(advertenties)
(advertentie)

De cannabiswereld heeft een fameus persoon verloren. Afgelopen zaterdag verloor Nevil Schoenmakers een lange strijd met hepatitis C. Hij overleed op 62-jarige leeftijd in Osbourne Park, West-Australië. Schoenmakers richtte de allereerste cannabiszaadbank ter wereld op. Bovendien ontwikkelde hij in de jaren ’80 een aantal wietsoorten die wereldwijd, zowel medicinaal als recreatief, tot de absolute top behoren.

Nevil Martin Schoenmakers werd in 1957 geboren in Perth; een grote stad in West-Australië. Als zoon van Hollandse ouders, verhuisde hij in 1976 naar Nederland. Daar begon hij wiet te kweken voor eigen gebruik.

Toonaangevende wietsoorten

Een gebrek aan goede wietzaden en verschillende cannabissoorten, motiveerde Schoenmakers om de eerste cannabiszaadbank ter wereld te starten. Begin jaren ’80 richtte hij The Seed Bank of Holland op. Hij begon met het verzamelen van indica, sativa en ruderalis wietsoorten van over de hele wereld. Bovendien ging Schoenmakers met deze soorten veredelen, zodat allerlei nieuwe soorten ontstonden. Zodoende stond hij aan de wieg van enkele toonaangevende wietsoorten zoals Skunk #1, Super Silver Haze, Early Girl en Northern Lights.

Met zijn zadenbank verkocht Schoenmakers als een van de eerste wietzaden over de hele wereld. Soorten van topkwaliteit werden hierdoor ineens grootschalig beschikbaar voor het wereldwijde publiek. Hij was zelfs de eerste die zaden verkocht via het Amerikaanse cannabismagazine High Times.

LEES OOK: Dit is waarom er zoveel verschillende wietsoorten zijn

In 1991 verkocht hij de zaadbank aan Ben Dronkers van Sensi Seeds, met wie hij nauw samenwerkte. Daarna ging Schoenmakers een nieuw avontuur aan; hij was betrokken bij de oprichting van Greenhouse Seeds. In 1998 verkocht hij echter zijn aandelen waarna Schoenmakers zich terugtrok uit de cannabiswereld.

De afgelopen jaren keerde hij toch weer terug in de openbaarheid, als cannabisactivist in zijn thuisland Australië. Daar droeg hij bij aan het legaliseren van mediwiet.

Een laatste groet aan de man wiens werk diep verweven zit in de hedendaagse medicinale cannabisgenetica.