(advertenties)
(advertentie)

Het is alweer tijd voor het volgende hoofdstuk uit deze educatieve kweekserie. Deze keer beschrijven we – natuurlijk weer in begrijpelijke taal – alles over de tijd waarin een wietplant groeit en groter wordt. Kortom; we gaan het vandaag hebben over de groeifase. 

Hallo, welkom en fijn dat je weer meeleest met onze sta-voor-stap serie over het kweken van je eerste medicinale wietplant. In zeven hapklare delen laten we je zien hoe je zelf een wietplant grootbrengt, zodat je het deze zomer helemaal zelf kunt. Als je de eerste lessen uit deze serie gemist hebt of alweer een beetje vergeten bent, lees ze dan nog eens rustig terug. Hieronder vind je de links naar de eerdere delen.

  1. Mijn eerste wietplantje, deel 1 – Genetica
  2. Mijn eerste wietplantje, deel 2 – Ontkiemen
  3. Mijn eerste wietplantje, deel 3 – Verpotten

Tot nu toe hebben we al best veel besproken. Namelijk wat wietzaden zijn en wat voor soort zaad je het beste voor je eerste wietplant kunt gebruiken. In de tweede aflevering hebben we je laten zien hoe je zo’n wietzaadje gemakkelijk kunt ontkiemen, en vorige week hebben we onze eerste wietplant in een grotere pot gezet. Daarin kan het in de zomer groot en sterk worden, zodat het later mooi kan bloeien. En dat groter worden en sterker worden gebeurt allemaal tijdens de groeifase, het onderwerp van vandaag.

Wietplanten die direct in de aarde van je tuin staan, kunnen wel 2 tot 3 meter hoog worden!

De groeifase

Het leven van een wietplant duurt niet langer dan één seizoen; het zaadje ontkiemt in het voorjaar en groeit in de zomer, tot het in de nazomer gaat bloeien. Na de bloei sterft de plant vanzelf af. Dat klinkt wel een beetje cru, maar zo gaat het ook met veel andere planten. Dit soort planten die in de winter niet kunnen overleven, noemen we éénjarige planten.

Jouw eerste wietplant heeft dus maar één keer de kans om te groeien en doet dit tijdens de groeifase. In Nederland (en ook in België) duurt de groeifase ongeveer van mei tot halverwege augustus. Daarna worden de dagen korter, waardoor vanzelf de bloeifase aanbreekt.

Voeding tijdens de groeifase!

Een wietplant groeit buiten wel drie maanden lang, en kan dus ook behoorlijk groot worden. Vorige week hebben we je al verteld dat je wietplant groter wordt wanneer je het in een grote pot zet. En zelfs nóg groter wanneer je het gewoon in de aarde van de tuin plant. Dit komt omdat een wietplant in een grote pot veel ruimte heeft om te groeien.

Uit een grote pot met aarde en helemaal uit een hele tuin vol aarde, kan je wietplant straks veel voeding halen. Net als mensen heeft een wietplant namelijk ook eten en drinken nodig. Een wietplant eet en drinkt alleen geen brood en een sapje maar mineralen en water.

Water geven

Vooral water is belangrijk voor wietplanten. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is af en toe water geven met een gieter. Maar wees voorzichtig want je geeft al snel wat te veel water, en zeker in het begin. Om te weten of je wietplant water nodig heeft, kun je elke dag even je vinger tot halverwege in de aarde prikken om te voelen. Voelt de aarde nat aan, dan is het goed en heeft je plant nog geen water nodig. Wanneer de aarde echter droog aanvoelt moet je wel wat water geven.

Aan de bladeren kun je ook zien of een wietplant water nodig heeft. Als die schuin omhoog groeien is het goed maar als ze naar beneden hangen dan moet je even opletten. Voel dan even aan het blad of dat slap is, of stevig. Als het stevig aanvoelt dan heeft de plant meestal wat water te veel en moet je een tijdje geen water geven. Hangen de bladeren slap, geef dan maar snel wat water, voordat je eerste wietplant uitdroogt!

Water geven draait bij wietplanten om de juiste balans. Geef niet te veel maar ook niet te weinig. Foto: fukume, Shutterstock

Voeding geven

Mineralen zijn de voeding voor je wietplant. Deze haalt het uit de grond. Maar omdat een wietplant tijdens de groeifase zo veel en zo snel groeit, heeft het niet altijd genoeg aan de mineralen in de aarde in een plantenpot. In de grond van een hele tuin zitten meestal wel genoeg voedingsstoffen. Wietplanten in een pot moet je soms een beetje extra plantenvoeding uit flessen geven.

Aan de kleur van de bladeren van je wietplant, kun je goed zien of je wat extra voeding moet geven. Als de kleur donkergroen is heeft een wietplant meestal nog meer dan genoeg voeding. Als de bladeren een frisse groene kleur hebben heeft het ook nog genoeg. Maar als je merkt dat de blaadjes steeds lichter worden van kleur, dan moet je misschien wat extra voeding geven.

Welke soort voeding?

We hebben je al verteld dat een wietplant mineralen nodig heeft maar daar moet je in het tuincentrum niet naar vragen. Er zijn verschillende soorten voeding die je in een tuincentrum kunt kopen en die heel geschikt zijn voor wietplanten. Compost bijvoorbeeld, daar lusten wietplanten wel pap van. Als je een grote zak compost koopt en dat over de aarde uitspreidt, kan je wietplant er weer tegenaan.

In het tuincentrum kun je ook bloedmeel kopen. In bloedmeel zitten hele goede mineralen voor je wietplant tijdens de groeifase. Kippenmestkorrels zijn ook goed om te geven, maar gebruik niet alles door elkaar. Kijk ook even goed op de verpakking hoeveel bloedmeel of kippenmestkorrels je moet gebruiken.

Aan de kleur van de blaadjes kun je zien of een wietplant voeding nodig heeft. Foto: ElRoi, Shutterstock

Dat is eigenlijk alles wat je tijdens de groeifase hoeft te doen voor je eerste wietplant. Het is dus helemaal niet moeilijk, maar je moet wel een beetje doorzetten want de groeifase duurt best lang. Het is leuk en spannend om te zien hoe snel een wietplant tijdens de groeifase groeit.

Volgende week gaan we je leren hoe je je wietplant kunt trainen en beschermen tegen harde wind, regen en beestjes zoals slakken en bladluizen. We hopen dat je dan ook weer meeleest.

  • Planten die maar één seizoen leven noem je éénjarige planten.
  • De groeifase duurt ongeveer van mei tot halverwege augustus.
  • Wietplanten ‘eten’ mineralen en ‘drinken’ water.
  • Geef tijdens de groeifase genoeg, maar niet te veel water.
  • Aan de kleur van de bladeren kun je zien of je wietplant voeding nodig heeft.
  • Compost, bloedmeel en kippenmestkorrels zijn goede voeding voor wietplanten tijdens de groeifase.
[Openingsfoto: A. Aleksandravicius]