(advertenties)
(advertentie)

Medicinale cannabis is, zoals je waarschijnlijk wel weet een uitstekend slaapmiddel. Maar slapen wietplanten zelf eigenlijk wel? Het lijkt er in ieder geval op dat ze misschien helemaal geen slaap nodig hebben, want ze groeien gewoon de klok rond als het moet. En als ze dan niet slapen, wat doen ze dan wél tijdens de donkere uurtjes? 

Er zijn kwekers die zeggen dat de wortels van wietplanten alleen ’s nachts groeien, maar dat kan natuurlijk niet waar zijn. Dan zouden alle wietplanten met een 24/0-uurs lichtregime namelijk geen wortels hebben en dat is niet het geval. Maar hoe zit het dan wel?
Om goed te kunnen begrijpen hoe een wietplant de nachten doorbrengt, vergelijken we de plant even met een bouwproject. Net als bij de bouw van een huis, heeft een wietplant ook grondstoffen nodig om de bouw voort te kunnen zetten. In plaats van stenen en hout gebruikt een plant daarvoor meststoffen en water. Ook heeft een plant energie nodig, en dat is in dit geval licht. Meststoffen en het water zijn dus de bouwmaterialen, en het licht vergelijken we in dit voorbeeld met de arbeiders.

Overdag maakt én verbruikt een wietplant energie (suikers). Foto: VladKK, Shutterstock

Overdag

Goed, overdag buiten (of onder kunstlicht in een kweekkast) verzamelt een wietplant lichtenergie. Een deel daarvan kan ze in de vorm van suikers (glucose) opslaan om later te gebruiken. De rest van de suikers gebruikt de plant direct om te kunnen groeien. De plant legt overdag dus een reserve van grondstoffen en energie aan, en verbruikt tegelijkertijd een deel van de grondstoffen en energie om te groeien eigenlijk.

’s Nachts

Wanneer het donker is stopt de plant echter niet met bouwen. Ze heeft immers nog grondstoffen en arbeiders paraat (water en de als suikers opgeslagen lichtenergie) en gebruikt deze om nog even door te bouwen. En omdat er ’s nachts geen fotosynthese plaatsvindt, kan een wietplant in het donker zelfs veel efficiënter bouwen dan overdag. Mooi, maar er zit wel een limiet aan de bouwnijverheid (groei) in de nacht. Omdat er geen licht is, kan de plant namelijk alleen bouwen zolang de voorraad strekt, en de opgeslagen energie nog niet verbruikt is. Ze loopt ’s nachts als het ware op batterijen.

groenelichten

Wat doen wietplanten allemaal in het donker…?

Doordat wietplanten overdag dus zowel energie verzamelen als verbruiken, kunnen ze overdag niet zo efficiënt (lees: snel) groeien als ’s nachts. Daarnaast kost het bouwen met opgeslagen en hapklare grondstoffen minder energie dan het opnemen van grondstoffen via de wortels. De plant kan ’s nachts dus sneller groeien dan overdag, alleen niet onbeperkt.

Lichtschema

Met het bovenstaande in het achterhoofd, kunnen we ons vervolgens afvragen of het zin heeft om medicinale wietplanten in de groeifase 24 uur licht te geven in plaats van 18 uur. De plant kan ’s nachts immers ook groeien, en zelfs nog iets sneller dan overdag. Aan de andere kant loopt ze ’s nachts wel op haar reserves en dat is de reden dat een 24-uurs regime een groei kan opleveren die tot 30% sneller verloopt. Hou er daarnaast ook rekening mee dat kweeklampen ook 6 uur langer branden bij een 24-uurs lichtschema. De kweek verbruikt dus ook meer netstroom bij een 24-uurs lichtschema.

[Openingsfoto: Artem Avetisyan, Shutterstock]