(advertenties)
(advertentie)

Hallo en welkom bij deel #3 van de serie waarin we je laten zien hoe je buiten zelf medicinale wiet kunt kweken. Tot nu toe hebben we het gehad over wietzaden en hebben we beschreven hoe je zo’n zaadje het beste kunt ontkiemen. In dit deel leren we je hoe je een jong wietplantje kunt verpotten. 

Mocht je de eerste twee delen van deze korte serie gemist hebben dan wil je die misschien nog even lezen. Het eerste deel ging over wietzaden en kun je hier terugvinden. In het tweede deel hebben we uitgelegd hoe je zo’n wietzaadje het beste kunt laten ontkiemen.

Wanneer je over een paar maanden (halverwege mei) zelf een wietzaadje hebt ontkiemd en die vervolgens goed in de aarde hebt geplant (zie deel #2), dan heb daarna je eerste jonge wietplantje. Zo’n klein wietplantje wordt een zaailing genoemd maar heel lang blijft het dat niet. Al na ongeveer twee weken wordt een zaailing namelijk te groot voor het kleine potje. Dan wordt het tijd voor een nieuwe pot!

Verpotten

Wanneer je een wietplant van de ene pot naar de andere pot verplaatst, noemen we dat ook wel verpotten. Het eerste potje is na een week of twee te klein geworden en dus verpot je het naar een grotere pot, zodat het verder kan groeien.

Misschien vraag je je nu af waarom je het zaadje niet meteen in zo’n grote pot zou doen. Dat komt omdat de aarde in een grote pot heel veel water opneemt, veel meer water dan het kleine plantje via de wortels kan opdrinken. De zaailing zou dan gemakkelijk veel te nat kunnen worden en dat is niet goed voor de wortels. Om dat te voorkomen plant je het wietzaadje na het ontkiemen eerst een week of twee in een klein potje om voor te groeien.

De juiste pot kiezen

Het is dus tijd om je eerste wietplant naar een nieuwe pot te verhuizen. Maar welke pot kies je? Er zijn grote potten en kleine potten, vierkante potten van plastic en ronde potten van steen. Heel veel potten om uit te kiezen dus. Welke pot het beste is, hangt er een beetje van af wat voor wietsoort je in het eerste deel van deze serie hebt gekozen, en hoe groot je hoopt dat je eerste wietplant zal worden.

Als je wietplant uit een autoflower wietzaadje gegroeid is dan is de keuze makkelijk gemaakt. Kies dan een pot waar 15 tot 25 liter aarde in kan. De vorm en het materiaal waar de pot van gemaakt is, is niet zo belangrijk maar kijk wel even of er een paar gaten onder in de pot zitten. Dat is namelijk wel belangrijk want als het heel hard regent moet het water natuurlijk wel weer uit de pot kunnen stromen.

Wanneer je geen autoflower zaad hebt gebruikt maar een gefeminiseerd wietzaadje, dan kun je door een grote pot te kiezen, ervoor zorgen dat de plant zelf ook groter wordt. Hoe groter de pot is, hoe groter de wietplant namelijk kan worden. Kijk in het tuincentrum dus goed hoeveel liter aarde er in jouw pot kan. Kies een pot van 12 tot 15 liter voor een wietplant van ongeveer 50 tot 70 centimeter hoog. Wil je een wietplant van een meter, dan moet de pot ongeveer 25 liter inhoud hebben. In een pot van 30 liter kan je wietplant wel anderhalve meter hoog worden.

Je handen zullen wel een beetje vies worden maar dat geeft niets. Tuinieren is heel gezond en vuile handen zijn zo weer schoongewassen, vraag dat maar aan de politiek!

Als je echt een grote wietplant wil hebben, dan hoef je helemaal geen pot te kiezen maar kun je je wietplant gewoon in de aarde in de tuin planten. Bedenk wel even of je buren daar geen problemen mee hebben, want een wietplant die gewoon in de grond staat kan wel drie meter hoog worden! Heel mooi om te zien maar misschien niet voor iedereen. Als je toch graag zo’n grote wietplant wil, graaf dan even een diep gat en schep de aarde goed los voordat je je wietplant erin zet.

Van zaailing naar wietplant

Wanneer je wietplant eenmaal op zijn nieuwe plek staat, zul je zien dat die heel snel groter wordt. Het is dan geen zaailing meer, maar een echte wietplant.

Begin om te verpotten met het vullen van de nieuwe pot met aarde. Kies een vruchtbare potgrond uit het tuincentrum om de pot mee te vullen. Het is een goed idee om ook wat compost in de pot te stoppen. Daar zit veel voeding in waar je wietplant zich mee kan voeden. Vul de pot helemaal tot aan de rand en druk het zachtjes aan met je handen. Die zullen wel een beetje vies worden maar dat geeft niets. Tuinieren is heel gezond en vuile handen zijn zo weer schoongewassen, vraag dat maar aan de politiek!

Maak in het midden van de aarde een gat dat ongeveer net zo groot is als het kleine potje waar je zaailing nu nog in staat. Zet de zaailing met het potje en al in het gat en druk de aarde er even tegenaan. Als je het potje nu weer voorzichtig uit de aarde optilt, zie je dat het gat precies dezelfde vorm heeft als het kleine potje.

Nu wordt het even lastig want je moet de zaailing uit het kleine potje zien te krijgen. Doe je hand over de bovenkant van het potje zodat de zaailing losjes tussen je vingers zit. Draai het potje nu op zijn kop en knijp met je andere hand zachtjes in het plastic van de pot, zodat de kluit van het plantje loskomt. Nu til je het potje eraf en kun je de kluit voorzichtig in het gemaakte gat in de nieuwe pot laten zakken. Het past er precies in!

Geef tot slot een beetje water maar niet te veel. Je zaailing moet eerst nog wat meer groeien. Zorg ervoor dat de aarde altijd een beetje vochtig is, maar niet kleddernat. Als je dat doet groeit het wietplantje steeds harder en komt het in de groeifase. Volgende week zullen we je daar alles over vertellen.

  • Kies een nieuwe pot met gaten onderin zodat regenwater kan ontsnappen.
  • Hoe groter de nieuwe pot, hoe groter je wietplant.
  • Wietplanten die gewoon in de aarde van je tuin staan kunnen wel 3 meter hoog worden.
[Openingsfoto: mikeledray, Shutterstock]