(advertenties)
(advertentie)

Als voormalig productspecialist van de Canadese cannabisproducent Peace Naturals weet Matt Mernagh wel het een en ander over voeding voor wietplanten. Zijn advies aan mensen die thuis hun eigen medicinale wiet willen kweken? Mínder plantenvoeding doet méér voor wietplanten!

Op zustersite CNNBS schreef ik vaker over aarde voor wietplanten, en het leek me daarom logisch dat ik ook over het juiste gebruik van voeding voor wietplanten zou schrijven. Meststoffen dus. Het kweken van cannabis met plantenvoeding is vrij simpel, al kan te veel of te weinig voeding, of een verkeerde pH-waarde de algehele gezondheid van wietplanten (en dus je oogst) negatief beïnvloeden.

Mineraal vs. organisch

Om goed met minerale plantenvoeding te kunnen voeden, heb je een pH-meter en een EC-meter nodig. Je kunt deze meters kopen in gespecialiseerde tuincentrums of online bestellen, het zijn vitale instrumenten voor serieuze kwekers. Kweek je op aarde en gebruik je daarentegen volledig organische plantenvoeding, dan heb je de meters niet nodig. pH meten hoeft niet bij een biologische kweek op aarde met een bodemleven (nuttige bacteriën en trichoderma schimmels in de aarde), en de EC-waarde van zulke voeding is niet meetbaar. Er zitten namelijk geen mineralen (zouten) in die de geleidbaarheid van het water verhogen.

Veel plantenvoeding voor wietplanten zoals bijvoorbeeld de Terra lijn van Plagron, is minerale voeding, en daarover gaan de adviezen in dit artikel. Er is echter ook organische plantenvoeding voor wietplanten. Het verschil tussen de twee soorten voeding is dat minerale plantenvoeding bestaat uit zouten (mineralen) die direct opgenomen kunnen worden door planten.
Organische of volledig biologische plantenvoeding zoals de Natural lijn van Plagron bevat daarentegen vooral organisch materiaal, dat eerst door bodembacteriën in aarde moet worden afgebroken zodat het wordt omgezet in opneembare materialen. Zo’n bodemleven kun je tegenwoordig gemakkelijk aan je aarde toevoegen met bijvoorbeeld BioEnhancer van Green House of Bactrex van BioTabs.

pH-waarde of zuurtegraad

Wietplanten zijn over het algemeen sterke planten die wel tegen een stootje kunnen. Wanneer de pH-waarde (zuurtegraad) van het minerale voedingswater echter totaal verkeerd is (of je plant erg zwak is), kan de voeding voor verdorde bladeren zorgen. De ideale pH-waarde voor wietplanten in aarde ligt tussen de 6 en 6,5. Afhankelijk van het soort voeding dat je gebruikt en de wietsoort die je kweekt kan de ideale pH-waarde hier wat van afwijken, maar over het algemeen genomen is dit een prima zuurtegraad om je op te richten.

Maak er een gewoonte van om je planten dagelijks te bekijken en te voelen, bladeren zijn de eerste indicators van voedingsproblemen. Foto: Eric Limon, Shutterstock

Om een pH-waarde rond de 6 te bereiken heb je pH-min nodig, en in sommige gevallen pH-plus. pH-min verlaagt de pH-waarde en maakt de oplossing zuurder, pH-plus doet het omgekeerde. Het gebruik van pH-min en pH-plus ligt voor de hand en wijst zich eigenlijk vanzelf, maar het is belangrijk om ze zo spaarzaam als mogelijk te gebruiken. Je hebt er niet veel van nodig om de zuurtegraad van je voedingswater op peil te brengen.

Zorg ervoor dat het water en de meststoffen goed door elkaar gemengd zijn voordat je de pH-waarde meet. Sommige kwekers mengen eerst hun voeding door het water en laten het dan eerst een nachtje staan en op temperatuur komen, voordat ze de pH-waarde in balans brengen.

Bij het voeden van wietplanten, kan ik je ook ten zeerste aanraden om er een logboek van bij te houden. Hoe makkelijk is het om even een datum te noteren met daarnaast de pH- en de EC-waardes? Zo’n logboek komt ontzettend goed van pas bij bladproblemen, en om de specifieke voedingsbehoefte van een bepaalde wietsoort te achterhalen.

Voed, voed, bewater

Hoe vaak en hoe veel plantenvoeding je gebruikt, oftewel het voedingsschema, is belangrijk voor het onderhouden van een gezonde wietplant. Een simpel en gemakkelijk te onthouden schema is: voed, voed, bewater oftewel VVB. Elke derde keer dat je wietplanten bewatert doe je dat dus met schoon water zonder voeding.

Voed, voed, bewater: geef één op de drie drinkbeurten water zonder voeding. Foto: SEASTOCK, Shutterstock

Inspecteer je plant om erachter te komen hoe goed die de voeding opneemt. De wietbladeren zijn een belangrijke indicator daarvoor. Voelen de bladeren nog lekker zacht aan? Ik merk dat bladeren een beetje leer-achtig aanvoelen wanneer de plant te veel meststoffen opneemt. Maak er een gewoonte van om je planten te bekijken en aan de bladeren te voelen, zo krijg je een goed oog voor het signaleren van voedingsproblemen. Verdorde bladpunten in combinatie met erg donkere bladeren wijzen ook op een teveel aan voeding.

2-componenten voeding

Wanneer je een 2-componenten voeding gebruikt, onthoud dan dat je eerst A en daarna B aan het water toevoegt. Kwekers halen dit nog weleens door elkaar, zeker als ze er niet bij zijn met hun gedachten. Een twee-componenten voeding is samengesteld om geactiveerd te worden door de tweede component. Wanneer je eerst B in plaats van A aan het water toevoegt, wordt je voedingswater nooit zoals de fabrikant het heeft bedoeld.

Cocos a en b van Plagron is een 2-componenten voeding voor gebruik bij planten die op kokos groeien in plaats van aarde.

Een twee-componenten basisvoeding is uitstekend om als beginnende thuiskweker mee te beginnen. Veel fabrikanten produceren daarnaast toevoegingen die je op specifieke momenten in de levenscyclus van je wietplanten kunt gebruiken. Boosters zoals PK 13-14 kunnen in de bloeifase voor extra topontwikkeling zorgen en wortelstimulators zorgen aan het begin van je kweek voor een snelle ontwikkeling van een gezond wortelstelsel.

Minder is méér!

De beste methode om bij het voeden van wietplanten toe te passen, is te onthouden dat minder, méér is. Rustig aan doen met meststoffen is altijd het best omdat je de EC-waarde van je voedingswater altijd op kunt voeren. Voedingsstoffen uit het medium (aarde, kokos, steenwol etc.) verwijderen gaat echter een stuk lastiger. Het beste advies dat ik je dan ook over voeding voor wietplanten kan geven is dat minder, méér is. Ook qua opbrengst dus.

[Openingsfoto: Anna Eremeev, Shutterstock]