(advertenties)
(advertentie)
Ondanks het jarenoude medicinale cannabis-programma in Israël, was de distributie tot nu toe beperkt tot afhaalcentra en thuisbezorging. Een nieuw plan van het ministerie van volksgezondheid moet mediwiet beter beschikbaar maken en apotheken door het hele land vragen nu vergunningen aan om cannabis op recept te mogen verstrekken.

Mediwiet in apotheken

In Israël loopt al jaren een succesvol en vooruitstrevend medicinaal cannabis-programma. Toch moesten patiënten daar tot nu toe naar speciale distributiepunten toe om hun mediwiet op te halen, of het bestellen bij de producent die het vervolgens thuisbezorgde. Maar vanaf begin 2018 wordt verwacht dat ook apotheken door het hele land medicinale wiet zullen leveren, meldt het ministerie van volksgezondheid.

Volgens het ministerie hebben diverse private apotheken, waaronder de Super-Pharm keten, toestemming aan ze gevraagd om mediwiet op recept te mogen verkopen – en zullen zij hier binnenkort ook de nodige vergunningen voor ontvangen. Overigens zien niet alle apotheken (en ketens) dit zitten, zo hebben de health maintenance organization (hupat holim) apotheken hun interesse voor mediwiet nog niet getoond.

Diverse Israëlische apotheken zien mediwiet als een manier om hun inkomen te verhogen. [Foto: shutterstock/Cherries]

Betere beschikbaarheid

De verkoop van medicinale cannabis in apotheken is onderdeel van een plan van het ministerie van volksgezondheid om de distributie van mediwiet te verbeteren. Geïnteresseerden zijn verplicht een vergunning aan te vragen bij het ministerie, zich te houden aan strenge opslageisen en beveiligingsprocedures. Aan het aantal apotheken dat cannabis mag verkopen is geen limiet gesteld door de staat.

Zoals eerder vermeld moesten patiënten nu hun cannabis-medicijnen bestellen en laten thuisbezorgen of ervoor naar speciale afhaalpunten. Het ministerie van volksgezondheid wil, ondanks dat cannabis niet officieel staat aangeschreven als medicijn, de distributie ervan wel gelijktrekken met die van andere medicatie.

Wachten op vergunning

De landelijke apothekersvereniging uitte eerder haar twijfel over de geschiktheid van apotheken voor de verkoop van cannabis. Echter zien de apotheken het als een middel om hun inkomen te verhogen. Geschat wordt dat in de komende jaren enkele honderdduizenden vergunningen zullen worden afgegeven.

Het Israëlische Panaxia Pharmaceutical Industries is het eerste bedrijf dat het farmaceutische keurmerk Good Manufacturing Practice ontving van het ministerie. Daarmee mag de organisatie nu medicinale cannabis verkopen aan apotheken. Andere organisaties, van kwekers tot huidige distributeurs, verkeren in verschillende stadia van deze vergunningsaanvraag. Nederlandse staatskweker Bedrocan ontving eerder dit jaar zo’n zelfde GMP.

[Openingsfoto: shutterstock/ChameleonsEye]