(advertenties)
(advertenties)

Al voor de Tweede Wereldoorlog begon er nog een andere verwoestende oorlog: de informatieoorlog tegen drugs en dan met name cannabis. De War on Drugs inderdaad. Die leidde helaas ook tot een aantal vooroordelen, mythen, fabels, sprookjes of hoe je het noemen wilt over wiet. Vandaag ‘debunken’ we de acht bekendste misverstanden ofwel fake feiten over cannabis!

Wetten van de angst

Angst zou volgens psychologen de krachtigste motivator zijn die we kennen; angst bepaalt wat we wel of juist niet doen. Een van de meest in het oog springende voorbeelden van angst in verband met de stigmatisering van cannabis, is de propagandafilm ‘Reefer Madness‘ uit 1936 (zie hier de volledige film).

Deze heeft effectief ingespeeld op angst, die de aanzet vormde voor veel van de leugens en geruchten over cannabis. De meeste mensen zijn wel in staat om een paar angstaanjagende geruchten op te noemen die ze over wiet gehoord hebben, maar weten soms niet hoe ze feit en fictie van elkaar moeten scheiden.

Omdat de plant langzaam maar zeker toch wordt geaccepteerd vanwege zijn medicinale waarde, is het van cruciaal belang om de mythes de wereld uit te helpen. Deze hebben veel mensen doen geloven dat cannabis een gevaarlijke drug is die levens kan verpesten. Het is hoog tijd dat de onderstaande acht ‘wietfeiten’ worden ontmaskerd en gezien gaan worden als de mythen die ze zijn.

1. Je kunt verslaafd raken aan cannabis

Hoewel psychologisch afhankelijk worden van cannabis mogelijk is, is de kans op het ontwikkelen van een verslaving voor wiet lang niet zo waarschijnlijk als die voor andere reguliere medicijnen. Tevens zijn er bewijzen om dit te ondersteunen. Zelfs als het gaat om meer sociaal acceptabele stoffen – zoals tabak of alcohol – heeft cannabis bewezen minder afhankelijkheidsproblemen te veroorzaken.

Een onderzoek uit 2011 toont bijvoorbeeld aan dat 8,9% van de mensen cannabis hebben gebruikt, een afhankelijkheid hiervoor ontwikkelde. Vergelijk dit met 22,7% verslaafden onder de alcoholgebruikers en maar liefst 67,5% onder de tabaksgebruikers en je heb het antwoord op hoe groot het risico is op afhankelijkheid van cannabis. En dan is daarbij cannabis ook nog steeds het minst schadelijk.

2. Cannabis is een gateway-drug

Politici en prohibitionisten die lobbyen tegen cannabislegalisatie gebruiken vaak de term ‘gateway-drug’. Hiermee willen zij beweren dat het gebruik van cannabis leidt tot het gebruik van harddrugs. De feiten ondersteunen de claim echter niet. Het klopt dat je zou kunnen zeggen dat verslaafden vaak eerst enkel cannabis gebruikten, maar dat maakt het nog geen feit dat de meeste cannabisgebruikers cocaïne, heroïne of andere ongeoorloofde stoffen gaan gebruiken.

De meerderheid van de mensen die cannabis gebruiken gaan juist niet door met het gebruik van andere soorten drugs. Dit verklaarde het in de VS gevestigde nationale instituut voor volksgezondheid. Er wordt niet vaak genoeg over gesproken, maar cannabis speelt juist een rol als ‘exit-medicijn’ bij het helpen bestrijden van de opioïdencrisis, door een andere methode van pijnverlichting te bieden.

3. Cannabis heeft geen echte medicinale werking

Het medische gebruik van cannabis lijkt misschien een nieuw iets, maar dat is het zeker niet. Cannabis met zijn therapeutische waarde is erkend sinds de Chinese kruidkundige, keizer Shen Nung in 2700 voor Christus meer dan 365 geneeskrachtige kruiden indeelde. Bij die indeling documenteerde hij de plant als een remedie tegen pijnen en infecties.

In de geschiedenis van cannabis hebben we voorbeelden gezien die teruggaan tot 4000 voor Christus. Over hoe de plant voor het eerst werd gebruikt als verdovingsmiddel in een gebied dat zich nu in Tsjechië bevindt; voor voeding en in ceremonies door de Pazyryk-stammen in wat nu Siberië is; vroege nomadische Indo-Europeanen cultiveerden de plant voor rituelen; en cannabiszaden werden gevonden in de vulkanische as van Pompeii.

Nu de men zich steeds meer bezighoudt met de brede werking van cannabis gaat met ook als het ware terug in de tijd: We ontdekken weer hoe de cannabisplant nuttig kan zijn als voedsel, hoe hennepvezels kunnen worden gebruikt voor kleding en dus ook hoe de plant kan worden gebruikt als geneesmiddel.

4. Cannabis doodt hersencellen

In de afgelopen eeuw hebben ontelbare pogingen, neem die film “Reefer Madness”, geprobeerd de voordelen van cannabis in diskrediet te brengen en verkeerde informatie te verspreiden, waaronder de mythe dat het gebruik van wiet hersencellen zou doden en gebruikers dommer zou maken.

