(advertenties)
(advertentie)

Beginnende thuiskwekers kiezen vanwege de hoogte en langere bloeiperiode meestal niet voor sativa’s. Maar wat nou als het juist de medicinale eigenschappen van sativa’s zijn waar het je om te doen is? Met deze 5 tips kweek je ook als beginneling medicinale sativa’s! 

Wanneer je je aan een paar basisprincipes houdt, hoeft het kweken van een sativa niet moeilijker te zijn dan een indica. Natuurlijk, sativa dominante wietsoorten bloeien langer en worden ook vaak groter, maar daar kun je als kweker rekening mee houden. Daarnaast heeft het kweken van sativa’s ook voordelen voor kwekers, en niet alleen op het gebied van geur, smaak en effect.

Zo hebben sativa’s vaak genoeg aan een korte groeifase. Ze groeien namelijk langer door nadat je ze op een 12/12 regime zet. In de zomer zijn sativa’s beter bestand tegen de hogere temperaturen in je kweekruimte. Ook zorgt een hoge luchtvochtigheid bij sativa’s minder snel voor toprot. Hier volgen vijf kweektips om rekening mee te houden als je binnen sativa dominante wietsoorten gaat kweken.

#1. Wat eerder op 12/12

Stel je schakelklok voor een sativa wat eerder in op het 12/12 lichtschema. Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Vergis je niet in de groeispurt van een sativa nadat je de klok op 12/12 hebt gezet. De strekkende fase die bij alle wietplanten aan de bloei vooraf gaat, gaat sneller en duurt langer bij een sativa. Wacht dus niet te lang met de omschakeling naar 12/12, en reken erop dat een sativa dominante wietsoort in veel gevallen meer dan dubbel zo groot zal worden.

#2. Kies een snelle sativa

Sativa dominante hybrides bloeien korter maar bieden wel dezelfde effecten. Foto: 420MediaCo, Shutterstock

Er bestaan sativa’s die wel 20 weken of langer bloeien. Dit soort bijna pure sativa wietsoorten zijn dan ook niet erg geschikt voor de gemiddelde thuiskweker. Kies daarom liever voor een sativa dominante hybride die ook wat indica invloed heeft. Goede sativa dominante hybrides zijn een stuk makkelijker in de kweekruimte, bloeien maximaal 11 weken en hebben vaak wel die typische kruidige zoete smaak en geven een opgewekt high effect.

#3. Geef sativa’s veel licht

Deze staat toevallig even in het donker, maar sativa’s kunnen veel licht hebben dus geef ze dat ook.

Sativa’s komen van oorsprong uit warme gebieden met ellenlange zomers. Behandel je sativa binnen dus ook wat tropischer en geef veel licht. Een voordeel in de zomer, is dat een sativa dankzij haar afkomst ook beter tegen de warmte kan.

#4. Rustig aan met voeding

Sativa’s hebben graag een licht dieet, doe dus rustig aan met die plantenvoeding. Foto: Hemerocallis, Shutterstock

Sativa’s strekken dan misschien wel veel, ze houden toch van een licht dieet. Ook dit heeft te maken met hun afkomst; in de natuur groeien sativa’s vaak op onvruchtbare grond. Daarnaast neemt een sativa langer de tijd om te bloeien, en verloopt de topontwikkeling ook in een trager tempo. Geef dus genoeg water maar doe rustig aan met de voeding.

#5. Eerder afbloeien

Sativa’s sneller afbloeien? Beperk de daglengte in de laatste 2 weken tot 8 uur. Foto: Roxana Gonzalez

Vooral in de laatste periode van de bloeifase maakt een sativa het meeste van haar smaakstoffen aan. Om die rijpingsfase te versnellen, kun je de daglengte in de laatste twee weken verkorten naar 8 uur in plaats van 12. Door de langere nachten wordt meer bloeihormoon geproduceerd, wat voor een snellere rijping zorgt.

[Openingsfoto: Kojin, Shutterstock]