(advertenties)
(advertentie)

Puur biologisch kweken maakt het leven makkelijker. Humaten en het bodemleven maken voedingsstoffen bij verschillende pH-waardes opneembaar. Maar heeft het ondanks dat, toch zin om de pH-waarde van voedingswater aan te zuren, of is dat onverstandig? Dat vroeg Jerry aan Lieve Muna, kweekexpert van onze zustersite CNNBS.

Biologische mediwiet en de zuurtegraad

“Hoi Muna, Ik zag laatst een grafiek waarin te lezen viel dat het medium ongeveer een pH-waarde van 6,3 moet hebben. Maar ik heb ook gehoord dat je met Batmix in principe nergens rekening mee hoeft te houden. Ik vraag me dan ook af of het toch zin heeft om er toch een beetje rekening mee te houden? Bijvoorbeeld door het water af te zuren naar 6,3 of breng je dan juist alles uit balans? Groet, Jerry”

Hallo Jerry, goede vraag! Je zou zeggen dat het nooit kwaad kan om je voedingswater op de juiste pH-waarde te brengen. Zeker als je de grafiek met de opneembaarheid van bepaalde voedingsstoffen bij verschillende pH-waardes erop naslaat. Ik denk dat je een grafiek als deze bedoelt.

Humaten

Je ziet al dat de ‘beste’ pH-waarde bij hydrologische teelt wat lager ligt als die van de teelt op aarde. Dit heeft te maken met zogenaamde humaten. Humaten zijn humuszure verbindingen die voortkomen uit humus. Humus heeft een bufferende werking op de zuurtegraad van het medium. Humaten vind je ook in compost en wormenmest.

Wanneer je een medium als aarde gebruikt wat gemaakt is op basis van turf en rijk is aan humaten, met een actief bodemleven, gebruik dan ook een biologische voeding om je wietplanten mee te voeden. Wanneer je dat doet hou je namelijk het bodemleven in stand, en kun je voedingswater met pH waardes variërend van 4 tot 9 zonder problemen aan wietplanten te drinken geven. De Humaten zullen ervoor zorgen dat de wortels van je wietplanten de meststoffen ondanks de extreme pH-waardes toch kunnen opnemen.

Humaten vind je in op turf gebaseerde aardemengsels, maar ook in compost en wormenmest. [Foto: shutterstock/longtaildog]

Afzuren of niet?

Dat gezegd hebbende, kun je je natuurlijk afvragen of het toch geen zin heeft om de pH-waarde dichter bij die ideale waarde van 6,3 tot 6,8 te brengen? Wel dat heeft te maken met het soort voeding dat je gebruikt. Stel dat je alleen organisch materiaal gebruikt zoals bijvoorbeeld beendermeel, mestkorrels, compost of bloedmeel, hoef je je helemaal geen zorgen over de pH-waarde te maken en kun je volstaan met het geven van leidingwater.

Maar… Ga je echter voeding uit flessen toevoegen, dan wordt de pH waarde weer wat van meer belang. Zelfs organische flesvoeding is alleen voor je planten opneembaar bij de juiste pH-waarde. Maar het bodemleven is een groot goed voor de biologische teelt, en dat wil je zo min mogelijk verstoren. Probeer daarom alleen de pH-waarde aan te passen wanneer je merkt dat je planten problemen hebben met het opnemen van hun voeding door een verkeerde pH-waarde in het medium.

Succes met je biologische kweek Jerry

[Openingsfoto: shutterstock/isak55]