(advertenties)
(advertentie)
Het zat er al een tijdje aan te komen, het einde van de Jack Herers op hydro. Pendergast zet de schaar erin om plaats te maken voor de reeds ontkiemde Michka-planten. Als geluk bij een ongeluk moest onze kweker op zoek naar een alternatieve growshop, maar ontving hij van Plagron in de tussentijd meer dan hij in eerste instantie nodig had.

Jack’s maken ruimte voor Michka’s

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: de Jack Herer’s zijn niet meer. Zoals de vaste lezers weten ging mijn Jack Herer hydro-ronde allesbehalve lekker en had ik een andere soort – Sensi Seeds’ Michka – al ontkiemd om opnieuw te beginnen. Dit keer niet op hydro – direct met de wortels in water – maar op kokos als substraat. Oud en vertrouwd, zeggen we dan maar.

De vorige keer schreef ik dat de Jack Herers het net lekker begonnen te doen. De dames gingen de hoogte in, ontwikkelden gezonde toppen en de nieuwe bladeren begonnen er steeds beter uit te zien. Toch heb ik ze omgehakt om ruimte te maken voor de nieuwe ronde. Op het moment van omhakken roken ze geweldig! Een heerlijke, echte, sterke, stinkende wietgeur. Zoals wiet hoort te ruiken.

Diepgroen = vol voeding

Ik moest gelijk weer denken aan de periode dat ik begon met het roken van wiet. Je kan je dus wel voorstellen dat het toch wel een beetje pijn deed toen de schaar erin ging. Vooral de dame vooraan aan de rechterkant had het de laatste week weer naar haar zin. Een mooie diepgroene kleur, zoals ik ze het liefst heb in het begin van de bloeiperiode.

Deze Jack Herer-meiden zijn niet meer, helaas.

Deze diepgroene kleur betekent eigenlijk dat ze vol zit, dat je haar niet veel meer moet voeden want anders gaan ze verbranden. In het begin van de bloei verbruikt een plant enorm veel energie, ik vergelijk het altijd een beetje met de puberteit van mensen. Ze gaan een explosieve groeiperiode in, ze ontwikkelen nieuwe plantdelen en kunnen dus maar beter genoeg bouwstenen voorhanden hebben. Om deze reden geef ik ze veel – maar niet té veel – voeding aan het begin van de bloeiperiode.

Niet alleen de kleur was mooi van deze Herer, maar ook haar beginnende bloeiende vruchten gepaard met het begin van kristalvorming op haar bladeren mochten er zijn. Helaas zijn de planten er niet meer en moeten we deze ronde afsluiten. Daarom hier nog de laatste foto van deze meiden.

Nieuw Begin

Genoeg zielig gedoe, een einde betekent doorgaans ook een nieuw begin. Nu het hok is geruimd, is er plaats gemaakt voor de nieuwe Michka dames. En ik moet zeggen, die Michka’s bevallen mij meer dan goed. Ze begonnen in een stekblokje, vervolgens heb ik ze in een klein rood bekertje gezet en ben ik begonnen met toppen. Hierna heb ik ze moeten overpotten in grotere bekers.

Het werd intussen de hoogste tijd de meiden te verpotten in grotere bekers

De Michka’s zouden nog beter tot hun recht komen onder een andere lamp dan mijn TL-groeilampjes. Ik heb de planten gegroeid onder nog geen 100 watt, maar desondanks wilden ze niet stoppen met ontwikkelen. Enkele dagen na het verpotten in de rode partycups kwamen er alweer wortels uit de onderkant en stonden de bladeren nog steeds blij te dansen onder de lamp.

De Michka-meiden zijn hun rode mini-potten inmiddels meer dan zat!

Grow-stop

En nu hoor ik jullie denken: ‘Wat doe je moeilijk dan? Je hebt drie krachtige Led-lampen in je normale hok staan!’ Dat klopt, maar toch was er een klein probleempje waardoor de planten daar niet in de kast konden. Omdat ik van hydro afkwam, had ik geen plantenbakken. Dat is op zich geen probleem, even naar de growshop gaan en je kan kopen wat je wil. Máár, hier ging het fout.

Mijn growshop stopte er onverwachts mee, dus besloot ik m’n benodigdheden maar op internet te bestellen, dan zou ik ze nog voor het einde van de week thuis hebben. Niet dus! Ook dit ging niet helemaal lekker. Door een fout van de verkoper konden de plantenbakken niet tijdig worden geleverd. Uiteindelijk heb ik dus bij een andere growshop wat Smartpots gehaald.

Geluk bij een ongeluk

Maar ellende is niet het enige wat deze omstandigheden mij brachten. Omdat het wat langer duurde om de potten te halen, had ik ook nog geen voeding in huis. En in de tijd dat ik met m’n potten aan het rotzooien was, is de redactie van Mediwietsite zo vriendelijk geweest om Plagron voor mij aan te spreken.

