(advertenties)
(advertentie)
Als je je bedenkt dat je nog het meeste leert van fouten, is er waarschijnlijk geen betere kweek-leermeester dan Pendergast. Eerder liet hij al zien hoe je een verkeerde CEC-waarde door  niet gebufferde kokos kunt  oplopen en oplóssen, en nu lijkt de volgende les zich alweer aan te doen…

Ik moet jullie helaas weer vertellen dat het wat minder gaat. Gelukkig denk ik een oplossing te hebben, maar zeker weten doen we pas in het volgende verslag.

Eerst even een terugblik, waar ging het over? We hadden enkele Michka planten, die over het algemeen ook best lekker groeiden. Eentje bleef flink achter en in samenwerking met Plagron, constateerden we een Magnesiumprobleem. Epsom, oftewel magnesiumsulfaat als bladvoeding zou de oplossing bieden en de planten gezond de bloei in sturen. Helaas hadden de planten niet enkel een magnesiumprobleem.

Gokken en uitproberen

Dagen gingen voorbij waarin de plant zijn paarse stelen weer groen liet kleuren, maar de bladeren bleven bleek en lelijk worden. Het leek aardig veel op wat ik de vorige keer in het begin van de bloei had, maar dat was een CEC-waarde probleem door een ongebufferde cocosgrond waardoor de wortels ook niet wilde groeien. Dit keer zag ik de wortels duidelijk groeien, dus kon het niet weer hetzelfde probleem zijn. Daarbij gebruik ik enkel Plagron Coco Premium nu, wat gebufferd en behandeld is om deze problemen te voorkomen. Maar wat kon het dan wel zijn?

Laat ik vooropstellen dat ik het allemaal niet zeker weet. Uit vele gesprekken met Plagron en SensiSeeds blijkt namelijk niet dat er iets fout zit. Wederom kloppen mijn voedingswaarden met de voeding en het schema, mijn temperaturen zijn niet buitensporig hoog of laag, mijn luchtvochtigheid klopt en de pH is correct. Het blijft dus een beetje ‘gokken’ en uitproberen.

Kaliumtekort?

De bladranden van mijn planten begonnen steeds bleker te worden, sommigen eerst wat grijs/wit, maar bijna allemaal zouden ze later verbranden en geel opkrullen.  Langzamerhand ging het hele gewas van een mooie groene kleur, over naar lichtgroen en geel. Na het zoeken op internet kon het naar mijn idee eigenlijk maar 1 ding zijn, een kaliumtekort.

Alle symptomen van een kaliumtekort komen overeen, maar in Plagron Coco A en B zit genoeg kalium om een gebrek te voorkomen. Het enige wat ik mij kon bedenken was dat de Michka wellicht een plant is die weinig meststoffen kan verdragen, en dat de EC waarde zo hoog voor ze werden dat ze kalium gingen uitsluiten.

Spoelen en meten

Ik besloot dus te spoelen, en om dit goed te doen heb je een goede EC meter nodig.
Zoals jullie wellicht weten heb ik met mijn vorige EC meter problemen gehad, dus besloot ik nu een goede BlueLab EC meter te halen. Het grondig doorspoelen van een plant doe je door ongeveer 3 keer de potinhoud door de pot heen te spoelen. Ik heb mijn potten doorgespoeld met een tuinslang, en net zo lang gewacht tot er een EC uit kwam van ongeveer het kraanwater. Hiermee spoel je dus echt alle zouten eruit, wat niet erg is, want we willen immers een soort ‘reset’ bereiken, maar het betekent wel dat je erna direct moet voeden omdat de plant anders niks heeft.

Michka gereset

Zo gezegd, zo gedaan. Omdat de Michka naar alle waarschijnlijkheid dus niet zo veel voeding wil hebben, heb ik ook besloten de EC-waarde te verlagen. Ik heb besloten om niet meer de hoge EC-waarde van het Plagron schema aan te houden maar te beginnen met een EC van 1,3. Stel dat ik de volgende waterbeurt de runoff meet en zie dat er een EC van 1.4 of hoger uit komt, betekent het dus dat er nog te veel zouten in de bodem zitten die de plant niet opneemt. Als je een EC hebt van lager dan 1.3 betekent het dat de plant in dit geval meer zouten heeft opgenomen, en misschien wel wat extra nodig heeft. Ik hoop om via continu te meten, toekomstige tekorten en overschotten te voorkomen.

Bloei

Echt in de bloei van hun leven staan de planten nu niet, maar de bloei is toch wel begonnen. Als je heel goed kijkt, kun je de eerste tekenen van voorbloei zien.
Verder valt er weinig over te zeggen, de planten beginnen nu hopelijk goed met bloeien zonder problemen, maar pas in het volgende verslag kunnen we zeker weten of het probleem is opgelost.

Om het verslag weer overzichtelijk af te sluiten, wil ik eindigen met de tabellen.