(advertenties)
(advertentie)
Steeds vaker blijkt cannabis een rol te spelen in de genezing van sommige vormen van kanker. Een team wetenschappers wil nu bepalen wélke wietsoorten en combinaties van werkzame stoffen helpen tegen specifieke vormen van de ziekte, om cannabis-therapie tegen kanker te optimaliseren.

Cannabis tegen kanker

Er is vanuit de medische en wetenschappelijke wereld al langer aandacht voor het gebruik van cannabis bij kanker. Momenteel wordt het veelal voorgeschreven om de nare bijwerkingen van chemotherapie en bestralingen, zoals misselijkheid en pijn, tegen te gaan. Er zijn echter een aantal studies uitgevoerd die suggereren dat cannabis mogelijk zou helpen kanker te genezen.

Uit deze onderzoeken blijkt meermaals dat sommige stoffen uit cannabis in bepaalde combinaties kankercellen op een natuurlijke manier kunnen laten afsterven, zonder bestraling of andere schadelijke behandeling. Cannabis lijkt in kankercellen de voorgeprogrammeerde celdood – apoptose – te stimuleren. Maar welke stoffen hier precies voor verantwoordelijk zijn bij diverse vormen van de ziekte is nog onbekend.

Welke wietsoort heb je nodig tegen een bepaalde vorm van kanker? [Foto: shutterstock/Roxana Gonzales]

Betere behandeling

Een collectief van CURE Pharmaceutical, CannaKids en Technion Israel Institute of Technology is nu voornemens te onderzoeken wélke strains (wietsoorten) helpen specifieke vormen van kanker te genezen – en andere symptomen van de ziekte verlichten.

Eerst wordt er gekeken naar welke wietsoorten helpen bij specifieke vormen van kanker. Daarna worden deze geanalyseerd op terpenen en cannabinoïden-inhoud om te zien wélke van deze stoffen de tumor doen krimpen.

Zo verfijnt het collectief de manier waarop we cannabis gebruiken als behandeling tegen kanker, door mensen te kunnen informeren over welke wietsoorten zij het beste kunnen gebruiken voor hun specifieke vorm van de ziekte.

Gepersonaliseerde medicatie

‘Het onderzoeks-partnerschap met Technion, die een van de leidende cannabis-laboratoria in de wereld heeft, is een cruciale stap in ons doel om nieuwe kankerbestrijdende cannabinoïde-moleculen op de markt te brengen’, zegt CEO van CURE, Rob Davidson, tegen P&T Community.

‘Het team wil de anti-tumor effecten van plantaardige cannabinoïden en terpenen op bepaalde kanker-stimulerende mutaties en pathologieën verduidelijken, alsmede het mechanisme waarmee cannabinoïden deze anti-tumor effecten veroorzaken verhelderen. Dit helpt niet alleen nieuwe potentiële medicijnen te ontdekken, maar creëert de mogelijkheid om cannabistherapie-opties voor patiënten te verwezenlijken. Deze opties openen samen een pad richting het produceren van gepersonaliseerde medicatie’, sluit Rob af.

[Openingsfoto: shutterstock/Mitch M]