(advertenties)
(advertentie)

Wetenschappers zijn momenteel druk bezig om cannabisplanten te ontwikkelen met consistente cannabinoïde-levels. Hierdoor kunnen er medicinale cannabissoorten ontstaan die steeds weer dezelfde hoeveelheid werkzame bestanddelen produceren. En die zijn weer wenselijk bij het maken van consistente medicinale cannabisproducten.

Het is veelgehoord commentaar van artsen op medicinale cannabis: “Ja cannabis is medicinaal waardevol. Maar omdat het een plant is, zijn de effecten niet consistent.”. En daarmee hebben ze een punt.

Elke plant is namelijk anders. Uit zaad helemaal, maar ook als je met stekken (ofwel klonen) kweekt kan het gebeuren dat cannabisplanten van één moederplant verschilend reageren op de kweekomstandigheden waarin ze opgroeien.

Bovendien bevat niet ieder deel van de cannabisplant evenveel werkzame stoffen, cannabinoïden genaamd. Zo bevatten de toppen bovenaan de plant vaak meer cannabinoïden dan de toppen onderaan de plant. Hierdoor is het lastig om cannabisconsumenten voorspelbare en reproduceerbare effecten te bieden. Daar lijkt snel verandering in te komen.

Oud idee in nieuw jasje

Het doel om consistentere planten te veredelen is verre van nieuw. Met dit doel planten veredelen is waarschijnlijk zelfs al duizenden jaren oud.

Wat wel nieuws is, is dat we nu in een tijd leven waarin het mogelijk is om met de beste plantwetenschappers in high-tech laboratoria het DNA van cannabisplanten te onderzoeken. Toen cannabis nog overal illegaal was, was dit voor ondergrondse cannabiskwekers nooit mogelijk. Gelukkig zijn de tijden aan het veranderen.

Overigens betekent dit niet dat ambachtelijke veredelaars hun vakmanschap niet hebben geperfectioneerd. Veel van de meest succesvolle cannabissoorten die vandaag de dag beschikbaar zijn, zijn het resultaat van jarenlange inspanningen om bepaalde effecten zo consistent mogelijk te krijgen. Een nieuwe soort stabiliseren, heet dat.

Maar de historische ontwikkelingen in de wereldwijde cannabisindustrie hebben bedrijven ertoe aangezet  om deze inspanningen een stap verder te nemen. En nu de vraag naar cannabisextracten en -concentraten toeneemt, die meer voorspelbare effecten bieden en een hogere mate van controle over de dosering, is de vraag naar betrouwbare cannabissoorten groter dan ooit.

MEER LEZEN: Dit is waarom er zoveel verschillende wietsoorten zijn

Voorbereid op de toekomst

Voor sommige medicinale en recreatieve gebruikers van cannabis is inconsistentie geen groot probleem. Maar er is ook een grote groep voor wie het gebrek aan voorspelbaarheid van cannabis wel onaangenaam is. Die consumenten stappen vaak over naar andere cannabisproducten, zoals oliën, eetwaren, tincturen, concentraten en capsules.

Deze trend is duidelijk waarneembaar in de Verenigde Staten. Marktvoorspellingen van de gereguleerde Amerikaanse cannabisindustrie laten zien dat consumententrends veranderen. Gebruikten mensen eerst vooral gedroogde cannabis, nu stappen steeds meer gebruikers over op cannabisconcentraten die meer consistentie én discretie bieden.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Cannabis verdampen is een populaire manier om mediwiet te gebruiken. Met consistente soorten weet je straks precies wat elke haal met je doet.

Toch neemt de verkoop van cannabistoppen niet af; verre van dat. Het Amerikaanse  BDS Analytics uit Colorado voorspelt een retailmarkt voor gedroogde cannabis van 8,5 miljard dollar (7,5 miljard euro) in 2022, wat neerkomt op een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 14,8 procent.

Maar hoe zit het met wiet op de lange termijn? Zal het roken of verdampen van cannabis uiteindelijk overbodig worden? Overtroffen door verdampers, concentraten en waxen?

Bedrijven als Front Range Biosciences en Phylos Bioscience nemen ervaren plantenwetenschappers in dienst om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt. Deze wetenschappers proberen met nieuwe genetische technieken soorten te ontwikkelen met zowel consistente als goed gedefinieerde medicinale kenmerken.

En bovendien kunnen met deze nieuwe cannabissoorten, cannabisproducten zoals olie en wax nóg betrouwbaarder worden.

“Niemand weet wat ze krijgen en dat is een enorm probleem,” vertelt Mowgli Holmes, hoofd wetenschappelijk medewerker van Phylos, aan NBC News. “Vaak is het veel te sterk. Het is Russisch roulette. Nieuwe gebruikers worden overdonderd en komen niet terug”.

Hier lijkt dus snel een einde aan te komen, zoals medicinale cannabisgebruikers keer op keer kunnen vertrouwen op exact hetzelfde effect.

[Openingsfoto: Shutterstock/photolona]