(advertenties)
(advertentie)
Technologische innovatie is niet langer alleen weggelegd voor de gevestigde industrieën. Ook de jonge cannabis-industrie is aan technische ontwikkelingen onderhevig. Zo helpt de PotBot-app patiënten met behulp van kunstmatige intelligentie de beste wietsoort te selecteren om hun aandoening mee te behandelen.

PotBot maakt gebruik van wetenschappelijke onderzoeken en gebruikersinformatie om het juiste advies te geven. [Foto: iTunes app store]

Kunstmatige intelligentie

In het technologische tijdperk is het meer dan gebruikelijk de ervaring van klanten te verbeteren met technische snufjes. Vooral kunstmatige intelligentie waarbij denkwerk (deels) wordt uitgevoerd door een geautomatiseerd systeem, is de laatste tijd aan een grote opmars bezig.

De cannabis-industrie is daarin niet anders dan de financiële industrie, marketingbedrijven en de sport-/ entertainment-wereld. Zo helpt de start-up PotBoteen app met kunstmatige intelligentie, patiënten de juiste wietsoort voor hun medische behoefte te selecteren.

PotBot

De app werkt als volgt. Eerst stelt de PotBot-app een profiel op van de gebruiker aan de hand van specifieke vragen over de betreffende aandoening en symptomen.

Vervolgens zoekt de app binnen enkele seconden door peer-reviewed medische journaals naar de juiste wietsoorten en cannabinoïden-niveaus – die door onderzoek erom bekend staan goed te werken tegen de betreffende kwaal.

In de opstartfase herkende de app 37 ziekten/symptomen, mede gebaseerd op de medische informatie van de gebruiker. Op basis van die informatie zoekt het dus de juiste wietsoort voor de te behandelen ziekte.

Patiënten kunnen hierna aangeven in hoeverre de strain ze geholpen heeft met de klachten. Die informatie wordt door de kunstmatige intelligentie verwerkt en gebruikt om de volgende keer (of een andere patiënt) weer beter te kunnen adviseren. Updates breiden de app nu al snel uit en er komen steeds meer aandoeningen bij.

Deze futuristische technologie staat dan wel in de kinderschoenen, maar in een interview met CNBC geeft David Goldstein, de CEO van PotBotics, aan al 5 miljoen dollar voor de verdere ontwikkeling van het product te hebben veiliggesteld.

‘We zien absoluut dat er interesse naar is’, zegt Goldstein in het interview. ‘Het heeft zeker potentie in de VS en internationaal. Veel investeerders houden van bedrijven die cannabis niet zelf aanraken, het geeft ze het gevoel dat ze hun investering ietwat beschermen.’ Doelend op een voorzichtigheid van ondernemers om zich in te laten met cannabis, gezien het in de VS op landelijk niveau nog illegaal is.

Passie

Net als veel andere bedrijven in de groeiende (maar jonge) cannabis-industrie, heeft PotBot obstakels gekend als het aankomt op de wetgeving en regulering in de verschillende staten van Amerika. Mede omdat hij een familielid ernstig ziek heeft zien worden, zegt Goldstein dat de volledige legalisering van cannabis een levenslange passie van hem is geworden.

De PotBot-app helpt patiënten snel de juiste beste wietsoort te selecteren op basis van hun medicinale behoefte. [Foto: shutterstock/Blablo101]

‘Ze weigerde deze medicatie te nemen omdat er geen professionele ervaring mee was, volgens haar. Er zijn erg goede applicaties zoals Leafly en Weedmaps, maar het leek voor ons alsof er niets was voor de medicinale gebruiker’, zegt Goldstein.

Er zijn namelijk wel applicaties die recreatieve gebruikers op weg helpen, maar de ondernemer vindt deze te beperkt voor de medicinale cannabis-gebruiker.

Positiever beeld

Niet alleen Goldsteins familielid, ook veel andere patiënten kiezen ervoor – wegens het slechte beeld dat cannabis heeft overgehouden aan duisterder tijden – geen gebruik te maken van het plantaardige geneesmiddel. Dit ondanks de overweldigende bewijzen van de vele voordelen die cannabis kan hebben op de gezondheid – en de vele ziekten en kwalen die het kan (helpen) behandelen.

Hopelijk brengt PotBot of een soortgelijke technologie daar snel verandering in en zorgt de – al dan niet kunstmatige – kennisdeling voor een positiever beeld van cannabis als veilig medicijn. Je download de PotBot-app voor Android HIER en voor  iOS (iPhone) HIER. Er is ook een PotBot-app voor op je desktop te downloaden.

[Openingsfoto: shutterstock/Stock-Asso]