkend sinds de Chinese kruidkundige, keizer Shen Nung in 2700 voor Christus meer dan 365 geneeskrachtige kruiden indeelde. Bij die indeling documenteerde hij de plant als een remedie tegen pijnen en infecties.

In de geschiedenis van cannabis hebben we voorbeelden gezien die teruggaan tot 4000 voor Christus. Over hoe de plant voor het eerst werd gebruikt als verdovingsmiddel in een gebied dat zich nu in Tsjechië bevindt; voor voeding en in ceremonies door de Pazyryk-stammen in wat nu Siberië is; vroege nomadische Indo-Europeanen cultiveerden de plant voor rituelen; en cannabiszaden werden gevonden in de vulkanische as van Pompeii.

Nu de men zich steeds meer bezighoudt met de brede werking van cannabis gaat met ook als het ware terug in de tijd: We ontdekken weer hoe de cannabisplant nuttig kan zijn als voedsel, hoe hennepvezels kunnen worden gebruikt voor kleding en dus ook hoe de plant kan worden gebruikt als geneesmiddel. Geloof je ons niet, check dan deze lijst met aandoeningen en ziektes waar cannabis een medicijn voor is.

LEUGEN 4: Cannabis doodt hersencellen

In de afgelopen eeuw zijn er vele pogingen gedaan om de voordelen van cannabis in diskrediet te brengen. Een daarvan is steeds het fabeltje oprakelen dat het gebruik van wiet hersencellen zou doden, en gebruikers dommer zou maken.

Het ironische is dat cannabis in onderzoeken juist steeds vaker bewijst goed voor onze hersenen te zijn. In 2005 ontdekte professor Xia Zhang van de universiteit van Saskatchewan in Canada zelfs dat cannabinoïden neurogenese veroorzaken. Neurogenese betekent het ontstaan van nieuwe zenuw- en hersencellen. Wetenschappers in Brazilië en Italië ontdekten in 2013 verder dat CBD (cannabidiol) en CBC, een cannabinoïde in hasj, nieuwe hersencellen laat groeien in de hippocampus. Nog meer bewijs nodig? Lees hier waarom cannabis nog meer goed is voor je hersenen.

Enkele onderzoeken van de afgelopen decennia hebben verder wel aangetoond dat het gebruik van cannabis nadelige effecten kan hebben op de ontwikkeling van opgroeiende hersenen bij jongeren.

LEUGEN 5: Mensen roken wiet alleen om high te worden

Welke verkeerd geïnformeerde persoon dit ook suggereert, high worden is niet de enige reden waarom mensen cannabis gebruiken. Deze leugen wordt gemakkelijk van tafel geveegd door te kijken naar het groeiende aantal mensen dat op advies van een arts mediwiet gebruikt.

De reden dat mensen dagelijks cannabis gebruiken, is niet alleen voor de lol maar ook vanwege de therapeutische waarde. Om beter te slapen bijvoorbeeld, of om pijn te bestrijden, tegen epileptische aanvallen of vormen van Tourette syndroom, om maar wat te noemen.

Als je de chemische samenstelling van cannabis kent, ben je waarschijnlijk wel bekend met THC. Dit is de cannabinoïde die je een high of stoned gevoel geeft, maar dit is slechts een van de meer dan 100 chemische verbindingen die worden aangetroffen in de cannabisplant.

Je hebt mogelijk al wat gezondheids- en welzijnsproducten gezien die cannabidiol (CBD) bevatten. Met deze niet-bedwelmende cannabinoïde hebben we al meerdere onderzoeken voorbij zien komen die suggereren en bevestigen dat ook CBD therapeutische waarde heeft bij psychische stoornissen, maar dus ook bij bijvoorbeeld huidaandoeningen.

LEUGEN 6: Je kunt overlijden aan een overdosis wiet

Cannabisgebruik is NIET levensbedreigend gebleken. Dit kan echter niet gezegd worden over andere veelgebruikte middelen. Gemiddeld overlijden 88.000 mensen in de VS aan een overdosis alcohol. Het aantal sterfgevallen per jaar aan sigaretten komt neer op zo’n 480.000 personen. Als we kijken naar het aantal sterfgevallen door drugs, zien we de volgende verdeling onder de 63.632 overledenen met een overdosis en een hierover opgesteld Amerikaans rapport:

  • 67% overleden aan op recept verkregen medicatie
  • 375 doden door opiaten
  • 88 doden door cocaïne
  • 59 doden door meths / amfetamine
  • 23 doden door cannabis*

Nu zouden die 23 gevallen een ‘zie je wel!’ reactie op kunnen roepen, maar laat die reactie maar weer varen. Bij geen van deze 23 personen werd een overdosis cannabis aangetroffen in het lichaam. Er werd alleen wél THC aangetroffen in het bloed, waardoor zij gemeld moesten worden op de lijst. Zij overleden dus door andere omstandigheden. Nog NOOIT is er namelijk iemand aan wiet overleden, een overdosis is zelfs niet mogelijk.

LEUGEN 7: Wiet wordt gemengd met zware pijnstillers

Zware pijnmedicatie is in de afgelopen twee decennia steeds makkelijker verkrijgbaar in het illegale circuit. Het is niet voor niets mogelijk dat er een opioïden overdosisepidemie gaande is. Schrijft de huisarts iets uit veiligheidsoverweging niet meer voor, dan shoppen we toch zelf even op internet, of op straat? Een aanzienlijke toename van sterfgevallen door overdosis waarbij synthetische opioïden betrokken waren, is enkel daarnaar terug te leiden.

Niet naar een persconferentie in maart 2019, waarin Kellyanne Conway, de voormalige senior adviseur van ex-president Donald Trump beweerde dat mensen onbewust cannabis met fentanyl (een zware pijnstiller) kochten. Er zijn 0,0 aanwijzingen dat welke andere vorm van harddrug dan ook na het knippen vermengd wordt met wiettoppen.

LEUGEN 8: Cannabisgebruik leidt tot psychoses

Psychose is een term die wordt gebruikt voor een verscheidenheid aan specifieke aandoeningen en symptomen, waarbij een persoon het contact met de werkelijkheid kan verliezen. Hoewel ‘Reefer Madness’ decennia geleden werd gemaakt, heeft het een blijvende indruk achtergelaten in de hoofden van generaties door te profiteren van de angst die mensen hebben om de controle over het bewustzijn te verliezen.

Dr. Adie Wilson-Poe, een neurowetenschapper en wetenschappelijk adviseur van Weedmaps die uitgebreid heeft onderzocht hoe cannabinoïden in wisselwerking staan ​​met het menselijk lichaam, beweert dat hoewel er een link kan zijn met psychoses, deskundigen NIET kunnen zeggen dat cannabis psychoses veroorzaakt:

“We weten dat er iets aan de hand is bij cannabis en psychoses. Maar dat is dan ook alles wat we weten. Wat die associatie is, we hebben geen idee. We weten dat als je al een kwetsbaarheid voor psychoses hebt, cannabis dat mogelijk nog erger kan maken.” Kortom, cannabis is dan een trigger en GEEN veroorzaker van psychoses.

[openingsfoto: Alexandr Demeshkof, Shutterstock]