(advertenties)
(advertentie)
originele wietzaden kopen

Er zijn veel wegen die naar Rome leiden maar er is maar één snelste route. Zo ook kun je de meest bekende wietsoorten bij verschillende zadenbedrijven kopen, maar ook daar is er maar één die de originele wietsoort produceert. En precies die moet je dus hebben als je originele medicinale wietsoorten wil kweken, met de originele smaak en het beoogde effect.

Dikwijls ontvangen we lezersvragen over de echtheid van wietzaden. Kwekers die bijvoorbeeld Amnesia, Silver Haze of AK-47 zaden kopen maar waaruit na het ontkiemen een heel ander soort wietplant lijkt te komen. En natuurlijk zal er aan zulke planten ook wel medicinale wiet groeien hoor, maar een originele Amnesia, Silver Haze of AK-47 is het waarschijnlijk niet. Wat het dan wél voor wietsoorten zijn, en of het bijvoorbeeld überhaupt wel een Amnesia, Silver Haze of AK-47 kruising betreft, daar kun je in zo’n geval eigenlijk alleen maar naar raden.

Waarom zou je het origineel kopen?

Je kúnt je natuurlijk afvragen waarom je originele Silver Haze wietzaden zou moeten kopen, als er aan de imitatie ook wiet groeit.
Maar vraag jezelf dan maar eens af waarom je überhaupt een Amnesia, Sour Diesel of AK-47 nodig hebt? Sommige wietsoorten zijn nu eenmaal beter, sterker of geven het juiste medicinale effect.  Zulke wietsoorten zijn niet voor niets gewild.

Alleen de originele wietsoorten groeien met andere woorden uit tot de gewilde juweeltjes die we kennen als White Widow, Northern Lights, of zelfs onze eigen Mohammed en Sneeze. Deze zijn namelijk zorgvuldig door zadenbedrijven veredeld, zodat je verzekerd bent van kiemkrachtige zaden en wietplanten met de beloofde medicinale effecten. Helaas worden deze zaden en wietsoorten vanwege de populariteit dus ook veelvuldig gekopieerd.

Zadenbedrijven investeren dan ook veel tijd en geld om hun wietsoorten stabiel te maken. Zodat uit ieder zaadje een plant groeit die aan de gewenste eigenschappen van de soort voldoet. Juist om gemakkelijke kopieën te voorkomen is er vaak maar één specifieke moeder- en vaderplant die samen de gewenste zaden opleveren. Maar aangezien populaire wietsoorten nu eenmaal beter verkopen, komen namaak wietzaden toch op de markt.

Weet wat je kweekt en gebruikt

Zulke namaak wietzaden kunnen overigens best goede en ook medicinale wiet opleveren als je geluk hebt. Je bent er echter totaal niet zeker van wat je precies kweekt. Als je als patiënt veel baat hebt bij bepaalde eigenschappen van een specifieke soort, dan kun je er alleen van op aan dat je volgende plant ook die eigenschappen bezit als je het origineel aanschaft. Maakt men bijvoorbeeld een Silver Haze na door twee originele Silver Haze planten te kruisen, dan zal die kopie een keur aan verschillende planten met uiteenlopende eigenschappen voortbrengen.

AK-47: alleen Serious Seeds produceert de originele zaden van deze klassieker.

Buiten het feit dat je van namaak wietsoorten totaal niet weet wat je eigenlijk kweekt, stimuleer je de verkoop van namaak wietsoorten ook nog eens. Echte zadenmakers die eer in hun werk hebben, kunnen door de namaakzaden wellicht niet overleven en stoppen wellicht met het ontwikkelen van nieuwe genetica.

Waar koop je originele wietzaden?

Wanneer je er zeker van wil zijn dat je alleen originele wietsoorten kweekt, koop de volgende klassieke wietsoorten dan alleen bij de producerende zadenbedrijven (of wederverkopers die aangeven dat de zaden van deze zadenbedrijven afkomstig zijn). Koop je toch huismerk zaden of zaden met namen die lijken op die van de originele genetica, wees je er dan van bewust dat de planten dan anders kunnen uitpakken dan je verwacht.

Hieronder vind je een lijst met originele wietsoorten en links naar de originele zadenbedrijven die ze produceren. De lijst is uiteraard lang niet volledig want er zijn honderden originele wietsoorten. Staat een soort er niet tussen, zoek dan zelf eerst even uit welk zadenbedrijf de wietsoort voor het eerst heeft ontwikkeld. Google, online forums en diverse cannabis Facebook groepen zijn daarbij je beste vriend.

Originele kruisingen

Zogezegd is dit slechts een kleine greep klassiekers uit de vele honderden zaden en wietsoorten die Nederland rijk is. Naast imitatie wietsoorten zijn er ook een vele kruisingen op basis van originele wietsoorten, die gewoon als een nieuwe kruising onder een nieuwe naam verkocht worden. Hier is op zich niets mis mee want op deze manier ontstaan ook weer nieuwe wietsoorten. Variëteiten die op hun beurt ook weer tot klassiekers kunnen uitgroeien.

Holy Grail Kush is een van de beste Kush soorten in de lage landen.

Niet alle originele wietsoorten zijn trouwens in Nederland als zaad verkrijgbaar. Veel bijzondere wietplanten worden per toeval ontdekt tussen een groep planten die het product zijn van een enkelvoudige kruising. Zulke exemplaren kan men in de eerste instantie dan alleen maar via stekken vermeerderen; zogeheten clone only wietsoorten. Als zo’n clone only plant écht een bijzonder exemplaar blijkt of de wiet erg gewild is, dan worden er later meestal wel zaden van gemaakt. Maar die zijn dan vaak toch nét even anders als de originele plant.

[Openingsfoto:  Mykhailo Bokovan/, Shutterstock]