(advertenties)
(advertentie)

De vakantieperiode is weer aangebroken en veel mensen hebben hun plannen al helemaal uitgestippeld. Voor sommigen is dit een ontspannen aangelegenheid, voor andere komt er een ‘kleine’ stressfactor om de hoek kijken: kan jouw mediwiet mee op vakantie, of komen daar problemen van?

Op reis met THC-olie

Helaas staat de werkzame en tevens psychoactieve stof, delta-9-hydrocannabinol (THC) in veel landen op lijst I binnen de Opiumwet. Dit houdt in dat er hoe dan ook een Schengenverklaring aangevraagd moet worden wanneer je THC-olie mee wil nemen naar een van de Schengenlanden.

Hieronder vallen: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.

De Schengenverklaring is voor 30 dagen geldig, hou daar rekening mee.

Heb je cannabis op doktersrecept? Vraag dan een Schengenverklaring aan. [Beeld: Wikipedia/patano]

Deze verklaring is enkel te verkrijgen wanneer de olie voorgeschreven wordt door een arts. Wanneer je dus jezelf voorziet van dit medicijn, zal je voor de periode in het buitenland helaas iets anders moeten regelen.

Dit is natuurlijk een belachelijke situatie, want de THC-olie die verstrekt wordt door de apotheek heeft in veel gevallen een mindere werking dan de olie uit het grijze gebied. Zelfs wanneer je de olie zou laten testen bij een laboratorium en een welwillende huisarts hebt die en verklaring wil schrijven, kom je daar niet mee weg in het buitenland.

Wil je medicinale cannabis naar een ander land dan een Schengenland meenemen? Dan heb je een Engelstalige medische verklaring van je arts nodig en eventueel toestemming van de ambassade of het consulaat van het betreffende land. Bezit je over deze verklaring(en), dan geldt dat voor 1 jaar. Echter is het alleen geldig voor het land waarvoor je de verklaring hebt aangevraagd.

Het staat iedereen uiteraard vrij om het risico te nemen en de olie te verstoppen in de bagage, maar onderschat de maatregelen die sommige landen hanteren niet. In Aziatische landen en de VS wordt het gewoon gezien als drugsmokkel en worden zware straffen ingezet.

Zo werkt het met CBD-olie

Olie waar enkel cannabidiol in zit, dus CBD-olie, valt niet onder de Opiumwet en mag dus gewoon mee de grens over. Toch is het verstandig om zelf wat research te doen betreffende CBD-olie en hoe het land naar keuze daar tegenover staat.

Zo kun je uitzoeken of het in het land zelf verkrijgbaar is, of je kan contact opnemen met de douane in het vakantieland waar je naartoe gaat. In principe zullen er binnen Europa geen problemen ontstaan als je CBD-olie meeneemt.

Ligt je bestemming echter buiten Europa, wees dan ook met CBD-olie voorzichtiger. [Foto: shutterstock/ElRoi]

Ligt je bestemming echter buiten Europa, wees dan ook met CBD-olie voorzichtiger. Er zijn landen waar cannabis hoe dan ook als drugs gezien wordt en waar ze bij de douane mogelijk heel hard gaan stuiteren zodra ze een flesje olie tegenkomen met een hennepblad erop.

Zoek in dit geval dus altijd contact met de douane van zo’n land. Mogelijk kun je jezelf indekken door een testrapport van een laboratorium uit te draaien en mee te nemen. Hierin staat precies vermeld wat er in de olie zit. Bij de meeste (betere) CBD-oliën, is zo’n rapport altijd te vinden op de website.

Hoe zit het met onbewerkte cannabis?

Logischerwijs kun je dus ook niet je eigen met zorg gekweekte medicinale cannabis meenemen, om op de plaatst van bestemming je gebruikelijke jointje te roken.

Ook hiervoor gelden strenge regels en kun je enkel een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring krijgen wanneer je cannabis van Bedrocan gebruikt op voorschrift van een arts.

Bereid je goed voor

Het is op zijn zachts gezegd zonde dat het zo’n geregel is voor je op vakantie kunt met medicinale cannabis. En helaas ziet het er niet naar uit dat dit binnen een paar jaar anders zal zijn.

Wanneer je je dit jaar goed voorbereidt, zal je daar de andere jaren profijt van hebben. Laat je in elk geval niet tegenhouden om er even lekker tussenuit te gaan.

Als je altijd je eigen gemaakte mediwietproducten gebruikt, probeer dan vóór de vakantie alvast uit hoe je het doet op cannabis(olie) van Bedrocan. Het zou een behoorlijke domper zijn wanneer je er tijdens de vakantie pas achterkomt dat het niet afdoende is.

Kortom, een goede voorbereiding is goud waar.

Alvast een fijne vakantie namens het team van Mediwietsite!

[Openingsfoto: Shutterstock/Ingus Kruklitis]