(advertenties)
(advertentie)

Wil je graag meer weten over cannabis? Waarom het zo goed werkt tegen allerlei aandoeningen bijvoorbeeld. Of wat de gevolgen zijn van de jarenlange oorlog die tegen deze heilzame plant is gevoerd? Je kan natuurlijk het internet afstruinen om de rijke geschiedenis van Cannabis Sativa L. te onderzoeken. Maar je kan het jezelf ook makkelijk maken en deze 8 medicinale cannabisdocumentaires bekijken op YouTube.

1. Grass – The History of Marijuana

Jaar: 1999
Regie: Ron Mann

Deze documentaire is een goed startpunt voor beginners. De film laat de geschiedenis zien van de cannabisplant en al haar toepassingen. Je ziet vooral hoe cannabis door middel van gewiekste propaganda een slechte naam kreeg en hoe dat verder uitgroeide tot de war on drugs. En voor iedereen die zich afvraagt wie de voiceover is. Acteur Woody Harrelson is de verteller.


2. Clearing the Smoke: The Science of Cannabis

Jaar: 2011
Regie: Anna Rau

In deze documentaire richt maakster Anna Rau richt zich vooral op de medicinale kant van cannabis. De film laat zien hoe mediwiet werkt en welke aandoeningen je met cannabis kan behandelen. In deze documentaire komen bovendien veel patiënten, artsen onderzoekers en zelfs sceptici aan het woord.


3. Run From The Cure: The Rick Simpson Story

Jaar: 2008
Regie: Christian Laurette

Dit is toch wel een beetje de moeder der medicinale cannabisdocumentaires. In deze film vertelt Rick Simpson zijn verhaal. Simpson experimenteerde al in 1997 met cannabisolie voor allerlei gezondheidsklachten en ontdekte zo het positieve effect. In 2003 kreeg hij huidkanker en ook dat wist hij met zijn zelfgemaakte wietolie te genezen. Sindsdien probeert hij alle negatieve propaganda rondom cannabis te doorbreken. En hij promoot wereldwijd een bepaald type cannabisolie, dat beter bekend staat als de Rick Simpson Oil.


4. WEED

Jaar: 2013
Regie: CNN

In 2013 gaf de arts Sanjay Gupta toe dat hij zich, als hoofd van de medische verslaggeving bij CNN, onvoldoende had verdiept in mediwiet. Hij besefte dat het publiek daardoor verkeerd was voorgelicht door hem en dat wilde hij rechtzetten. Gupta veranderde van een tegenstander in een voorstander.

In WEED zie je hoe Gupta zich oprecht verdiept in de wondere wereld van medicinale cannabis. En die wereld is zo groot, dat hij daarna nog 3 delen maakte die ook op YouTube staan.


5. A NORML Life

Jaar: 2011
Regie: Rod Pitman

NORML is een Amerikaanse non-profitorganisatie uit de Verenigde Staten. De afkorting staat voor ‘National Organization for the Reform of Marijuana Laws’ en hun doel is normalisering en legalisering van cannabis. Deze documentaire geeft een goed overzicht van de weg die medicinale wiet heeft afgelegd in de VS. Er is sinds het uitkomen van deze documentaire alweer heel veel veranderd. Maar als je deze documentaire kijkt zie je wat er allemaal moest gebeuren om medicinale cannabis te krijgen waar het vandaag de dag is.


6. GrassRoots: The Cannabis Revolution

Jaar: 2016
Regie: Dale Beaumont-Brown

Clark French is een Britse cannabisactivist die aan multiple sclerose (MS) lijdt. Hij bestrijdt de symptomen van zijn ziekte met cannabis en daarom komt hij regelmatig in aanraking met justitie. Omdat French het zat was dat er een sociaal stigma op hem wordt geplakt, kwam hij op het idee om een documentaire te maken over het gevecht van medicinale cannabis in het Verenigd Koninkrijk.

Bekijk hieronder de trailer. De volledige documentaire is op een aantal websites te vinden, maar daarvoor moet je je wel registreren.


7. Medicinal Cannabis and its Impact on Human Health

Jaar: 2014
Regie: Lindsey Ward

In deze documentaire leer je van artsen en vooraanstaande onderzoekers dat medicinale cannabis bijzondere effecten hebben de menselijke gezondheid. De documentaire kijkt onder meer naar het historische gebruik dat meer dan 5300 jaar terug gaat. Maar ook naar de consensus van ongeveer 15.000 moderne wetenschappelijke onderzoeken.


8. Bud Buddies: Project Storm

Jaar: 2013
Regie: George Wilkins

Bud Budies: Project Storm is een zeer aangrijpende documentaire uit 2014 die het leven volgt van zes mensen met kanker. Om te overleven nemen ze medicinale cannabis, maar, maar dat is niet legaal. De documentaire laat ook zien wat cannabisolie doet bij het behandelen van kanker. En het laat zien dat er  helden zijn die grote risico’s nemen om kankerpatiënten te helpen. Wil je meer weten over cannabis en kanker, dan is dit een indrukwekkende documentaire om te zien.

Er zijn overigens nog veel meer cannabisdocumentaires. Zowel over mediwiet, als ook over het recreatieve gebruik, industriële hennep en natuurlijk het wanbeleid van overheden. Wie weet komen we binnenkort met een deel 2, maar waarschijnlijk ben je wel even zoet met deze 8 video’s.

[Openingsbeeld: Shutterstock/straphotohut]