
Combinatieteelt: goed voor jouw medicinale wietplanten
Voed en bescherm medicinale wietplanten met permacultuur en combinatieteelt: deze planten zijn de beste buren voor je cannabisplanten.
Het geheim voor de allerdikste toppen dat bestaat niet. Er zijn wel tips en technieken die werken maar hoe je ook kweekt, je haalt eruit wat je erin stopt qua aandacht, kweekkennis en lichtenergie. Dat is eigenlijk de basis van een no nonsense kweektechniek. Wanneer iets te mooi klink om waar te zijn dan is dat het meestal ook. Gelukkig is de no nonsense kweekmethode ook erg voordelig, hier zijn vast wat no nonsense tips waarmee je meteen geld kunt besparen.
No nonsense kweken betekent ook geld besparen. Foto: Jan Mika, Shutterstock.com
Planten hebben meststoffen nodig voor de groei en celstrekking, dat is waar. De macro-elementen Stikstof en Natrium en kalium en de micro-elementen IJzer, zink, mangaan, Borium, koper en molybdeen zitten echter allemaal in een goede basisvoeding. Als je al verschillende voeding en boosters hebt geprobeerd, dan weet je dat het grote verschil in opbrengst hem niet hierin zit.
Natuurlijk is het niet zo dat alle supplementen zonde van je geld zijn. Een wortelstimulator bijvoorbeeld kan zeker voor een iets snellere wortelontwikkeling zorgen en gunstige schimmels zoals trichoderma doen ook veel voor je planten en goede bacteriën beschermen je planten tegen de slechte. Je hebt alleen niet alle boosters nodig, wanneer je een goede basisvoeding gebruikt zal je plant ook niets tekort komen. Onthoud dat je kweektechniek, je lamp en de luchtonstandigheden een veel grotere invloed op je resultaat zullen hebben dan een booster of een supplement.
Wanneer wietplanten tekorten vertonen is dat meestal het gevolg van een verkeerde pH waarde. Het tekort wordt niet veroorzaakt door afwezigheid van een stof, maar omdat de plant het niet kan opnemen. Op het schema hieronder kun je zien bij welke pH waarden de voedingsstoffen het beste kunnen worden opgenomen. Een pH meter is dus wel degelijk een goede investering.
Waar mensen vooral dikker worden van eten, worden wietplanten – en dan met name de toppen waar het uiteindelijk toch om draait – vooral dikker van meer licht. Het is veruit de belangrijkste bepalende factor voor je oogst. Het gezegde ‘licht is gewicht’ gaat niet voor niets al jaren mee.
Wil je dus investeren in iets dat de opbrengst van je kweek direct zal vergroten, dan doe je er goed aan om te investeren in meer licht. Over het algemeen heeft een vierkante meter aan kweekruimte minimaal 300 Watt aan kweeklicht nodig om goed te kunnen groeien en mooie toppen aan te maken. Het maximale voor een vierkante meter is ongeveer 600 Watt. Ook hier geld een no nonsense regel; het maakt namelijk niet veel uit of je hierbij led, HPS of TL licht gebruikt.
Overlaad je wietplanten met licht voor de beste resultaten! Foto: OpenRangeStock, Shutterstock.com
Wanneer je op de no nonsense manier wiet kweekt, dan betekent dat dat je over een goede portie geduld beschikken moet, en verder je planten niet teveel moet willen pamperen. Ze zullen in hun eigen tempo groeien, en dit is vooral afhankelijk van de kweekomstandigheden zoals temperatuur, licht en een goede luchthuishouding. Het is zaak om de vereisten voor je planten te verzorgen, dus er moet voldoende verse lucht bij de planten komen en er moet voldoende licht aanwezig zijn. Planten op aarde geef je niet teveel water en laat je ook niet uitdrogen.
In feite dien je er bij no nonsense kweken alleen maar voor te zorgen dat je wietplanten niets te kort komen maar ook niet teveel krijgen. Als je dat doet, dan zul je ronde na ronde gezonde planten kweken die daardoor ook niet vatbaar zijn voor plantenziekten en schimmels.