Door de gulle gift van Plagron is Pendergast voorlopig voorzien van al z’n kweekbenodigdheden

Plagron was op hun beurt vriendelijk genoeg om een pallet(!) met producten naar me toe te sturen. Ik heb in het verleden al vaker met Plagron gekweekt en moet zeggen dat het me enorm goed beviel. Niet dat er iets mis is met Mills. Maar waar Mills mij vorige keer een leuk aanbod deed, deed Plagron afgelopen week een aanbod waar ik absoluut geen nee tegen kon zeggen.

Goed spul

Toen de bestelling van Plagron binnen kwam ben ik meteen begonnen met alles gereed te maken. Ik knipte de zak kokos open en merkte direct waarom het ‘Cocos Premium’ heette. Het substraat was enorm luchtig, erg sponzig. Voorheen kweekte ik op kokos uit het tuincentrum, waar vaak hele brokken in de zak zaten. Dat was hier niet het geval. De zak was gevuld met fijne, zeer luchtige cocos.

Plagron verkoopt ook perliet. Perliet is gepoft vulkaangesteente, dat je substraat nóg luchtiger maakt en zorgt voor een betere drainage. Het maakt het dus lastiger om je planten teveel water te geven als je perliet door je kokos heen mengt. Duur is het niet en veel heb je niet nodig. Ik meng 1 liter perliet op 20 liter substraat, dan ziet het er ongeveer uit zoals op de foto hier rechtsboven.

Flink verwend

Afgezien van perliet en kokos kreeg ik ook de nodige plantenvoeding – zelfs meer dan nodig – van ze opgestuurd. Het pakket dat ze me toestuurden bestond uit:

  • Cocos A en B: de groei- en bloeivoeding en feitelijk gezien de enige componenten die je nodig hebt;
  • Fish Force: een aparte groeivoeding op basis van vis welke je uitstekend kan gebruiken als bladvoeding in de groeifase;
  • Sugar Royal: een bloeistimulator die de geur en smaak van je cannabis ten goede komt;
  • Green Sensation: te vergelijken met een booster die je cannabinoïden en terpenen-productie verhoogt;
  • Start up: voor zaailingen als je begint op kokos of steenwol welke van zichzelf geen voeding bevat;
  • Vita Race: een ijzerspray waar ik eerder positieve ervaringen mee heb gehad;
  • Megaworm: dit schijnt goed te zijn voor eerder gebruikte aarde, het helpt in een vlotte ontkieming van zaadjes, stimuleert de wortelgroei en bevordert de plantgroei.

Zelf heb ik nog geen ervaring met deze producten afgezien van de Fish Force, de Green Sensation en de Vita Race. Vooral de Green Sensation is mij enorm goed bevallen toentertijd; en hierover ga ik ook meer vertellen tegen de tijd dat ik het spul ga gebruiken. Voorlopig groeien ze nog eventjes en gezien Green Sensation voor de laatste weken van de bloei is, is het gebruik ervan voorlopig nog even niet aan de orde.

Plagron verwende Pendergast met een pallet vol kweekbenodigdheden en merchandise.

Naast alle kweekbenodigdheden hebben ze me ook nog wat anders leuks toegestuurd. Veel lucifers, enkele aanstekers, pennen die altijd van pas komen, een mooi boekje met uitleg over de Green Sensation en een shirt met bijpassend petje. De service is uitstekend en ze weten een kweker meer dan blij te maken met hun merchandise. Ik kan alleen maar hopen dat de voeding net zo goed zal zijn!

Stress voorkomen bij verpotten

Terwijl ik alles stond uit te pakken en het boekje las over de toepassingen van de Green Sensation – wat toch wel bijna 30 pagina’s dik is – was mijn kokos aan het opwarmen in het hok. Iets wat ik altijd iedereen aanraad, verpot je planten niet in koude aarde! De wortels komen hier meteen mee in aanraking na het verpotten en de koud is onnodige en ongezonde stress.

Door je substraat op te warmen voor het verpotten, voorkom je onnodige stress.

Overigens kon je bij mijn plantjes alweer zien dat ze hoognodig verpot moesten worden. De wortels groeiden ondertussen alweer naar boven. Nu ze van 1 liter naar 25+ gaan hoop ik dat ze wat vrijheid ondervinden en een krachtige groei- en bloeiperiode tegemoet gaan.

Het was alweer de hoogste tijd de meiden te voorzien van grotere schoenen…

Voorlopig staan ze bij te komen van het verpotten, onder een zwak licht dat ik langzaamaan opbouw. Ze komen net vanaf een klein wattage TL, en lichtstress is niet ongewoon na het verpotten. De plantjes moeten even settelen. Licht betekent werk voor een plant en van te veel werk raken wij ook overspannen.

Ah, even bijkomen onder een gedimde LED-lamp in ruime potten met hoogwaardige cocos.

En met deze woorden wil ik dit verslag afronden. De volgende keer zijn de tabellen terug en ik hoop – en ga er uiteraard vanuit – dat de Michka’s het erg goed doen op Plagron. Zoals jullie zien ben ik overigens teruggegaan naar vijf planten, om me aan het ‘gedoogde aantal’ te houden. Wel zo netjes ;)