(advertenties)
(advertentie)

Overal ter wereld wordt gewerkt aan medicijnen tegen en een vaccin voor het covid-19 virus. In een aantal gevallen worden cannabinoïden gebruikt bij deze onderzoeken. Het Israëlische mediwietbedrijf Univo Pharmaceuticals ontwikkelt samen met het RAMBAM medisch centrum in Haifa ontstekingsremmende medicijnen tegen luchtwegaandoeningen en longontsteking op basis van cannabis.

Twee jaar onderzoek is gefinancierd

Het onderzoek wordt geleid door professor Igal Louria-Hayon, hoofd leukemie onderzoek en kanker signalering en wetenschappelijk directeur van het Medical Cannabis Research & Innovation Center op de RAMBAM-zorgcampus in Haifa.

Univo voorziet RAMBAM van cannabis en betaalt het onderzoek gedurende maximaal twee jaar. Het bedrijf mag de resulterende medicijnen produceren en op de markt brengen in ruil voor royaltybetalingen aan het medisch centrum.

Cannabis werkt ontstekingsremmend

In een interview met de website Benzinga vertelde Golan Bitton, CEO van Univo: “We werken samen in verschillende onderzoeken en ontwikkelingstrajecten, gericht op het benutten van het unieke karakter van de cannabisplant bij het leveren van medicinale producten op basis van cannabis, waarvan we hopen dat ze kunnen helpen bij een scala aan gecompliceerde medische aandoeningen. Er was al bewijs voor een mogelijk positief therapeutisch effect van medicinale cannabis als ontstekingsremmend middel bij aandoeningen van de luchtwegen en bij longontsteking. Met het uitbreken van de covid-19-pandemie geloven we dat er een manier gevonden kan worden om deze aandoeningen te behandelen. Ons doel is om die manier zo snel mogelijk te vinden.”

Het Israëlische Univo Pharmaceuticals hoopt haar portfolio binnenkort uit te breiden met een corona-medicijn…

Testen op corona-patiënten

Het onderzoek zal de ontstekingsremmende effecten van ten minste vijf op cannabis gebaseerde formuleringen in verschillende samenstellingen testen op longcellen van patiënten met longontsteking én patiënten met covid-19.

Professor Louria Hayon verwacht de resultaten al dit najaar bekend te kunnen maken. Univo werd eerder dit jaar de exclusieve Israëlische importeur van de cannabisproducten van de Canadese cannabisproducent Canopy Growth. Het bedrijf heeft een faciliteit om cannabis te verwerken, aan een eigen kweekfaciliteit wordt op dit moment gebouwd.

LEES OOK:  Canadese onderzoekers: “Wiet maakt minder vatbaar voor corona”

Meerder ijzers in het vuur

Qua ontwikkeling van op cannabis gebaseerde medicijnen heeft Univo meerdere ijzers in het vuur. Een verklaring over het nieuwe samenwerkingsproject bevat de volgende opsomming: ‘Het productportfolio bestaat onder meer uit een zalf tegen huidletsels, een product in de pijplijn voor oraal gebruik bij behandeling van tandvlees- en mondinfecties, een oraal toe te dienen product voor behandeling van gingivitis en orale infecties, een product voor behandeling van colitis en darminfecties en een product voor de behandeling van ADHD.’

Maar gezien de wereldwijde pandemie van dit moment zal het niemand verbazen als alle pijlen vooralsnog op het anti-corona middel worden ingezet…

LEES OOK:   Arts vertelt alles wat je wilt weten over wiet en COVID-19

[openingsbeeld:  Bukhta Yurii/Shutterstock]