Verschillende onderzoeken van de afgelopen decennia hebben aangetoond dat het gebruik van cannabis als adolescent langdurige nadelige effecten kan hebben op de ontwikkeling van de hersenen. Ander onderzoek heeft aangetoond dat de effecten op de hersenen van volwassenleeftijd gebruikers bijna niet bestaan. Een studie uit februari 2019 waarin de hersenstructuur van oudere volwassenen die wekelijks cannabis gebruikten werd onderzocht, vond geen wijdverbreide invloed. “Deze resultaten suggereren dat het gebruik van cannabis waarschijnlijk geen wijdverspreide invloed heeft op het algehele corticale volume en niet op leeftijd,” aldus de studie.

5. Mensen roken alleen wiet om high te worden

Ongeacht welke – van welke leeftijd dan ook – verkeerd geïnformeerde persoon dit misschien suggereert, high worden is niet de enige reden waarom mensen cannabis gebruiken. Deze mythe wordt gemakkelijk van tafel geveegd door te kijken naar het groeiende aantal mensen dat op advies van een arts mediwiet gebruikt. De reden dat mensen dagelijks cannabis gebruiken, is vanwege de therapeutische waarde;

  • Het verminderen van de frequentie van aanvallen bij epilepsie
  • Het verlichten van chronische pijn door bijvoorbeeld artritis
  • Het verlichten van de symptomen van kanker
  • Het verlichten van psychische klachten

Als je de chemische samenstelling van cannabis kent, ben je waarschijnlijk wel bekend met THC. Dit is de cannabinoïde die je een high of stoned gevoel geeft, maar dit is slechts een van de meer dan 100 chemische verbindingen die worden aangetroffen in de cannabisplant.

Je hebt mogelijk al wat gezondheids- en welzijnsproducten gezien die cannabidiol (CBD) bevatten. Met deze niet-bedwelmende cannabinoïde hebben we al meerdere onderzoeken voorbij zien komen die suggereren en bevestigen dat CBD therapeutische waarde heeft bij psychische stoornissen, maar dus ook bij bijvoorbeeld huidaandoeningen.

6. Je kunt overlijden aan een overdosis wiet

Cannabisgebruik is aanzienlijk minder levensbedreigend gebleken dan andere veelgebruikte middelen. Gemiddeld overlijden 88.000 mensen in de VS aan een overdosis alcohol. Het aantal sterfgevallen per jaar aan sigaretten komt neer op zo’n 480.000 personen. Als we kijken naar het aantal sterfgevallen door drugs, zien we de volgende verdeling onder de 63.632 overledenen met een overdosis en een hierover opgesteld Amerikaans rapport:

  • 67% overleden aan op recept verkregen medicatie
  • 375 doden door opiaten
  • 88 doden door cocaïne
  • 59 doden door meths / amfetamine
  • 23 doden door cannabis

Nu zouden die 23 gevallen een ‘zie je wel!’ reactie op kunnen roepen, maar laat die reactie maar weer varen. Bij geen van deze 23 personen werd een overdosis cannabis aangetroffen in het lichaam. Er werd alleen wél THC aangetroffen in het bloed, waardoor zij gemeld moeten worden in zo’n lijst. Zij overleden dus door andere omstandigheden.

7. Wiet wordt gemengd met zware pijnstillers

Zware pijnmedicatie is in de afgelopen twee decennia steeds makkelijker verkrijgbaar in het illegale circuit. Het is niet voor niets mogelijk dat er een opioïden overdosisepidemie gaande is. Schrijft de huisarts iets uit veiligheidsoverweging niet meer voor, dan shoppen we toch zelf even op internet, of op straat? Een aanzienlijke toename van sterfgevallen door overdosis waarbij synthetische opioïden betrokken waren, is enkel daarnaar terug te leiden.

Niet naar een persconferentie in maart 2019, waarin Kellyanne Conway, de senior adviseur van president Donald Trump beweerde dat mensen onbewust cannabis met fentanyl (een zware pijnstiller) kochten. Er zijn 0,0 aanwijzingen dat welke andere vorm van harddrug dan ook na het knippen vermengd wordt met de wiettoppen.

8. Cannabisgebruik leidt tot psychose

Psychose is een term die wordt gebruikt voor een verscheidenheid aan specifieke aandoeningen en symptomen, waarbij een persoon het contact met de werkelijkheid kan verliezen. Hoewel ‘Reefer Madness’ decennia geleden werd gemaakt, heeft het een blijvende indruk achtergelaten in de hoofden van generaties door te profiteren van de angst die mensen hebben om de controle over het bewustzijn te verliezen.

Dr. Adie Wilson-Poe, een neurowetenschapper en wetenschappelijk adviseur van Weedmaps die uitgebreid heeft onderzocht hoe cannabinoïden in wisselwerking staan ​​met het menselijk lichaam, beweert dat hoewel er een link kan zijn naar psychose, deskundigen niet kunnen zeggen dat cannabis psychose veroorzaakt:

“We weten dat er iets aan de hand is tussen cannabis en psychose. Maar dat is dan ook alles wat we weten. Wat die associatie is, we hebben geen idee. We weten dat als je al een kwetsbaarheid voor psychose hebt, cannabis dat mogelijk nog erger kan maken.” Kortom, cannabis is dan een trigger en niet meer of minder dan dat…

[openingsfoto:  keport/Shutterstock, illustratie: Aleynikov Pavel/Shutterstock]
(advertenties)