(advertenties)
(advertentie)

Onlangs schreven we al over de invloed van medicinale cannabis bij MS. In dit artikel kwam ook naar voren dat hier te weinig onderzoek naar wordt verricht. En laat het nu toevallig zo zijn dat MMJ Bioscience, gespecialiseerd in medische cannabisproducten, bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een verzoek heeft ingediend om een fase 2 klinisch onderzoek te starten naar mediwiet bij MS.

MMJ Bioscience wil hiermee de THC en CBD-farmaceutische verbindingen die het bedrijf eerder ontwikkelde, gaan evalueren als mogelijke behandelingen voor de symptomen van multiple sclerose (MS).

Multiple Sclerose

De naam zegt eigenlijk al waar mensen met deze ziekte mee te maken hebben: meervoudige ontstekingen. Deze ontstekingen bevinden zich in de hersenen en soms ook in het ruggenmerg. Hierdoor worden diverse signalen naar de rest van het lichaam verkeerd, moeizamer en soms helemaal niet meer doorgeven.

MS is een chronische aandoening en kent soms een zeer geleidelijk verloop. Maar de ziekte kan ook progressief zijn en dan takelen mensen snel af. Bijna niemand die lijdt aan deze ziekte, zal aan de ziekte zelf overlijden. Wel kunnen er zich complicaties voordoen, waardoor het lichaam snel aftakelt. Hierdoor zal men mogelijk eerder overlijden, dan wanneer er geen MS in het spel was geweest.

Het onderzoek van MMJ

Bianca Weinstock-Guttman, uitvoerend directeur van het Multiple Sclerosis Consortium in de staat New York, zal een onderzoek leiden naar de potentiële therapeutische toepassingen van medicinale cannabis bij patiënten met progressieve MS. Zij heeft als doel een receptgeneesmiddel te ontwikkelen en daarom is Weinstock-Guttman speciaal door het bedrijf ingehuurd om hoofdonderzoeker tijdens de studie werkzaam te zijn.

Dit zal het eerste onderzoek zijn van MMJ naar de mogelijke werking van op cannabis gebaseerde medicijnen voor patiënten met MS die lijden aan vormen van pijn en spasticiteit.

“Ondanks dat cannabis in het hele land steeds meer geaccepteerd wordt op staatniveau, heeft dit geen enkele invloed op onze werkwijze. De FDA beoordeelt onze nieuwe medicatie alleen op basis van onze wetenschappelijke gegevens, ongeacht of het medicijn afkomstig is van natuurlijke botanische materialen.” Zo zegt Tim Moynahan, onderzoeker bij MMJ.

Vroege preklinische studies melden dat medicinale cannabis in staat is om aan MS-gerelateerde neuropathische pijn te verminderen. [Beeld: Shutterstock/Dan Kollmann]

De FDA-documentatie zal een gedeelte bevatten met cannabis gerelateerde vragen, waar lezers meer te weten kunnen komen over THC en CBD, over de potentiële voordelen van op cannabis gebaseerde medicatie voor bepaalde patiënten en de manier waarop het bureau deze producten als behandelingen goedkeurt.

MMJ is hoopvol op een goede uitkomst. Vroege preklinische studies melden dat medicinale cannabis in staat is om MS-gerelateerde neuropathische pijn te verminderen en een literatuuronderzoek wees uit dat bepaalde cannabinoïden mogelijk spasticiteitssymptomen bij MS-patiënten kunnen doen afnemen. Meer onderzoek, inclusief klinische proeven bij mensen, is nodig om deze bevindingen te bevestigen, aldus de woordvoerder namens MMJ.

Succesvol in Canada

MMJ Bioscience is overigens het eerste bedrijf dat in maart een Canadese licentie voor het produceren van medicinale cannabis kreeg. Met deze eerste vergunning ontwikkelde zij cannabismedicatie voor MS-patiënten en voor mensen die lijden aan de ziekte van Huntington.

De licentie van Health Canada stelt het bedrijf in staat om cannabinoïden te extraheren uit cannabisplanten die speciaal gekweekt worden voor medicinale doeleinden: onder andere om geneesmiddelen te produceren die getest kunnen worden in klinische onderzoeken.

Het ziet er dus daaruit dat dit bedrijf in staat is om goede, betrouwbare onderzoeksresultaten te leveren waardoor medicinale cannabis weer een belangrijke stap vooruit kan.

[Openingsfoto: Stokkete/Shutterstock]