(advertenties)
(advertentie)

Jesse Brugts (27) is een crowdfunding gestart die de alternatieve medicijnen voor zijn doodzieke moeder moet bekostigen. Moeder Anita is uitbehandeld, maarJesse weigert zich daarbij neer te leggen. Op zijn initiatief probeer ze nu een alternatief traject met onder meer mediwiet. Maar dit wordt niet vergoed, dus is Jesse een crowdfundingactie gestart.

Jesse en zijn moeder Anita (54) hebben een bijzonder hechte band. Zo hecht zelfs, dat Jesse al een tijdje met een onderbuikgevoel rondliep over de gezondheid van zijn moeder. Nog voor er echt klachten waren. Zijn gevoel bleek terecht, want niet lang nadat zijn onderbuikgevoel begon, werd bij zijn moeder longkanker geconstateerd.

Anita ging een slopende en uitputtende periode in vol intensieve behandelingen. Maar gelukkig was de beloning zoet, want na een aantal maanden kregen ze het beste nieuws: Jesse’s moeder genezen verklaard.

Helaas duurde de overwinning niet lang. Een paar maanden later kwamen de klachten terug. Onderzoek toonde aan dat de longkanker was teruggekeerd, met uitzaaiingen naar lymfeklieren. De artsen gaven aan dat zij niets meer voor haar konden doen.

Jesse Brugts is een crowdfunding gestart om de behandeling van zijn doodzieke moeder te bekostigen. [Foto: Facebook]

Vitamines en mediwiet

In een poging om het leven van Anita te verlengen krijgt ze Iressa voorgeschreven. Dit is een middel dat de groei van kankercellen remt en vooral bij longkanker wordt verstrekt. Iressa kan het leven met enkele maanden en soms zelfs met jaren verlengen. Echter wordt 70 procent van de gebruikers binnen een jaar resistent voor het middel. Daarna zijn er geen opties meer en overlijden de meeste patiënten een jaar later alsnog.

In februari gebruikt Anita negen maanden Iressa; het moment waarop bij veel gebruikers de resistentie begint. Jesse gelooft heilig dat er nog opties zijn en hij gaat op zoek. “Ik heb enorm veel gelezen over alternatieve middelen en ook met kankerpatiënten gepraat die zelf erg veel baat hebben gehad bij deze vorm van medicatie”, vertelt hij tegenTubantia. “Zo kwam ik er stukje bij beetje achter wat voor mijn moeder zou kunnen werken.” Hij komt tenslotte uit bij een combinatie van vitamines en mediwiet.

Crowdfunding

Het grote grote probleem is dat deze middelen niet worden vergoed door de zorgverzekering. Bovendien vindt Jesse de kwaliteit van de in Nederland legaal verkrijgbare wiet uit de apotheek niet toereikend. “Mijn moeder moet het nu hebben van de oliën.”

Omdat Anita moet rondkomen van een uitkering, is Jesse een crowdfundingactie gestart. Hiermee hoopt hij een bedrag van 2500 euro op te halen zodat zijn moeder tien maanden vooruit kan met vitamines en wietolie.

De teller staat nu 950 euro en daar is Jesse al ontzetten blij mee. Wil jij helpen? Ga dan naar deze pagina en doneer een bedrag naar keuze.

[Openingsfoto: Shutterstock/PRO Stock Professional]