(advertenties)
(advertentie)

Heb je al wietzaden voor buiten ontkiemd? Verpot ze dan eens niet in een kleine pot, maar zet ze dit jaar in een verhoogde bak met aarde. Vooral in regenachtige klimaten zoals het onze, zorgt de verbeterde drainage voor goede resultaten. En er zijn nog meer voordelen aan wiet kweken op een hoger niveau.

Er zijn veel buitenkwekers en volkstuiniers die aan tuinieren in verhoogde bedden doen. De methode is namelijk simpel toe te passen, effectief en heeft vele voordelen. Maar voor we je uitleggen waarom je zelf ook in een verhoogd bedje van aarde zou moeten kweken, zullen we je eerst vertellen wat zo’n verhoogd bed precies is.

Verhoogd bed

Een verhoogd bed is zoals de naam al aangeeft simpelweg een verhoging van aarde. Meestal omkaderd door hout of stenen maar je kunt een verhoogd bed ook simpelweg maken door de bodem uit een grote bloempot te zagen. Een deel van de wortels van je planten groeien zo boven de grond, maar kunnen aan de onderkant ook gewoon de volle grond in. Hierdoor ontstaat een betere afwatering, en in het verhoogde bed profiteert de plant van voedingsrijke, luchtige aarde.

luchtwortels

Wat ook kan is een verhoogd bed in een pot creëren. Dit is de favoriete mannier van buitenkweken van cannabisgoeroe Soma, en is in feite zeer eenvoudig te maken. Door de wortelkluit bij het verpotten telkens maar voor de helft in de nieuwe pot met aarde in te graven, krijgt je plant vanzelf een verhoogd bed met luchtwortels die daardoor van extra zuurstof worden voorzien.

Laat de wortelkluit voor een derde deel uitsteken bij het verpotten en voorkom verstikking van de plant door een te natte kluit. Bamboestokken zorgen voor extra versteviging zowel in de grond als voor zware toppen. Foto: Soma – somaseeds.nl

Voordelen van het kweken in een verhoogd bed

Het kweken in een verhoogd bed kent vele voordelen. Zoals gezegd blijft het daarbij niet bij een betere drainage en meer zuurstof voor de wortels. We sommen de voordelen voor je op waarna we je tips zullen geven om zelf een verhoogd bed te maken. Zoals je hierboven al hebt gezien kun je zelfs in potten op je balkon een verhoogd bed creëren.

  • Planten staan hoger en zijn daardoor beter beschermd tegen ongedierte. Wanneer je knoflook en uien aan de rand van het verhoogde bed laat groeien, vormt dit een natuurlijke extra barrière tegen ongedierte.
  • Omdat planten hoger staan, ontlast je je rug door in een verhoogd bed te tuinieren.
  • Aarde in een verhoogd bed is luchtiger dan samengedrukte volle grond. Wortels ondervinden minder weerstand, groeien sneller en krijgen meer zuurstof.
  • Vul de verhoogde bedden met voedingsrijke aarde met daarin voldoende organisch materiaal. Wanneer je onderin ook wat krantensnippers plaatst trekt dit wormen aan voor een natuurlijke bemesting.
  • Omdat de aarde in een verhoogd bed op een hoger niveau ligt, heeft het een natuurlijke betere drainage. Zeker met wietplanten (die niet graag te nat staan) in een vochtig klimaat als het onze is dit een groot voordeel.
  • Maak gaten in de omkadering van je verhoogde bed, of gebruik ademend textiel zoals worteldoek om je verhoogde bed mee te maken. Je hebt op die manier in feite grote smart pots gemaakt die de wortels luchtsnoeien zodat een veel efficiëntere wortelkluit ontstaat.
  • Omdat de wietplanten op een verhoging staan, groeit er minder snel onkruid naast.
  • Wietplanten hebben in een verhoogd bed geen last van de wortels van bestaande bomen en planten.
  • Als je in verhoogde bedden kweekt loop je minder risico op nachtvorst aan de grond. Hierdoor kun je wietplanten in een verhoogd bed eerder (ongeveer vanaf halverwege maart, afhankelijk van het weer) veilig buiten zetten.
  • Wietplanten die hoger staan vangen meer wind. Takken worden daar sterker, en toppen dikker van.

Maak zelf een verhoogd bed

Het maken van een verhoogd plantenbed is zo eenvoudig als het maken van een omkadering en die vullen met aarde. Het valt aan te raden om de grond onder het verhoogde bed ook even goed om te scheppen. Verder kun je een verhoogd bed maken van van alles en nog wat. Van een cementkuip of emmer zonder bodem, tot houten planken, hooibalen en stenen tuinblokken, het kan allemaal. Daarom hieronder wat inspiratie in de vorm van foto’s van succesvolle verhoogde bedden. Doe er je voordeel mee!