(advertenties)
(advertentie)

Dat de Britse koningin Victoria medicinale cannabis gebruikte wist u misschien wel. Maar wist u ook dat mediwiet in ons land al meer dan vierduizend jaar wordt gebruikt? En dat de Amerikaanse overheid al in 1974 wist dat cannabinoïden de groei van kankercellen afremmen?

#1  Al sinds de steentijd kennen we hier mediwiet…

Wie denkt dat medicinale cannabis een relatief nieuw verschijnsel is in Nederland, zit er ver naast. Mediwiet wordt in deze streken al meer dan vierduizend jaar gebruikt. Dat blijkt uit een archeologische opgraving in de buurt van het Gelderse Hattemerbroek in 2012, tijdens de aanleg van de Hanzelijn.

De archeologen troffen de cannabis aan in een graf uit de steentijd. Het ANP berichtte: ‘De nederwiet is waarschijnlijk medicinaal gebruikt wegens de pijnstillende werking, net zoals dat tegenwoordig ook wel weer gebeurt.’

#2  Koningin Victoria

De Britse koningin Victoria gebruikte eind negentiende eeuw cannabis om menstruatiepijn te verlichten. In het allereerste nummer van het medische vakblad The Lancet, dat nu nog steeds bestaat, schreef Victoria’s persoonlijke arts Sir J. Russell Reynolds: ‘Als het puur is en zorgvuldig wordt toegediend, is cannabis een van de meest waardevolle medicijnen die we hebben.’

#3  Bedank de hippies

Vanaf ongeveer 1900 brachten Mexicaanse immigranten cannabiszaden naar de Verenigde Staten, de tropische sativa variant. Toen het recreatieve gebruik van cannabis vanaf de jaren vijftig toenam, gingen liefhebbers de zaden in de gesmokkelde Zuid-Amerikaanse, Thaise en Hawaiiaanse wiet zelf opkweken. Dat bleek echter nogal tegen te vallen in hun noordelijkere, koudere klimaat.

De doorbrak kwam dankzij de Hippie Trail in de jaren zestig: tienduizenden jongeren gingen over land reizen door de traditionele productielanden van hasj: Libanon, Turkije, India, Afghanistan en Nepal. Zo kregen de amateurkwekers toegang tot typische indica zaden, die het veel beter doen in een kouder klimaat.

Door de exotische sativa planten te kruisen met de robuuste en sterke indica planten begon het moderne tijdperk van cannabis, met nu klassieke strains als Skunk, Northern Light en Orange Bud. Tegenwoordig bevat vrijwel alle cannabis een mix van sativa en indica genetica. Met dank aan de hippies.

#4  Cannabinoïden en kanker

Al in 1974 concluderen Amerikaanse onderzoekers dat THC de groei van kankercellen in muizen kan afremmen. Zij publiceren hun bevindingen in The Journal of the National Cancer Institute in het artikel ‘Anticancer Activity of Cannabinoids’.

De auteurs schrijven dat ze natuurlijk vervolgonderzoek gaan doen na deze spectaculaire en veelbelovende ontdekking. Maar helaas, de Amerikaanse overheid trekt direct alle subsidies in, niet alleen voor deze onderzoekers, maar voor élk onderzoek naar medicinale toepassing van cannabis.

Medicinale cannabis/hennep is al veel langer onderdeel van ons leven dan de meeste mensen denken. Hier zien we de hennepoogst op de Rijnbank in 1860… [beeld: Marzolino/Shutterstock]

#5  Robert Randall – staatswiet voor één patiënt

In 1978, zeven jaar nadat president Richard Nixon de war on drugs heeft uitgeroepen, startte de Amerikaanse overheid het ‘Compassionate Investigational New Drugs Program’. In het kader van dit programma kweekte en verstuurde de overheid medicinale cannabis aan één patiënt: Robert Randall, die leed aan de oogziekte glaucoom.

Randall had diverse overheidsorganen, waaronder de DEA, aangeklaagd. Als hij geen cannabis gebruikte, werd hij blind. De rechter gaf Randall gelijk en verklaarde in zijn vonnis: ‘Medical evidence suggests that the medical prohibition is not well-founded.’ Oftewel: het verbod op medicinale cannabis is ongefundeerd.

Het programma zou uiteindelijk niet meer dan dertig patiënten omvatten en werd in 1992 afgeschaft door president George Bush senior. Drie jaar later koos de bevolking van Californië in meerderheid voor Proposition 215 en werd de eerste Amerikaanse staat die medicinale cannabis legaliseerde.

#6  Eigen verantwoordelijkheid

In december 1996 publiceerde de Gezondheidsraad, op verzoek van toenmalig minister van VWS Els Borst (D66) het adviesrapport ‘Marihuana als medicijn’. Op basis van literatuuronderzoek komt de commissie tot de slotsom ‘dat er onvoldoende feiten zijn die geneeskundig gebruik van marihuana en cannabinoïden rechtvaardigen’.

Maar ze concludeert ook: ‘De commissie vindt dat het tot de eigen verantwoordelijkheid van patiënten behoort als zij marihuana in de een of andere vorm willen consumeren omdat ze zich daar beter bij voelen. Zij ziet hier geen verschil met alcohol en tabak.’

Toen Borst twee jaar daarna besloot om artsen te verbieden mediwiet voor te schrijven en apotheken om mediwiet te leveren, richtten Ger de Zwaan en Nol van Schaik de actiegroep Cannabis Als Medicijn op, die via 40 coffeeshops met korting mediwiet ging leveren aan patiënten. Mede door hun acties besloot Els Borst medicinale cannabis in 2001 te legaliseren in Nederland.

#7  Sativex = Skunk

In 1997 bezocht de Britse arts Geoffrey Guy een symposium van de Britse MS Society over therapeutisch gebruik van cannabis bij multiple sclerose. De emotionele verhalen inspireerden hem om GW Pharmaceuticals op te richten. Het bedrijf heeft een enorme kas op een geheime, streng beveiligde locatie waar met vergunning van de overheid cannabis wordt gekweekt en verwerkt tot de medicijnen Sativex en Epidiolex.

De eerste genetica betrekt GW Pharmaceuticals bij Hortapharm, een in Nederland gevestigd bedrijf van David Watson en Robert Connell Clarke. Onder kwekers is Watson bekend als de man die de Skunk van Californië naar Nederland bracht, rond 1985. Volgens diverse bronnen is Sativex gemaakt van Watson’s originele Skunk planten en een CBD-rijke soort uit de Hortapharm collectie.

[Bronnen:
Weedopedia – An A to Z Guide to All Things Marijuana, Adams Media, 2020
How To Smoke Pot (properly) – A high brow guide to getting high, David Bienenstock, Plume / Penguin Random House LLC, 2016
Marihuana als medicijn, Gezondheidsraad – Beraadsgroep Geneeskunde, Rijswijk, 1996]
[openingsbeeld: Miss Nuchwara Tongrit/Shutterstock]