(advertenties)
(advertentie)
Na onder meer Dr. Oz is TV-wetenschapper Bill Nye de zoveelste bekende persoon die zich openlijk positief uitlaat over medicinale cannabis. Zowel in zijn eigen Netflix-show als in een interview met een tijdschrift benadrukt Nye hoe belangrijk het is dat er genoeg gedegen onderzoek wordt gedaan naar de werking van mediwiet.

Mediwiet saves the world

Bill Nye the Science Guy leerde kinderen in de jaren ’90 over natuurkunde, scheikunde en biologie met zijn eigen (komische) TV-programma. De laatste tijd doet hij hetzelfde voor volwassenen met zijn eigen Netflix-show: Bill Nye Saves the World. Daar snijdt hij belangrijke onderwerpen aan als klimaatverandering, voeding en vrij onverwacht: medicinale cannabis.

Volgens de wetenschapper zou wiet als alternatief voor farmaceutische pijnstillers overwogen moeten worden

Inderdaad, in de eerste aflevering van zijn tweede seizoen bij de streaminggigant – met de bijpassende titel The Marijuana Episode – gaat Bill uitgebreid in op cannabis. Voor de show bezoekt hij onder meer een wietapotheek (dispensary) en duikt de wetenschapper in de geschiedenis van hennep.

Voor de show bezoekt de wetenschapper voor het eerst in z’n leven een dispensary. [Foto: Youtube]

Over de voor- en nadelen van cannabis buigt Bill zich samen met een panel bestaande uit: stoner en succesvol regisseur Kevin Smith, professor aan de Columbia universiteit Dr. Ziva Cooper en bestuurslid op het gebied van drank- en wietbeleid in Washington, Rick Garza.

Meer onderzoek

In een interview met het tijdschrift Rolling Stone lijkt Nye zich op wietgebied vooral te scharen achter de standpunten van – de ontdekker van THC – Dr. Raphael Mechoulam. Voordat Bill zich blindstaart op de hype rondom het kruid, wil hij veel meer onderzoek gedaan zien worden.

‘Wetenschappelijk onderzoek is heel belangrijk en ik denk dat cannabis het waard is goed te onderzoeken’, zegt hij. ‘Niemand weet precies hoe het werkt en dat is toch wel vreemd’, vervolgt de TV-persoonlijkheid.

Dat geeft te kennen dat hij persoonlijk wellicht nog niet gehoord heeft van het endocannabinoïde-systeem (ECS). Het systeem dat ervoor zorgt dat cannabis tegen zoveel verschillende aandoeningen werkzaam is; en waardoor wietolie wordt gezien als wonderlijk middel.

Cannabis tegen pijn bij chemo

Van haar vele medicinale toepassingen is Bill het meest overtuigd van cannabis’ vermogen om pijn te bestrijden. Volgens de wetenschapper zou wiet als alternatief voor farmaceutische pijnstillers overwogen moeten worden. Het groeit immers als kool wiet en blijkt veiliger in gebruik dan veel farmaceutische middelen.

Wetenschapper Bill Nye ‘redt de wereld’ met zijn nieuwste Netflix-serie. [Foto: Netflix]

Nye staat positiever tegenover wiet nadat de vrouw van een ex-collega kanker kreeg, en zij gedurende de chemotherapie-behandelingen veel baat bleek te hebben bij wietpillen. Bill vroeg zich daarop af in hoeverre cannabis zijn moeder had kunnen helpen – die in de jaren ’80 aan borstkanker leed. ‘M’n moeder probeerde het niet omdat ze de leeftijd er niet toe had’, zegt Nye. ‘Ik denk dat het te maken heeft gehad met de generatie. Maar als het werkt, let’s go!

Mainstream

Bill is niet de eerste bekende persoon die zich positief uitlaat over (medicinale) cannabis. De afgelopen tijd is een trend waarneembaar van bekendheden die oproepen tot onderzoek naar het gebruik van mediwiet. Vooral als vervanger van schadelijke opiaten pijnmedicatie, die in landen als de VS een spoor van vernieling achterlaten.

Zo riep de bekende TV-arts Dr. Oz bijvoorbeeld op tot onderzoek naar medicinale wiet. Hijzelf is er al van overtuigd dat cannabis veiliger is dan opiaten pijnstillers als het gaat om de behandeling van chronische pijn. En dat het middel daarom de oplossing zou kunnen betekenen voor de woedende opiatencrisis. Bovendien gaf ook Grease-actrice Olivia Newton-John te kennen dat zij wietolie gebruikt in de strijd tegen kanker.

[Openingsfoto: Netflix]