(advertenties)
(advertentie)
Bijzonder initiatief van een universitair ziekenhuis in de Amerikaanse stad Philadelphia. Met de lancering van mmj.org deze zomer hebben onderzoekers, medicinale cannabis gebruikende patiënten en zorgverleners toegang tot evidence-based bronnen en daarmee dus beschikking over de beste informatie.

Een andere aanpak

Philadelphia is de thuisbasis van het Lambert Centre for the Study of Medicinal Cannabis and Hemp, een van de toonaangevende onderzoekscentra voor medicinale cannabis en verbonden aan de universiteit van Philadelphia. Larry Krasner, Philadelphia’s nieuwe districtsprocureur, is een voorstander van het radicaal wijzigen van de hervormingsagenda met betrekking tot het strafrecht als het gaat om medicinaal cannabis gebruik.

Onlangs maakte het Lambert Centre daarom groot nieuws bekend. Zij gaan een nieuw initiatief opzetten met betrekking tot het gebruik van medicinale cannabis met behulp van mensen die lijden aan een chronische ziekte. Wanneer dit initiatief slaagt, zal de grootste database ontstaan met betrekking tot de medische resultaten die te bereiken zijn met cannabis.

Een baanbrekend patiënten-initiatief

Donderdag publiceerde de Thomas Jefferson University (TJU) een persbericht, waarin werd aangekondigd dat het Lambert Centrum samen met het medische onderzoek/technologie platform ioVita voor de studie van medicinale cannabis een digitale gezondheidsstartup begint. Het gaat om een nieuw initiatief met de naam mmj.org. In de VS staan de letters ‘mmj’ overigens voor medical marijuana.

Het mmj.org-initiatief is de eerste in zijn soort: het heeft tot doel het wetenschappelijke inzicht in medicinale cannabis te vergroten door het rechtstreeks verzamelen van informatie bij patiënten en zorgverleners. Om dit te kunnen realiseren, worden op vrijwillige basis medisch cannabispatiënten geregistreerd; eenmaal ingeschreven kunnen patiënten die mediwiet gebruiken zelf rapportage maken over de resultaten die zij boeken.

Mmj.org, een online mediwiet database

Het Lambert-centrum hoopt tenminste 100.000 patiënten in te mogen schrijven in het register mmj.org. Dat zou binnen de Verenigde Staten de grootste afzonderlijke database met gezondheidsresultaten van patiënten worden.

Het register zal een onmisbare hulpbron zijn, niet alleen voor patiënten en zorgverleners, maar ook voor onderzoekers. Longitudinale studies namelijk gegevens over individuen of groepen over een lange periode – en op het gebied van medisch cannabisonderzoek – zijn op dit moment zeer schaars.

“We lanceren het mmj.org patiënten register om significante ontbrekende gegeven binnen de wetenschap aan te vullen”, zo stelt Steven K. Klasko, president en CEO van TJU in een persbericht. De voorlopersfunctie van het Lambert Center op dit gebied is een goed voorbeeld van Jefferson’s toewijding om de leidende rol van de geneeskunde te bevorderen en de status-quo in de Amerikaanse gezondheidszorg te transformeren.

Via de homepage van mmj.org worden patiënten alvast opgeroepen om mee te doen…

Het Lambert Center, medicinale cannabis en MS

Het mmj.org-register zal gezondheidsresultaten verzamelen van iedereen die cannabis gebruikt om medische redenen. De meeste gegevens zullen waarschijnlijk afkomstig zijn van patiënten die cannabis gebruiken als pijnmedicatie. Dit is volgens de Harvard University binnen de VS de meest voorkomende reden van het gebruik van mediwiet.

Maar andere patiëntengroepen zullen ook cruciale gegevens verstrekken aan de onderzoekers: degenen die cannabis gebruiken voor de behandeling van neurologische aandoeningen zoals Parkinson, epilepsie en multiple sclerose (MS). Binnen deze groep patiënten is er steeds meer interesse voor de werking van medicinale cannabis. Studies tonen aan dat 95 procent van de patiënten met MS van mening is dat cannabis een potentiele behandeling kan zijn. Bovendien bleek uit een enquête uit 2017 dat ongeveer 52 procent van de MS-patiënten die medicinale cannabis gebruikten hier positieve ervaringen mee hadden.

Delen van ervaringen met mediwiet

Op dit moment hebben patiënten die lijden aan chronische ziekten (en hun direct omgeving) echter weinig kennis over welke soorten cannabis het meest geschikt zijn als behandeling bij een bepaalde ziekte of symptoom. Het mmj.org-register zou patiënten in staat stellen hun ervaringen te delen en kennis te verspreiden over de beste behandelopties.

“Miljoenen patiënten met chronische ziekten zijn op zoek naar gezondheidsvoordelen van cannabis en de verschillende cannabinoïden die daarin terug te vinden zijn. Velen experimenteren nog met diverse soorten mediwiet en de wijze van gebruik. Deze patiënten en hun zorgverleners verdienen niet alleen onze steun, maar ze kunnen ook helpen het wetenschappelijke inzicht te vergroten. Dit kan door hun ervaringen te delen in een onderzoek register”, aldus Charles Pollack Jr., MD en directeur van het Lambert Center.

Een win-win situatie

“Het huidige bewijs geeft aan dat cannabinoïden nuttig kunnen zijn bij het behandelen van bepaalde soorten chronische pijn, bijwerkingen van chemotherapie en sommige symptomen van MS, maar er is nog veel dat we nog moeten leren”, zegt Pollack verder.

Door zich in te zetten voor 100.000 patiënten legt het Lambert Centre de lat hoog voor zichzelf, maar wanneer ze hun doel bereiken zal de grootste en meest uitgebreide klinische database over medicinale cannabisstudies een feit zijn. Zeer waardevol!

Als mmj.org deze zomer in de lucht is, kunnen medicinale cannabispatiënten zich inschrijven en gezondheidsresultaten delen via het online portaal van de website. Het Lambert Centre sluit ook contracten af met patiënten- en gezondheidszorgorganisaties in het hele land, waaronder verstrekkers van medicinale cannabis. Het idee is om een ​​breed netwerk in te zetten waarmee zoveel mogelijk gegevens verzameld kunnen worden.

[openingsbeeld:  Sinisa Botas/Shutterstock]