(advertenties)
(advertentie)

In Ierland dreigden mediwietgebruikers in de problemen te raken door de coronacrisis. Maar de regering is niet voor één gat te vangen. Ze hebben een oplossing bedacht: noodhulp vragen aan Nederland.

De corona-epidemie brengt medicinale cannabispatiënten uit diverse landen in de problemen. Door zelfisolatie, gesloten grenzen en issues met aanvoer- en distributielijnen bijvoorbeeld. In Ierland dreigden ook problemen voor mediwietgebruikers. Maar de regering heeft een oplossing bedacht: cannabis noodhulp vragen aan Nederland.

Minister maakt zich zorgen

In Ierland bestaat legale medicinale wiet nog niet zo lang. Bovendien heeft het eiland nog geen eigen productiefaciliteit, zoals wij die wel hebben met de Groningse firma Bedrocan. Nu kan je daar van vinden wat je wil (beperkte keuze, gammastraling, te duur), maar ’s lands enige legale wietkwekers helpen nu wel mooi Ierse patiënten tijdens de coronacrisis.

Dit wordt onder meer duidelijk via een persbericht op de officiële website van het ministerie van Volksgezondheid in Ierland. Daar valt te lezen dat “minister van Gezondheid Simon Harris TD een initiatief aankondigt voor patiënten die over een ministeriële licentie beschikken om medicinale cannabisproducten geleverd te krijgen”.

Een enorm nobele daad van deze minister. Want ook al zijn er nog niet heel veel Ieren met zo’n overheidsstempel voor mediwiet, Harris maakt zich wel oprecht zorgen over hun lot in tijden van lockdown en coronavirus. Vergelijk dat eens met Nederland, waar we nog geen minister of staatssecretaris over de positie van duizenden cannabispatiënten hebben gehoord.


LEES OOK:


Noodhulp uit Nederland

“Ik ben mij ervan bewust dat het gelimiteerde aantal patiënten dat een licentie heeft voor medicinale cannabis in het kader van sectie 14 van de Misuse of Drugs Acts moeilijkheden ondervindt met de toegang tot hun medicatie als gevolg van reisbeperkingen en de noodzaak van mensen om te zelf-isoleren”, verklaart de Ierse minister Harris.

“Ik ben heel blij dat we in staat zijn geweest om regelingen te treffen voor een noodvoorraad van hun producten die we voor hen verzamelden in Nederland. Daar worden de cannabisproducten bijeen gebracht en daarna sturen wij ze naar patiënten in Ierland.”

De blije bewindsman sluit dan ook af met goed nieuws voor behoeftige mediwietconsumenten op het eiland. “Patiënten en hun artsen worden op dit moment benaderd door het ministerie, zodat deze regeling in de praktijk kan worden gebracht.”

[Openingsfoto: Shutterstock/Yarygin]