(advertenties)
(advertentie)

Donderdag moest Louis E. zich voor de Antwerpse rechtbank verantwoorden voor het kweken van cannabis en het maken en verspreiden van wietolie. E. gebruikt zelf mediwiet. Maar hij gaf het ook aan anderen, waar onder epilepsiepatiënt Sofie Voncken (10). Zij ging van tientallen aanvallen per dag naar nul. Toch wil het Antwerpse parket dat E. negen maanden de cel in gaat.

Het verhaal van de Belgische Sofie Voncken houdt de gemoederen al een paar jaar bezig. Het meisje lijdt aan een zware vorm van epilepsie die tussen de 50 en soms wel 250 aanvallen per dag veroorzaakt. Reguliere therapieën slaan niet aan, waardoor ze sinds 2016 is uitbehandeld. Sofie’s ouders gaan dan op zoek naar alternatieven en ontdekken CBD-olie uit Nederland. Dat slaat aan, maar CBD-olie is verboden in België dus de staat grijpt in. Vader Jean Pierre laat dat niet over zijn kant gaan en klaagt op zijn beurt de Belgische staat aan.

Harde klap

Ondertussen wacht de familie de uitkomst van alle ontwikkelingen niet af. Omdat de Nederlandse CBD-olie bovendien een matig effect heeft, zoeken ze naar iets sterkers. Sofie’s ouders komen in contact met Louse E. Zijn wietolie heeft het beste effect op Sofie Voncken; van soms wel 250 aanvallen per dag naar bijna nul. Bovendien knapt Sofie enorm op. Vanachter al die aanvallen komt een vrolijk meisje tevoorschijn dat veel lacht en eindelijk weer leert spreken.

LEES OOK: Dossier: Vlaams epilepsiepatiëntje Sofie & vader Jean Pierre Voncken

Voor het gezin volgt een harde klap als Louis wordt opgepakt. “Hij had een voorraad voor ons gemaakt waar we ongeveer een jaar mee toekwamen. Daar zitten we nu bijna door”, vertelt Jean Pierre aan HLN. “Ja, het is nog steeds illegaal in ons land, maar énkel met dat middel kan Sofie functioneren. Haar ‘tetter’ staat niet meer stil, en voorheen kwam er geen woord uit haar.”

Tijdens het doorzoeken van E. zijn huis, vindt de politie cannabis, wietolie en pasta’s. Na een analyse door het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) blijkt dat alle producten extreem hoge dosissen THC bevatten. Het Antwerpse parket vervolgt Louis E. daarna het illegaal kweken, bereiden én verkopen van cannabis en cannabisolie. Overigens leverde hij de wietolie gratis aan Sofie.

Teleurstelling in de rechtszaal

Sofie Voncken met haar vader Jean Pierre. Sofie is enorm opgeknapt door de wietolie van Louis E. Toch moet hij 9 maanden de cel in.

Donderdag was de rechtszaak, maar die liep anders dan gehoopt. Jean Pierre was namelijk opgeroepen om te getuigen; een mogelijkheid die hij met beide handen wilden aangrijpen. “Ik zweer het, ik ga niet toelaten dat Louis veroordeeld wordt. Want dan is het met onze dochter afgelopen.”

Jean Pierre wilde de rechter duidelijk maken dat iemand die mensenlevens redt, niet in de gevangenis thuishoort. Maar helaas besloot de rechter dat hij wegens tijdgebrek niet aan het woord kon komen. Een grote teleurstelling. “We zijn met een hele delegatie speciaal vanuit Maasmechelen naar Antwerpen gekomen. Met de getuigenis over mijn dochter Sofie wilde ik de rechter duidelijk maken dat er dankzij Louis mensenlevens worden gered. Zo iemand steek je toch niet in de bak”, vertelt hij aan een NHL-verslaggever.

Louis komt zelf wel aan het woord. Hij vraagt om vrijspraak omdat volgens zijn advocaat niet is bewezen dat hij in cannabis handelt. “Alles wat bij hem werd aangetroffen, was voor eigen gebruik. En dat is een overtreding, die intussen verjaard is”, aldus zijn advocaat.

Louis verklaarde dat hij chronisch pijnpatiënt en invalide is. “Therapieën, medicatie… Alles heb ik geprobeerd om van de pijn verlost te geraken. Maar enkel cannabisolie bracht soelaas. Mijn leven is er draaglijk door geworden.”

Zelfs het feit dat België momenteel een medicinaal cannabisbeleid optuigt heeft niet mogen baten. Het Antwerpse parket eiste negen maanden celstraf. Het vonnis volgt op 25 april.

[Openingsfoto: Jean Pierre en Sofie Voncken]