(advertenties)
(advertentie)
Kroatië neemt geheel onverwachts een koppositie in als het aankomt op medicinale cannabis. Daar opent het Sveti Martin resort deze lente namelijk hun Canabio Centre in samenwerking met een Sloveens bedrijf. Het te openen wellness-centrum richt zich voornamelijk op preventieve en therapeutische behandelingen met mediwiet.

Cannabis Spa

Binnenkort opent in Kroatië Europa’s eerste cannabis behandelcentrum. Het gerenommeerde wellness resort Terme Sveti Martin in Medimurje, ook wel bekend als Spa Resort Sveti Martin, opent daar naar verwachting uiterlijk begin april het Canabio Centre. Een luxe vakantieverblijf waar medicinale cannabis wordt ingezet ter bevordering van het welzijn van de bezoekers.

Naast wiet, behelst een behandeling bij het Canabio Centre echter ook wandelingen, fietstochten en andere fysieke activiteiten.

Het project is een initiatief van het Sloveense Stigma Plus, dat in eigen land tegen restricties opliep toen het daar eenzelfde project wilde starten. In Slovenië is, net als in Kroatië, het gebruik van medicinale cannabis legaal maar aan zeer strenge regels gebonden.

Omdat het in Slovenië nog iets strenger is dan in Kroatië, en Stigma Plus haar producten in eigen land niet zomaar op de markt mocht brengen, besloot de firma zich iets verderop over de grens te settelen. Het vond een partner in Terme Sveti Martin, die het initiatief met open armen ontving.

Gat in de markt

Branimir Blajic, de CEO van Terme Sveti Martin, vindt het Canabio Centre een aanvulling op hun huidige wellness aanbod. Hij hoopt dan ook dat gasten langer blijven en vooral dat de wietbehandeling rijkere klanten aantrekt. Branimir hoopt gasten uit heel Europa, Rusland en Arabische landen aan te trekken met het nieuwe centrum.

Uiteindelijk is het de bedoeling meer van dit soort centra te openen in Kroatië en het toeristenseizoen er te verlengen. De health tourism market – een markt die draait op toeristen die ergens heenreizen met het oog op hun welzijn – zou volgens analyse 18 miljard dollar waard zijn. ‘Daar willen wij wel een deel van’, zegt Branimir.

Wiet-wellness

In de eerste fase van het Canabio Centre zullen er drie artsen werkzaam zijn. Samen zullen zij een capaciteit van maximaal tien patiënten per maand aankunnen. Maar voordat de patiënten überhaupt iets krijgen toegediend, worden ze onderworpen aan verschillende tests. Een bloedsample van de patiënt wordt naar een laboratorium in Zwitserland gestuurd en hij of zij ondergaat een uitgebreide medische scan.

Aan de hand van de daaruit vloeiende resultaten wordt bepaald welke ‘combinatie van natuurlijke preparaties er preventief en therapeutisch zal worden ingezet.’ Dit wordt vervolgens gegoten in een persoonlijk behandelschema van één tot vier weken. In een gecontroleerde omgeving krijgen de patiënten de cannabis vervolgens zorgvuldig gedoseerd, in de vorm van olie en cocktails.

Volledige zorg

De cannabis voor deze behandelingen betrekt het wellness centrum straks gewoon bij Kroatische apotheken, zoals patiënten met ernstige aandoeningen nu al kunnen doen op doktersrecept. Naast wiet, behelst een behandeling bij het Canabio Centre echter ook wandelingen, fietstochten en andere fysieke activiteiten.

Ook mogen patiënten gebruik maken van de thermische zwembaden, krijgen ze psychologische ondersteuning, worden ze gastronomisch verwend en mogen ze kiezen uit creatieve Mind & Body-programma’s. Dit volledige zorgpakket is, zoals de beoogde doelgroep je wellicht al doet vermoeden, niet voordelig. Een week in het Canabio Centre kost je, volgens het Sloveense Delo, ongeveer 5000 euro. Maar dan heb je wel wat.

[Openingsfoto: Terme Sveti Martin]