(advertenties)
(advertentie)

Onderzoek naar medicinale wiet toont in toenemende mate aan dat de smaakstoffen oftewel terpenen een grote invloed hebben op het medicinale effect. Voor een groot deel heeft een intense smaak te maken met genetica maar je kunt de productie van terpenen ook in de kweekruimte opvoeren. 

Als je de smaak van medicinale cannabis wil verbeteren, is enige kennis over terpenen onmisbaar. Terpenen zijn immers de aromatische stoffen die te vinden zijn in de essentiële oliën in cannabis. Deze terpenen geven wietsoorten hun unieke smaak en geur. Knijp maar eens in een topje wiet om de terpenen te ruiken.

Terpenen bevinden zich vooral in de harskliertjes (trichomen) van mediwiet. Foto: Gleti, Shutterstock

Wietplanten produceren terpenen niet om ons gelukkig te maken maar terpenen hebben wel degelijk een functie. Er zijn drie hoofdredenen waarom planten ze produceren, namelijk om insecten te lokken die voor de bestuiving zorgen, om plagen en hongerige dieren af te schrikken en om nuttige insecten en dieren aan te trekken voor bescherming.

Zoals bij de meeste planten, neemt ook bij cannabis de productie van terpenen toe naarmate ze ouder worden. Hoe dichter bij het moment van voortplanting (bestuiving) hoe meer energie planten gebruiken om zich te beschermen of voort te planten (insecten zoals bijen te lokken voor de bestuiving). Maar aangezien cannabis een plantensoort is die door de wind bestoven wordt, zijn de terpenen er niet om bestuivende insecten aan te trekken maar waarschijnlijk om dieren en schadelijke insecten af te schrikken.

Smaakverbeteraars

Aangezien terpenen verantwoordelijk zijn voor de unieke smaak en geur van cannabis, kun je je wel voorstellen dat er producten en technieken bestaan om de productie van terpenen op te voeren. De meeste zogeheten smaakverbeteraars bestaan voor het grootste deel uit koolhydraten. Ze voegen met andere woorden suikers toe aan de bodem, waardoor het micro-bacteriologische leven gestimuleerd wordt, en de plant meer koolhydraten tot zijn beschikking heeft.

De meeste smaakverbeteraars stimuleren de productie van koolhydraten en het micro-bacteriologische bodemleven.

De meeste smaakverbeteraars kun je gewoon met het voedingswater mengen. Er zijn echter ook producten die aan het einde van de bloeifase gegeven moeten worden tijdens het spoelen, en de voeding op dat moment vervangen. Als je een smaakverbeteraar gebruikt, lees dan dus goed de gebruiksaanwijzing.

Spoelen & voeding

De laatste periode van de bloeifase is ook de tijd waarin cannabis de meeste terpenen produceert. Het grootste deel van deze terpenen is vanzelfsprekend in de toppen te vinden. Spoelen tijdens deze laatste weken is belangrijk voor de smaak.

Niet omdat de plant daardoor meer terpenen gaat produceren, maar omdat er dan wat chlorofyl (bladgroen) wordt afgebroken. En aangezien chlorofyl nogal bitter smaakt, zorgt het afbreken daarvan voor een betere smaak van je uiteindelijke wietolie of de wiet zelf. Daarnaast is spoelen belangrijk omdat sommige mineralen zoals stikstof, topvorming en de productie van terpenen vertragen.

Technieken voor meer smaak

Afgezien van smaakverbeteraars, kan lichte stress de productie van terpenen in de bloeifase opvoeren. Dat kun je op verschillende manieren doen maar wees je ervan bewust dat te veel stress ook voor negatieve gevolgen kan zorgen. Wees dus voorzichtig. Je wil de planten net genoeg stressen om de terpeen productie te versnellen, zonder problemen te veroorzaken.

Een eenvoudige manier is om sommige takken voorzichtig beurs te knijpen (licht te kneuzen, zoals bij supercroppen). De stress zal de productie van terpenen verhogen.

Een andere manier is om wietplanten aan het begin van de bloeifase te dieven. Door de lager groeiende begroeiing, die in de schaduw groeit, weg te halen, zal de energiestroom zich meer richten op de hoofdtoppen, die daardoor groter en zwaarder worden. De techniek veroorzaakt daarnaast ook een lichte stress waardoor de productie van terpenen opgevoerd wordt.

Stress door bijvoorbeeld supercroppen kan de productie van terpenen versnellen.

Temperatuur

Temperatuur speelt ook een grote rol in de productie, en de afbraak van smaakstoffen. Terpenen zijn erg vluchtig waardoor ze voor een deel kunnen vervliegen. Probeer de temperatuur in je kweekruimte daarom in de laatste weken wat omlaag te krijgen. Een paar graden temperatuursverandering zorgt daarnaast ook voor enige stress, zodat het mes aan twee kanten snijdt. Aan de ene kant vervliegen er minder smaakstoffen en aan de andere kant worden er meer smaakstoffen geproduceerd.

Ook de luchtvochtigheid heeft invloed. Tijdens de bloeifase is een luchtvochtigheid rond de 60 procent nog net acceptabel, maar een lagere luchtvochtigheid van ongeveer 30% is in de late bloeifase gewenst. Dit zorgt weer voor lichte stress waardoor de plant zich beschermt tegen uitdroging, met meer trichomen en dus terpenen. Om de luchtvochtigheid naar 30% te verlagen heb je meestal wel een luchtontvochtiger nodig, maar een lage luchtvochtigheid voorkomt ook meteen andere problemen zoals toprot.

Oogsten voor meer terpenen

Misschien heeft de manier van oogsten nog wel het meeste invloed op het behoud van terpenen. De timing is om te beginnen belangrijk want wietplanten die te vroeg geoogst worden, bevatten nog niet het maximale aan terpenen. Te snel drogen zorgt daarnaast ook voor een degradatie van de smaken in je cannabis. Om de meeste smaken te behouden zou je cannabis langzaam en in het donker moeten drogen. Idealiter duurt het drogen van wiet ongeveer 10 tot 14 dagen.

Het moment van oogsten heeft ook invloed. Oogsten na een donkere periode geeft de meeste terpenen. Sommige kwekers laten hun planten voor de oogst daarnaast expres een dag of twee in het donker staan om de terpeen productie op te voeren.

[Openingsfoto: Roxana Gonzalez, Shutterstock]